Evde Soğan Yağı Nasıl Yapılır?
Soğan Yağı Nedir?
Soğan suyunu daha önce duymuş olmanız muhtemel, fakat soğan yağı hakkında ne kadar çok şey biliyorsunuz? Soğanın kendisinden edilen ve tamamen doğal olan soğan yağı, soğanın o keskin kokusunu taşıyan ve antioksidan yönünden oldukça zengin bir yağ.
Soğan yağı tıpkı bitkinin kendisi gibi tüketilebiliyor, aynı zamanda cilde de sürülebiliyor. Elbette tüketimi ve kullanımı konusunda dikkatli olmakta fayda var. Yağı çok acı ve asitli olduğu için ağız yolu ile diret tüketmek zordur. Bu nedenle genelde soğan yağı tüketen kişiler, bunu farklı gıdalara damlatarak tüketmektedir. Peki neden soğanın yağını çıkarma ihtiyacı duyalım? Nedir bu bitkisel yağın faydaları?
Soğanları evde veya kendi bahçenizde yetiştiriyorsanız ya da çok sayıda soğanı muhafaza ediyorsanız Aspergillus Niger hastalığına karşı dikkatli olmalısınız.
Soğan Yağının Faydaları Nelerdir?
Bitkisel yağın faydalarının temelinde, soğanın içerdiği doğal antibiyotiklerin etkisi yer almaktadır. Gelin bu faydaları, maddeler halinde inceleyelim.
Sivilceler: Yüzümüzdeki geçmeyen sivilce veya sivilce izleri, genel olarak kurtlar ve bakteriler nedeni ile oluşurlar. Sosyal yaşamı etkileyen ve sürekli bir kaşıntı halinde olan sivilceleri yok etmek için soğan yağı kullanabilirsiniz.
Kan Şekeri: Yağın tüketimi sonucunda, kandaki şeker seviyesinin dengelendiği bilinmektedir. Bu nedenle diyabet hastaları, doğru ölçülerde soğan yağını kullanabilir.
Tansiyon: Özellikle yüksek tansiyon hastalarında etkilidir zira tansiyonu düşürücü etkisi bulunmaktadır.
Güçlü Bağışıklık Sistemi: Soğan içerisinde bulunan antioksidan maddeler, birçok virüs ve zararlı bakteriyi yok etmektedir. Düzenli soğan tüketimi, bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.
Solunum Yolları: Soğan yağının akciğer üzerinde temizleyici ve yenileyici bir etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle sigara kullanan kişiler faydasını görmektedir.
Kanser: Kanser hücrelerinin büyümesi ve çoğalmasını önleyen içeriğe sahiptir.
Obezite: Aşırı kilolardan şikayetli olan kişiler soğan suyu ve yağından fayda görmektedir. İştah azaltıcı etkisi olması ve aynı zamanda antioksidan özelliği içermesi, kişilere kilo verdirmektedir. Düzenli kullanımı uygun değildir, mide hastalıklarına neden olabilir. Mutlaka haftada 2 günden fazla kullanılmamalıdır.
Eklem Ağrıları: Romatizmaya karşı etkili olan soğan yağı, masaj şeklinde uygulandığında eklem ağrılarına karşı da iyi gelmektedir. Kemik erimesi için de yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Damar Hastalıkları: Birçok hastalığa sebep olan damar tıkanıklıkları, soğan yağı ile tedavi edilebilmektedir.
Deri Hastalıkları: Cilt dökülmeleri, kaşıntı ve egzama gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Makyaj Sonrası: Gün boyu kozmetik ürünler nedeni ile yıpranan cildinizi soğan yağı ile temizleyebilir ve bu güçlü yağ sayesinde makyaj malzemelerini kolayca temizleyebilirsiniz.
İdrar Sökücü: Böbrekleri aktif olarak çalıştıran soğan yağının idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Zararlı toksinlerin atılımını kolaylaştırır.
Enfeksiyon Hastalıkları: Soğan yağı içerisindeki doğal antibiyotikler bakteriyel ve virüs kaynaklı enfeksiyonların oluşumunun önüne geçmektedir.
Soğan Yağı Nasıl Kullanılır?
Cilt üzerinde kullanılacaksa, masaj şeklinde kullanılabilir. Hassas cildi olan kişiler yağın direkt teması yerine temiz su ile karıştırılmış halini sürebilir.
Ağız yolu ile tüketilecekse, günde 4 damladan daha fazla tüketilmemelidir. Salatalar ile veya su ile tüketilmesi uygundur. Yoğun bir kokusu bulunduğunu unutmayınız.
Evde Soğan Yağı Nasıl Hazırlanır?
- Soğanları küp küp doğrayın. Tek büyük bir soğan yeterlidir.
- Bir kavanoz içerisine doldurun.
- Üzerine 1 su bardağı sızma zeytinyağı ekleyin.
- Soğanların tamamen yağ içerisinde kaldığından emin olun.
- İçerisine 1 tatlı kaşığı kaya tuzu atın.
- Ağzını sıkıca kapayın.
- 1 ay bekleyin ve yağınız hazır.
- Etkisini artırmak için içerisinde 7-8 diş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak