Faydalı Besinler Listesi
Dünya üzerinde insanlar tarafından tüketilebilecek yüzlerce farklı besin türü vardır. Bu besinler, bileşikleri itibariyle tamamen birbirinden farklıdır ve insan vücudu üzerinde farklı faydaları bulunmaktadır.
Elbette tüm faydalı besinleri tek bir listede toplamak mümkün değil. Öyle bir çalışma yaparsak, okumanız da bir hayli zor olacaktır. Bunun yerine çok faydalı olan ve ulaşılması mümkün besinlerin listesini aşağıda yaptık.
Mango: Tropikal bir meyve olan Mango, C ve A vitaminleri yönünden çok zengindir. Cilt ve göz sağlığına çok iyi gelmektedir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı vücudu korur.
Pepino: Eklem romatizmalarına ve kemik gelişimine iyi gelmektedir. Potasyum ve fosfor kaynağı olan Pepino, aynı zamanda çok sağlam bir C vitamini deposudur.
Maydanoz: Her mevsim ulaşılabilen bir C vitamini deposu olan Maydanoz, buna ek olarak A, E ve çok değerli olan folik asit yönünden zengindir. Kemik ve diş sağlığı için faydalı olan maydanoz, çocukların büyümelerini de desteklemektedir.
Limon: Hepimizin de bildiği gibi çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve idrar yollarındaki iltihaplara iyi gelmektedir.
Yeşil Biber: C vitamini yönünden çok zengindir. Antioksidan yönünden çok zengin olması, bağışıklık sistemimizi de kuvvetlendirmesini sağlamaktadır.
Çilek: Folik asit yönünden zengindir. E, C ve A vitamini de içeren çilek, kas ve eklem ağrılarına da iyi gelmektedir. Cilde parlaklık verir ve idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Kivi: C vitamini deposudur. Kış aylarında tüketilmesi çok faydalıdır. Alerji hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir ve aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Mandalina: A ve C vitamini yönünden zengindir. Aynı zamanda yüksek miktarda potasyum mineralini içermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için birçok hastalığa karşı vücudu korur. Yüksek tansiyonu düşürür ve damarların sertleşmesini engeller. Kış aylarında bol miktarda tüketilmesi önerilmektedir.
Greyfurt: C vitamini yönünden zengindir. Aynı zamanda potasyum ve folik asit içermektedir. Hücre yenilenmesini destekler ve büyümeyi hızlandırır. Çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Damar sertliğini giderir.
Portakal: C vitamini yönünden çok zengindir ve flovanoid türü antioksidanlara sahiptir. Kansızlığa birebir olan portakal, kalk ve damar hastalıkları üzerinde de çok etkilidir. Kötü kolesterolü düşürür ve bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa yakalanmadan bizi korur.
Trabzon Hurması: Ülkemizde çok az tüketilen Trabzon hurması, A ve C vitaminleri yönünden zengindir. İshale birebir olan meyve, aynı zamanda cilt ve göz sağlığına da iyi gelmektedir.
Nar: C vitamini içerir. Demir ve potasyum açısından çok zengindir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı bünyeyi korur.
Patlıcan: Değerli B vitaminleri, A ve C vitaminleri içerir. Sinir sitemine çok iyi gelmektedir. Cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde de onarıcı etkisi bulunmaktadır.
Domates: Folik asit kaynağıdır. Magnezyum ve potasyum mineralleri yönünden de çok zengindir. Hücre yenilenmesini sağlar. A ve B vitaminleri içeren domates, kemik ve kas gelişimini de etkilemektedir. Doğal kaynaklı domatesler, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Ahududu: Folik asit yönünden çok zengindir. Buna ek olarak A, E ve C vitamini içerir. Ateş düşürücü olup ishali de önlemektedir. Diş sağlığına çok iyi gelir. İştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Doğal bir idrar sökücüdür.
Şeftali: C vitamini deposudur ve aynı zamanda potasyum yönünden de çok zengindir. Hazmı kolaylaştırır ve sinir sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır.
Kayısı: A, B ve C vitaminlerini içermektedir. Göz, cilt ve bağışıklık sistemleri üzerinde olumlu etkileri mevcuttur. Kemik gelişimini destekler. Sinir ve kas sistemlerini ise onarır ve daha güçlü hale getirir.
Vişne: A vitamini ve potasyum minerali yönünden çok zengindir. Karaciğer ve mide üzerinde olumlu etkileri mevcuttur. Doğal bir idrar sökücü olarak kullanılabilir.
Muz: Potasyum ve B6 vitamini yönünden zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, elektrolit dengesini sağlar ve hücre yenilenmesine destek olur.
Ispanak: Magnezyum, demir ve çinko yönünden zengindir. Zannedildiği gibi demir yönünden diğer sebzelere göre çok daha zengin değildir. C ve B vitaminleri yönünden de güçlü bir kaynak olan ıspanak, cilt sağlığına ve göz sağlığına iyi gelmektedir. Gelişime ve sindirime katkısı nedeni ile çocuklara da şiddetle önerilir. Mutlaka çok iyi yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
Mısır: Güçlü bir protein kaynağıdır ve besleyicidir. A, B ve C vitaminleri yönünden zengindir. Kötü kolesterol ve damar sertliği ile savaşır. Doğal bir idrar söktürücüdür. Böbreklerin düzenli çalışmasına destek olacak bileşiklere sahiptir.
Bakla: A ve C vitaminleri yönünden zengindir. Lif yönünden de zengin olması, onu diyetlerin önemli bir parçası kılmaktadır. Lif yönünden zengin olan gıdalar, kişiyi daha uzun süre tok tutabilmektedir. Aynı zamanda kabızlığa iyi gelmektedir. Kanser türlerine ve kötü kolesterole karşı bünyeyi korumaktadır.
Ayva: A, B ve C vitaminleri yönünden zengin bir meyvedir. Mideyi rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır ve kişiyi ishale karşı korumaktadır. Cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Bamya: Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri mevcuttur. Buna ek olarak A, B ve C vitaminleri yönünden de çok zengindir.
Börülce: Sofralarımızda çok görmediğimiz bir sebze olan Börülce; kalsiyum, posa ve potasyum yönünden çok zengindir. Aynı zamanda A vitamini içermektedir. Kötü kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde olumlu etki bırakır. Bağırsak hareketlenmesini sağlar ve bu da kabızlığa iyi gelmektedir.
Avokado: Tropikal bir lezzet olan avokado, potasyum ve magnezyum mineralleri yönünden çok zengindir. Anne sütünden sonra en faydalı yağlar, bu meyve içerisinde yer almaktadır. Bol miktarda A ve E vitamini içermektedir. Kabızlığa iyi gelir ve lif içerdiği için uzun süre tok tutar. Basur ve kalın bağırsak hastalıklarından korunmak için düzenli olarak tüketilmelidir. Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi de mevcuttur.
Taze Fasulye: Folik asit ve potasyum yönünden zengindir. Aynı zamanda A ve C vitaminlerini de içermektedir. Kötü kolesterolü düşürücü etkisi bulunmaktadır.
Patates: Sofralarımızın belki de assolisti konumunda olan patates, bol miktarda fosfor ve potasyum içermektedir. Yüksek enerji kaynağı olan bu sebze içeriğinde B ve C vitaminleri yer almaktadır. Hazımsızlığı giderir ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Kalp hastalıklarına karşı kişiyi korur. Bol miktarda nişasta içerdiği için kan şekerinin anlık olarak yükselmesine neden olacaktır.
Enginar: Bol miktarda posa içermektedir. En çok magnezyum, potasyum ve kalsiyum minerallerini bünyesinde barındırır. A ve C vitamini yönünden de zengindir. Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Sindirim sistemini korur ve daha rahat çalışmasını sağlar. Böbreklerin çalışmasını düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda toksin atıcı özelliği bulunduğu için mutlaka her beslenme programında enginar sebzesinin olması önerilir. Ülkemizin özellikle doğu kentlerinde hala yeterli düzeyde enginar tüketilmiyor olması çok üzücüdür.
Pırasa: Demir, potasyum ve kalsiyum yönünden çok zengindir. Doğal bir idrar sökücü olarak kullanılır. Bronşları açtığı için solunum yolu hastalıklarını da önceden yok etmiş olur. Sindirim sistemini düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
Yer Elması: Şekil olarak patatese çok benzeyen yer elması böbrekler üzerinde çok faydalıdır. Emziren annelerde süt artırıcı etkisi bulunmaktadır. Cilde de çok faydalıdır ve hücre yenilenmesini destekler. Bol miktarda insülin ve glikoz içermektedir.
Karnabahar: Potasyum deposudur. Bol miktarda C vitamini içermektedir. Kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.
Pazı: A ve C vitamini yönünden çok zengindir. Aynı zamanda folik asit içermektedir. Bedeni güçlendirici etkisi mevcuttur. Demir yönünden çok zengin olması sebebiyle, kansızlık sorunu yaşayan kişilere iyi gelmektedir. Bol miktarda posa içerir ve bu sayede bağırsak sorunlarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
Lahana: Folik asit yönünden zengin bir sebze olarak bilinir. A, B ve E vitamini yönünden de zengin olan Lahana, antioksidan yönü kuvvetli olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Mide rahatsızlıklarına olumlu etki bırakır ve hazımsızlık giderir. Lahana aynı zamanda toksik giderici bir sebze olduğu için mutlaka diyet listelerinde bulunmalıdır.
Kuşburnu: A, C, E ve D vitaminleri yönünden çok zengin olan Kuşburnu, aynı zamanda antioksidan özelliğe de sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonları üzerinde etkilidir ve bağırsakların daha verimli çalışmasını sağlamaktadır. Enfeksiyonlara karşı etkin bir şekilde savaşır. Vücuda direnç verir ve halsizliği giderir.
Şalgam: C vitamini deposu olan Şalgam, aynı zamanda potasyum ve magnezyum yönünden de çok zengindir. Yüksek tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Lif içeriği ile bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. İyi bir antioksidan olması, onu birçok kanser türüne karşı etkili kılmaktadır.
Salatalık: A, B ve C vitaminleri yönünden zengindir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan salatalık, selenyum ve fosfor yönünden zengindir. Cilt üzerinde nemlendirici etkisi bulunmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olan salatalık, bol miktarda posa içerir ve bu sayede bağırsakları verimli çalıştırır. Toksin giderici olan salatalık aynı zamanda doğal bir sinir yatıştırıcısı olarak da önemli bir işleve sahiptir.
Havuç: A, B, D ve E vitaminleri yönünden zengindir. En çok cilt ve kemik sağlığı için faydalıdır zira hücre yenilenmesini desteklemektedir. Saç dökülmesini de azaltır ve saçları canlandırır.
Ananas: Fosfor, potasyum ve demir yönünden çok zengindir. A ve C vitaminlerini içerir. Toksin atıcı özelliği bulunmaktadır. Cilt üzerinde olumlu etkileri olan meyve aynı zamanda vücuda güç verir. Bağırsakların daha verimli çalışmasına destek olur.
Hindiba: Folik asit ve potasyum yönünden zengin olan meyve aynı zamanda güçlü bir E, C ve A vitamini deposudur. İçeriğinde demir olması, kansızlığa iyi gelmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda yüksek oranda lif içerir ve uzun süre tok tutar. İyi bir idrar sökücüdür ve toksinlerin vücuttan atılmasına destek olur.
Üzüm: Yüksek enerji verir ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Sinir sistemine destek olur. C vitamini ve Potasyum yönünden zengindir.
İncir: Posa içeriyor olması nedeni ile sindirime yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığı üzerinde etkilidir. Bol miktarda magnezyum, fosfor ve kalsiyum içermektedir.
Malta Eriği: A vitamini yönünden çok zengindir. Hücre yenilenmesini destekler ve göz sağlığı açısından faydalıdır.
Erik: C ve A vitamini deposudur ve kalsiyum yönünden zengindir. Bağırsakları iyi çalıştırır ve vücut direncinin artmasına destek olur.
Kiraz: Kalsiyum ve fosfor deposu olan kiraz, aynı zamanda bol miktarda C vitamini içermektedir. Diş çürümesini önler ve idrar sökücü özelliği bulunur. Vücuttaki su dengesini de sağlamakta çok işlevseldir.
Dut: Kırmızısı da beyazı da kalsiyum yönünden zengindir. C ve B vitaminleri içeren dut içerisinde bol miktarda lif bulunur. Bağırsakları çok iyi çalıştırır.
Armut: Fosfor, potasyum ve kalsiyum yönünden çok zengin olan meyve, kalp sağlığını düzenler. Tansiyonu normal seviyeye çeker ve bol miktarda posa içermesi sayesinde bağırsakları düzenli çalıştırır.
Kabak: K ve C vitamini yönünden zengindir. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kemik gelişimini destekler ve böbrekler için çok faydalıdır.
Elma: En çok tüketilen meyvedir. E ve C vitamini deposudur. Aynı zamanda folik asit, flovonoid ve pektin içerir. Bağırsak sistemini güçlendirir. Yüksek kolesterolü ve yüksek kan şekerini dengeleyerek, vücut direncinin artmasını sağlar. Kas ve eklem ağrılarının azalmasına da yardımcı olmaktadır.
Kavun: A vitamini yönünden zengindir. Aynı zamanda folik asit ve potasyum deposu olarak bilinmektedir. Damar tıkanıklıklarını giderir ve bağırsakların daha verimli çalışmasını sağlar. Düzenli kavun tüketiminin göz sağlığına da iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Karpuz: A ve C vitamini yönünden zengin olan karpuz, fosfor ve potasyum da içermektedir. Böbrekteki kum ve taşların atılmasında yardımcı görev üstlenmektedir. Toksin atıcı rolü de mevcuttur. Aynı zamanda yaz aylarında ihtiyaç duyulan sıvının karşılanmasında da yardımcı olmaktadır.
Brüksel Lahanası: B ve C vitaminleri yönünden çok zengindir. Kalsiyum ve demir deposu olan Brüksel Lahanası, kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. Vücudun kan üretmesine destek olmaktadır. Kas gelişimine fayda gösterir. Yüksek tansiyonu düşürme ve bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi de mevcuttur.
Kereviz: A ve E vitamini yönünden zengindir. Sinir siteminin daha iyi çalışmasını ve kaygılı insanların kaygılarının yatışmasına neden olur. Sindirimi kolaylaştırır ve idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. İçeriğinde bol miktarda potasyum ve folik asit bulunmaktadır.
Sarımsak: Tam bir besin deposu olan Sarımsak içeriğinde bol miktarda A, B, C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda sarımsak yüksek miktarda sakaroz içermektedir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Eklem yerlerinde oluşan kireçlenmelere iyi gelmektedir. Yüksek tansiyonu düşürür ve doğal bir antibiyotik görevi görerek, vücuttaki zararlı bakteriler ile savaşır. Ödem sökücü olarak kullanılır. Kalp ve damar sağlığı açısından faydaları çoktur.
Soğan: Doğal bir antibiyotik olarak bilinir ve vücudun dayanıklılığını artırır. A, B ve C vitamini yönünden zengin olan soğan, fosfor ve kükürt deposu olarak da bilinir. Bronş açıcı özelliği sayesinde solunum yolu hastalıkları üzerinde de etkilidir. Kemik ve diş sağlığı açısından çok faydalıdır.
Marul: Bol miktarda A, B ve E vitamini içermektedir. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri mevcuttur. Büyüme ve gelişmeyi tetikleyen marul, saç ve cilt sağlığı açısından da çok faydalı bir sebze olarak bilinmektedir. Mutlaka salatalarınızda bol miktarda marul tüketiniz.
Brokoli: Tam bir vitamin deposu olan Brokoli sebzesi A, C, E, B1 ve B2 vitaminleri yönünden çok zengindir. Bol miktarda posa içermesi onu iyi bir diyet ürünü yapmaktadır. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunan Brokoli’nin, birkaç kanser türü üzerinde de yardımcı olduğu bilinmektedir. Özellikle prostat ve kolon kanserine yakalanma riskini düşürmektedir. Folik asit ve demir yönünden çok zengindir. Kansızlık çeken insanların diyet listesinde bulunmalıdır.
Siz en çok hangi meyve ve sebzeleri tüketiyorsunuz?
Cevap Bırak