Fitness Nedir? (Merak Ettiğiniz Her Şeyi Sorabilirsiniz)
Bilgilerinize editör kadrosunda bulunan spor hocamız, okurlarımız için bu konu altında soru cevaplayacak.
Bu Başlık Altında Kimler Soru Sorabilir?
Kilo alamayanlar: Uzun süredir bunu istemesine rağmen, bir türlü kilo alamayanlar. Bu yolda yaptığınız çabaları, denediğiniz yöntemleri ve kilo/boy/yaş gibi bilgilerinizi aşağıdaki yorum kutucuğundan bize iletin, şimdi yardımcı olalım.
Kilo veremeyenler: Yaz geliyor fakat hala fazlanız mı var? Vücut ölçülerinizi ve bugüne kadar denediğiniz yöntemleri bize iletin. Size yol göstermeye çalışalım.
Spor programı isteyenler: Evde veya salonda spor yapmak istiyorsunuz fakat düzgün bir spor programınız mı yok? Spor geçmişinizi, vücut ölçülerinizi ve kilonuzu bize iletin, yardımcı olalım.
Fitness ve vücut geliştirme hakkında: Fitness ve vücut geliştirme hakkında, aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Vücut geliştirme ile alakalı tüm sorularınıza, içtenlik ile cevap vereceğiz.
Doğru mu? Yanlış mı?: Spor, beslenme veya uyku düzeni ile alakalı uyguladığınız yöntemlerin doğruluğunu veya yanlışlığını bilmiyorsanız, hocamıza danışabilirsiniz.
Fitness Nedir?
Fit ve formda, hatta halk tabiri ile ‘taş’ gibi bir vücudu kim istemez? Vücudumuz bizim adeta vitrinimiz, onun iyi görünmesi aslında sağlıklı olduğumuzun da bir göstergesidir. Estetik bir vücut için gerekenler ise dengeli beslenmek, düzenli spor hayatı ve uyumaktır.
Elbette sporun nasıl yapılacağını bilmek ve beslenme programından da yanlışları çıkarmak, fit bir vücuda çok daha hızlı ulaşmamızı sağlayacaktır.
Sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek için düzenli egzersiz yapmak zorundayız. Fitness=Vücut Geliştirme Antrenmanları algısı yanlıştır. Fitness, elbette kas gelişimi de sağlar fakat tek amacı bu değildir. Vücut geliştirme antrenmanlarında amaç kas hacmi ve kütlesinin artırılmasıdır. Bu amaçla sporcular, sürekli olarak belirli kas gruplarına yönelik antrenmanlar yaparak, o bölgeyi geliştirmeyi amaçlarlar.
Fitness ise daha çok sağlık için spor yapma çabasıdır. Elbette vücut geliştirme antrenmanları da, bu doğrultuda fitness’ın bir dalı sayılabilir. Koşma, tırmanma hatta bisiklet sürme dahi bir fitness antrenmanı sayılabilir.
Güzel bir görüntüye sahip olan kişi, sadece sağlığına değil öz güvenine de kavuşur. Toplum içinde daha aktif rol alabilir, depresyona girme riski çok düşüktür.
Fitness Nasıl Yapılır?
İnsanların tamamı aynı kalıptan çıkmadığı için tek bir spor programı da, tüm insanlara uyum sağlamayacaktır. Bu nedenle, herkes kendi fitness programına sahip olmalıdır. Bu programlar ise mutlaka uzman bir spor eğitmeni tarafından hazırlanmalıdır.
Fitness antrenmanı yapmak için aletlere ihtiyaç duyulmaz fakat elbette spor aletleri ile çok daha etkili antrenmanlar yapılabilir. Antrenmanların amacı yağ yakımı, dayanıklılık artımı veya kondisyonu yükseltmek olabilir. Fitness antrenmanları ile vücut fazla kalori harcar ve fazla yağların yakımını sağlar.
Fitness Yapmanın Faydaları Nelerdir?
İyi bir fitness antrenmanında vücuttaki neredeyse tüm kas grupları çalışır. Düzenli olarak yapılması durumunda sadece kas grupları değil kemikler de güçlenecektir. Akciğer, karaciğer, böbrekler ve kalp-damar sistemleri de düzenli spor sonrasında daha iyi çalışırlar ve bu da hasta olma riskimizi düşürür.
Vücut ekstra kalori yakacağı için fazla yağlardan kurtulur. Metabolizma hızı artar ve vücuttaki toksin maddeler dışarıya atılır. Sırt ve omuz kaslarının güçlü olması, çağımızın en yaygın hastalıklarından olan fıtık riskini yok eder. 50’li yaşlardan sonra görülen kemik erimesi sorunu, düzenli spor yapan insanlarda görülmez.
Tüm bunlardan önce fitness, beynimize faydalıdır ve ona pozitif enerji verir. Stres, tüm hastalıkların temeli olarak görülmektedir. Spor yapan insanların, çok daha az strese sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sonuç olarak spor yapın, huzur bulun diyerek konuyu kapıyorum.
Sorularınızı hemen aşağıdaki yorum kutucuğundan iletebilirsiniz.
Başlıklar
2 Yorum
Öncelikle merhaba. 20 yaşındayım. Boyum 1.74 kilom ise 55. Birçok diyetisyene gittim fakat kilo alamıyorum bir türlü. Midemde reflü sorunu var iki yıldır, fakat ondan önce de hep zayıfım. Lütfen yardımcı olun iyi günler ?
Merhaba,
Öncelikle kilo alımı için vücudunuzun metabolik hızınızı öğrenmelisiniz. Bunun ardından günlük hareket yoğunluğunuza göre günlük kalori ihtiyacınızı öğrenmelisiniz. Bu tip bilgilere arama motorundan sorgulayarak ulaşabilirsiniz. Bunları öğrendikten sonra yapmanız gereken günlük kalori tüketiminizin 400-500 kalori fazlasını tüketmelisiniz. Bunu yaparken su tüketiminizi minimum 2-2,5 litrede tutmalısınız. Daha kalorili ve daha çok yerken neler yediğinize de dikkat edin. Sadece daha fazla kalori alacağım mantığı ile değil sağlıklı besinler ile yeteri kadar kalori almaya bakın. Aşağıda tüketmenizi tavsiye ettiğimiz besinlerin bir bölümü yer alıyor. Bu ve benzeri besinleri tüketirken mide probleminizi göz önünde bulundurarak doktor kontrolünde hareket etmeyi ihmal etmeyin. Beslenmenin yanında sağlıklı kilo alabilmek için günlük aktivite şarttır. Sağlıklı kilo almak için kas kazanmak şarttır. Eğer ki yağ oranınız çok düşük değilse yağlanmak en son istediğiniz şey olmalı. beslenirken yağ alımını minimumda tutarken kas geliştirmek için ağırlık antrenmanları yapmanızı öneririz. Ağırlık antrenmanlarında da bileşik egzersizlere ağırlık verin. Bileşik egzersizlerde birçok kas grubunu beraber çalıştığınızdan kas yapımına ağırlık verirken aynı zamanda yağ oranızı istenen seviyede tutmanıza yardımcı olacaktır. Sağlıcakla kalın.
Önerilen besinler:
1- Pirinç
2- Patates
3- Kuruyemiş
4- Süt
5- Yağlı kırmızı et
6- Bakliyatlar
7- Balık
8- Tam yağlı peynir ve yoğurt
9- Bitter çikolata