Gebelikte Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Egzersiz yapmak, tıpkı normal insanlarda olduğu gibi hamilelerde de faydalı bir aktivitedir. Yeterli hareketi yapan anne adayları, vücutlarına daha çok oksijenin girmesini sağlayarak, bebeklerine de büyük bir iyilik yapmış olacaklardır. Aynı zamanda egzersizler, kas ve kemik dokularını da güçlendirdiği için hem hamilelik süreci daha rahat geçecek hem de daha rahat bir doğum anı, anne adayını bekliyor olacaktır.
Hamilelikte Spor Yapmak
Bir kadının en büyük bedensel ve ruhsal değişim süreci, hiç şüphesiz ki gebelik dönemidir. Bu süreçte anne adayı sadece fiziksel olarak değişmez, hormonları allak bullak olur ve hatta kalbi bile büyür. Bir kadının duygusal olarak en hassas dönemi olan gebelik sürecini, olabildiğince kontrol altına almak elbette mümkün.
Gebelik sırasında anne adayının kendini daha güçlü hissetmesi ve daha rahat nefes alması, hareket edebilmesi için düzenli yapılacak egzersiz hareketlerinin önemi büyüktür. Bilinçli yapılacak egzersizler her ne kadar faydalı olsa da, bilinçsiz yapılan spor hareketleri anneye ve bebeğe zarar verebilmektedir.
Bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için anne adayının vücudunun kusursuz işliyor olması gerekir. Bu da annenin dolaşım, kas, iskelet ve solunum sistemlerinin iyi çalışmasına bağlıdır. Bebeğinize böylesine sağlıklı ve adeta makine gibi işleyen bir ortam sunmanın ana yolları ise kaliteli beslenme ve düzenli egzersizden geçmektedir.
Anne adaylarının spor yapmamaktaki en büyük bahaneleri, buna zamanlarının olmadığını iddia etmeleridir. Halbuki gebelikte günde 15 dakikalık bir egzersiz dahi, onlar için yeterli olacak ve bebeklerinin sağlığının daha iyi olmasını sağlayacaktır. İlk zamanlarda 15 dakika ile başlanılan egzersiz sürelerinin, ileri ki zamanlarda anne adayı tarafından 20 ve hatta 30 dakikaya kadar çıkarılması da mümkündür.
Egzersizler, vücuttaki kanın daha hızlı pompalanmasını sağlar ve akciğerin çok daha fazla oksijeni hücrelere ulaştırmasına sebep olur. Bu sayede anne adayı, hamilelik sürecindeki birçok can sıkıcı hastalığı da es geçmiş olacaktır. Aynı şekilde hamilelik döneminin en büyük sorunları olan kas ağrıları, kabızlık ve ödem tutmaları da, düzenli egzersizler ile söz konusu olmayacaktır.
Egzersiz İçin Doktora Danışmalı Mıyım?
Hamilelik süreci hassas bir dönemdir ve her anne adayında aynı işlemeyebilir. Bazı anne adaylarında düşük veya erken doğum riski olabilir, bu gibi durumlarda hekimler %100 istirahat şartı koşabilir. Elbette böyle durumlarda egzersiz, önceliğini yitirecek ve öncelik olarak bebeğin dünyaya gelmesi düşünülecektir.
Aynı şekilde diyabet hastaları da, hekimlerine danışmadan sportif faaliyetler yapmamalıdır. Her anne adayı, mutlaka ayda en az 1 kere uzman bir hekime muayene olmalıdır. Bu muayeneler esnasında spor dahil olmak üzere anne adayı aklına takılan tüm soruları hekimine yöneltebilir. Bu sayede, daha az endişe duyulan bir hamilelik süreci geçirilmiş olacaktır.
Hamilelikte Yapılmaması Gereken Egzersizler
Anne adayının yapabileceği sportif faaliyetler, gebelik öncesi hayatına bakılarak belirlenmelidir. Gebelik öncesinde hiç yüzmeyen bir kişinin, gebelikte yüzmesi sakıncalıdır. Aynı şekilde gebelik öncesi düzenli koşmayan kişilerin, gebe olunca tempolu yürüyüş yapması veya koşması da tehlikelidir.
Kemiklere ve kaslara yoğun yük bindiren tüm egzersizlerden uzak durulmalıdır. Gebelerin yürürken veya koşarken, 3 km/s’lik bir hızın üzerine çıkmaları tehlikelidir. Aynı şekilde sırt üstü yapılan hareketler de tehlikelidir.
Hamileler daha çok yavaş yürüyüşler ve kasları yormayacak açma-germe hareketleri ile bu süreci geçirmelidir.
Hamileler Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir?
- 36. haftadan sonra egzersiz yapılmamalıdır.
- Ani dönüşler, hareketler veya sıçramalar tehlikelidir. Fazla gerilme hareketleri, kasları ve eklemleri yoracağı için yapılmamalıdır.
- Sırt üstü yapılacak tüm hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Hareketlerin tamamında dizlerin fazla bükülmesinden kaçınılmalıdır. Bu hareket, bebeğin yaşam alanını daraltacak ve onu rahim yoluna doğru itecektir.
- Soğuk ve sıcak ortamlarda egzersiz yapılmamalıdır.
- Dar giysiler yerine, terletmeyen ve bol giysiler tercih edilmelidir.
- Mutlaka yeterli aralıklar ile dinlenme molaları verilmelidir.
- Egzersiz sonrasında nabız ölçülmeli ve 140’ın üzerinde olmadığından emin olunmalıdır.
- Egzersiz süresinde ve sonrasında yeterli sıvı tüketilmelidir.
Başlıklar
Cevap Bırak