Geç Saatte Yemek Yemenin Zararları
Güzel olan her şey neden zararlı? Eminim ki çoğunuz, tıpkı benim gibi geç saatte yemek yemekten büyük bir zevk alıyor. Özellikle sabah kahvaltısını bir türlü en önemli öğün olarak benimseyememiş bünyeler, geç saatte yemek yemeye daha yatkın oluyorlar. Toplum içerisinde zararları bilinen fakat çok da fazla umursanmayan geç saatte yemek yeme eylemini bugün masaya yatırıyoruz.
Geç saatte yemek yemenin zararları, hafife alınacak cinsten değil. Bunu rutin haline getiren bünyeler, kronik rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabiliyor. Lafı daha fazla uzatmadan, konunun detaylarına geçelim ve geç saate yemenin zararlarını maddeler halinde listeleyelim.
Kalp Krizi
Yapılan araştırmalara göre akşam saat 7’den sonra yemek yemenin, kalp krizi riskini önemli ölçüde artırdığı görülmüştür. Özellikle yüksek tansiyon hastası bireylerde, bu risk daha da büyüktür. Geç saatte yemek yemeye ek olarak tuzlu besinlerin tüketilmesi, bu riski daha da artırmaktadır.
Tansiyon hastası iseniz 7’den sonra yemek yememeye ve sadece su içmeye özen gösteriniz. Bu sayede hem daha sağlıklı bir kalp-damar sistemine sahip olur hem de tansiyonun olumsuz etkilerinden korunmuş olursunuz.
Kilo Alımı
Gece, hiç kimsenin canının brokoli çekeceğini zannetmiyorum. Geceleri genelde canımız tatlı, cips, çerez veya genelde bize kilo yapacak şeyleri çeker. Bu besinlerin ortak 2 özelliği bulunur. Tuzlu ve şekerli olmaları. Yukarıda tuzun neden olabileceği kalp krizi riskinden bahsetmiştik. Şeker de bildiğiniz gibi yağa en hızlı dönüşen maddedir.
Geç saatte aldığınız yüksek miktarda ve muhtemelen rafine şekeri eritmeniz hemen hemen mümkün değildir. Ağır bir spor yapsanız dahi bu çok zor olacaktır.
Şeker tüketimi aynı zamanda beynin yanlış zamanda yüksek performansla çalışmasına ve ekstra yorulmasına neden olacaktır. Bu da beraberinde stres ve uyku sorunlarını getirir. Gece yeme alışkanlığının, obezite sorununa açılan ilk kapılardan birisi olduğunu unutmayınız.
Gündüz saatlerinde metabolizma daha hızlı çalışır ve saat geciktikçe, beyin otomatik olarak bu hızı düşürür. Geceleri insanlar genelde televizyon karşısında otururlar veya kitap okumak gibi yine oturularak yapılan aktivitelere katılırlar.
Hareketsiz yaşam sırasında alınan yüksek kalorilerin, vücuttaki yağ oranını artırması da kaçınılmaz olacaktır. Özetle gündüz alınan kaloriler, gece alınanlara göre çok daha işlevsel ve faydalıdır.
Kahvaltı Düzeninin Bozulması
Gece yemek yiyen kişiler, sabah kalktıklarında çok acıkmazlar. Bu da kahvaltı yapmaya çok istekli olmamalarına neden olur.
Bu düzende yaşayan kişiler, kahvaltı yapmayacakları için öğlen yemeğinde çok kuvvetli yerler. Bu da kilo alımına neden olan bir başka durumdur. Bu döngü devam ettikçe, kahvaltı artık hayatınızdan tamamen çıkar. Halbuki sağlıklı bir bireyin, her gün erken saatte günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı yapması gerekmektedir.
Sabah kalktığınızda beyin ve diğer organlar yeterli ve sağlıklı enerjiyi alamadıkları için hafıza zayıflar ve kişinin işindeki veya eğitim hayatındaki odaklanma kalitesi de düşer.
Mide Hastalıklarına Kapı Açar
Gece yenilen yemekler, sabah olduğu kadar hızlı sindirilemez. Çünkü diğer organlar gibi mide de kendini dinlenmeye almak isteyecektir. Bu nedenle başta reflü olmak üzere birçok mide hastalığı ortaya çıkabilir. Bu da yenilen yemeklerin çok geç sindirilmesine ve emilim süreçlerinin verimsiz olmasına neden olacaktır.
Özellikle akşam yemeği sonrasında hemen meyve, çerez veya diğer atıştırmalıklara geçen kişilerde de bu sorun görülmektedir. Bir öğün sonrasında mideye en az 2 saat boyunca hiçbir şey girmemesi en sağlıklısıdır.
Sindirim işlemi bitmeden yatağa geçmek, mide asidinin dışarıya sızmasına ve yemek borusunda tahribata yol açmasına neden olur. Reflü, geç yeme alışkanlığının bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Cevap Bırak