Göğüs Ucu Yarasına Ne İyi Gelir? Emzirirken Memem Acıyor
Emzirmek, dışarıdan basit gibi görünen fakat aslında oldukça fazla ince detayı bulunan bir eylemdir. Doğru emzirmeyen çiçeği burnunda anneler, kendilerine de bebeklerine de eziyet etmiş olurlar. Bu durum bebekte gaz ve doymama gibi sorunlara yol açabilecekken, annede ise göğüs ucunda yaralara neden olabilir.
Doğru emzirme ise emzirme işlemini anne için bir yük olmaktan alıp bir zevke dönüştürecektir. Göğüs ucunuzda yaralar varsa elbette onlara nelerin iyi geldiğinden bahsedeceğiz fakat öncelikle bu yaralara neden olan emzirme biçimini değiştirmeniz gerekecektir. Bu sayede meme ucundaki yaralar kalıcı olarak iyileşmiş olur.
Emzirme, anne canını yakmamalıdır. Çocuğunuz için fedakarlık yaparak bu acılara katlanırsınız fakat bu doğru değildir. Meme ucunuz acıyorsa, bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. İlk günler küçük acılar olabilir fakat annenin canı gerçekten yanıyorsa, bir şeyler yanlış gidiyordur.
Sancı ilk vakumda olabilir fakat emzirme süresince sürmemelidir. Bebeğinizi rahat pozisyona getirmeli ve kahverengi kısmın tamamını ağzına alabilmelidir. Bebeğiniz ağzını geniş açmayıp sadece memenin ucunu ağzına alıyorsa, memeyi çıkarıp tekrar sokmaya çalışmalısınız.
Doğru Emzirme Pozisyonu Nedir?
Ağrılı meme uçlarının en büyük nedeni, rahat olmayan emzirme pozisyonu ve bebeğin memeyi yanlış kavramasıdır. Bu durum bir süre sonra sütün azalmasına ve bebeğin az kilo almasına dahi neden olabilir. Bebek memeyi doğru kavramazsa, ihtiyacı olan sütü alamaz veya çok uzun sürede alarak anneyi de kendini de yorar.
Bebek memeye iyice yaslanmış olmalıdır, öyle ki dudakları dışarıya bakacak kadar memeye yapışmış olmalıdır. Burnu memeye yaslanabilir, bu konuda endişe etmeyin. Bebeklerin burunları serttir ve emmeye uygun olarak tasarlanmıştır. Elbette sıfıra sıfır yapıştırmayın, nefes alabildiğinden de emin olun. Bebeğe zaten tepeden bakacağınız için burun deliklerinin açık olduğunu görebileceksiniz.
Bebeğinize bebeğin kendinize paralel olacak şekilde sarılın ve bebeğin memenizin kahverengi kısmının tamamını ağzına aldığından emin olun. Bu sayede çok daha rahat vakum yaparak, ihtiyacı olan sütü kısa sürede çekecektir. Doğru emzirme pozisyonunda bebekler 15 ile 30 dakika arasında karınlarını doyurabilirler.
Bebeğiniz ağlıyorsa, öncelikle onu sakinleştirin ve daha sonra besleyin. Ağlayan bebeklerin dili doğru pozisyonda olmayacağı emmeleri sakıncalı olabilir.
Bebeğiniz havada kalmasın, tüm vücudunu sardığınızdan emin olun. Kolunuz çok zayıfsa canı yanmaması için özel üretim yastıklardan faydalanabilirsiniz.
Bebeğiniz doğal bir pozisyonda olmalı, memenizi oynatmanız gerekmemeli. Memenize daha iyi süt gelmesi için baskı yapabilirsiniz fakat baskıyı kahverengi alandan uzak bir yerde yapmalısınız.
Bebeğinizin burnu, meme ucuna dönük ve çenesi de memeden 1-2 parmak uzaklıkta olmalıdır.
Bebek memeye gelirken, başını hafifçe geri atar ve ağzını iyice açar. Tam bu anda kahverengi kısmı tamamen ağzına sokmalısınız.
Emzirme işlemi uzun sürebilir, bu yüzden rahat bir alanda oturduğunuzdan emin olun.
Meme Ucu Neden Acır?
Meme çok dolmuş ise bebek daha zor emer. Bunu azaltmak için sütü biraz sağabilirsiniz. Memenize soğuk kompres yaparak, doluluğun neden olduğu sancıyı azaltabilirsiniz. Emzirmeden önce ise ılık kompres yapmalısınız yoksa bebeğiniz gazlanabilir.
Lahana yapraklarını sutyen içerisine yerleştirerek de memenizin sancısını azaltabilirsiniz. Bebeği özellikle ilk dönemler her 2 saatte bir emzirmek iyidir, hem bebeğiniz hızlı gelişir hem de memenizin dolmasını ve gerilmesini engeller.
Meme ucunuzun farklı olması, acıması için geçerli sebep değildir. Siz meme ucunun tamamının bebeğin ağzında olduğundan emin olun. Bebeğiniz meme ucunuza birkaç gün içerisinde uyum sağlayacaktır.
Henüz bebeğinizin emmesi bitmeden onu memeden çekmek de meme ucunu acıtan etkenler arasındadır. Acil bir durum varsa ve memeyi geri çekmeniz gerekiyorsa önce parmağınızı bebeğin damağının altına koyarak emme işlemini sonlandırabilirsiniz.
Emzirme Önerileri
Bebeğin pozisyonunu ve memesini kavraması konusunda hala endişe yaşıyorsanız, mutlaka bir sağlık görevlisi ile görüşün. Sağlık ocaklarında bu konuda ücretsiz yardım eden uzmanlar bulunmaktadır.
Sık sık emzirmek çok faydalıdır. Yenidoğan bebekler ilk günlerde 12 kereye kadar beslenebilir. Bu sayede memeniz de çok dolmamış olacaktır.
Her zaman daha az acıyan memeden beslemeye gayret gösterin. Süt iyice aktıktan sonra memeyi değiştirebilirsiniz.
Sutyen kullanımı da meme sağlığı için çok önemlidir. Memenizi baskıdan korumak adına pamuksu bir bez veya ped koyabilirsiniz. Bunun için kendi bedeninizden bir boy büyük sutyen kullanmanız gerekebilir.
Naylon içeren meme pedlerini kesinlikle kullanmayın.
Meme uçlarını sabunla yıkamayınız zira bu meme ucunu kurutacaktır.
Göğüs Ucu Yarası Belirtileri Nelerdir?
- Göğüs ucunda çatlama.
- Göğüsten süt sızması.
- Kanama.
- Zonklama şeklinde göğüs acısı.
Göğüz ucu yarasına kudret narı, eczaneden alınabilecek bazı solüsyonlar, soğuk kompres, anne sütü sürmek, saf zeytinyağı ve aloa vera iyi gelmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak