Gölyaka Gezilecek Yerler
Gölyaka Hakkında Bilgi
Gölyaka ilçesinin gezilecek yerlerine geçmeden önce, ilçe hakkında biraz bilgi verelim. Eğer siz direkt olarak gezilecek yerleri görmek istiyorsanız, biraz aşağıya bakmanız yeterli olacaktır.
Gölyaka ilçesindeki ilk yerleşimlerin, günümüzden 7.000 yıl önceye kadar dayandığı tahmin edilmektedir. İlk olarak Anadolu’nun ilk kurucularından olan Hitit Devleti, bölgede aktif olmuştur. Oldukça bereketli olan bu topraklar, daha sonra Frigya ve Lidya devletlerine dahil olmuştur.
Türklerden önce son olarak Gölyaka, Roma ve Bizans İmparatorluğu bünyesinde yaşam sürmüştür. Bölgeye Türklerin ilk adımı ise 11. yüzyılın sonuna doğru, Selçuklu Devleti tarafından Anadolu’nun çeşitli bölgelerine gönderilen akıncılar ile gerçekleşmiştir. Gölyaka, Haçlı seferleri ile birçok kez el değiştirmiş olsa da, nihayet 14. yüzyılda tamamen Türk hakimiyeti içerisinde kalmıştır.
Osmanlı-Rus harbi sırasında, bölgeye Doğu Karadeniz bölgesinden yoğun göç olmuştur. Göçler sadece Doğu Karadeniz ile sınırlı kalmamış, Osmanlı’nın Irak, Balkanlar ve Akdeniz bölgelerinde açılan cepheler sebebiyle, tüm Osmanlı’dan göçlerin de Gölyaka’ya geldiği olmuştur.
Gölyaka bölgesi, 1955 yılına kadar köy statüsünde kalmış ve daha sonra Düzce’ye bağlı bir nahiye olmuştur. Öncesinde adı İmamlar olan yerleşim yeri, yanındaki göl nedeni ile Gölyaka ismini almıştır. 1987 yılında Düzce’den alınan Gölyaka, Bolu’nun bir ilçesi haline getirilmiştir. Kendine bağlı 19 adet köyü bulunmaktadır.
1999 yılında Düzce’nin ilk olması ile beraber, Gölyaka eski yurduna geri dönmüş ve Düzce’nin bir ilçesi haline getirilmiştir.
İlçenin nüfusu çok az da olsa artış göstermektedir. Nüfusun yarısı kırsal bölgelerde yaşamaktadır. 2000 yılında 19 bin olan nüfus, 2019 yılında ancak 20 bine kadar yükselebilmiştir. Gölyaka’nın göç vermesinin en büyük nedeni, ilçenin İstanbul, Ankara ve Bursa gibi Türkiye’nin en büyük şehirlerine çok yakın olmasıdır. Bu da üniversite okuyan gençlerin, ilçede kalmamasına ve bu büyük şehirlerde iş aramasına neden olmaktadır.
Kırsal kesimin en büyük gelir kaynağı fındıktır. Buna ek olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapılmaktadır. İlçede sanayi çok gelişmemiştir, sadece birkaç tane tekstil fabrikası bulunmaktadır.
Gölyaka Gezilecek Yerler
Gölyaka, yeşil ve mavinin buluştuğu çok sevimli bir Düzce ilçesidir. Özellikle Ankara ve İstanbul’da ikamet ediyorsanız, bir gün mutlaka arabanıza atlayıp bölgeye gelmenizi öneriyorum. Şimdi ilçenin en güzel doğal ve turistik mekanlarını inceleyelim.
Güzeldere Şelalesi
Gölyaka ilçesinde yer alan şelale, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Düzce ilk merkezinden araç ile ulaşım ise 40 dakika kadar sürmektedir. Şelale, aynı ismi taşıdığı Güzeldere Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Köyden geçen Bıçkı Deresi üzerinde bulunan şelale, tam 130 metre yükseklikten dökülmektedir. Özellikle bahar aylarında çok coşkulu olan şelale, etrafındaki ağaçların yeşilliği ile de beraber, adeta görsel bir ziyafet sunmaktadır. 130 metre uzunluğu ile Güzeldere Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalelerinden bir tanesidir.
Çevresinde göl ve bir adet kuş cenneti bulunduran şelale, Pürenli Yaylası ve yine çevresindeki piknik, kamp alanları ile adeta koca bir günü muhteşem geçirmeniz için tasarlanmıştır. Doğa sporlarını sevenler için şelale çevresindeki ormanlık alanlarda trekking parkurları da bulunmaktadır.
Şelale çevresinde konaklamak isteyen misafirler, doğal bungalov evlerini tercih edebilirler. Hafta içi günlerde fiyatlar çok daha uygun olmaktadır. Çevrede yeme içme ihtiyacını karşılayan market, restoran gibi imkanların da olduğunu hatırlatalım.
Efteni Gölü
Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tescil edilen Efteni Gölü, il merkezine sadece 10 kilometre uzaklıktadır. Göl ve çevresindeki zengin bitki örtüsü ve temiz su kaynakları sayesinde, bölge birçok kuş türü ve yabani hayvan tarafından yaşam alanı olarak seçilmiştir.
Devlet tarafından bölgenin koruma alanı olarak ilan edilmesi de, doğal ortamın gelişmesine katkıda bulunmuştur. Ekolojik habitatlar, sazlıklar ve çamur düzlükleri oldukça ilgi çekicidir.
Kuş türlerini konukların yakından izleyebilmesi adına bir seyir terası da inşa edilmiştir. Efteni Gölü’nde ağırlıklı olarak leylekler, tepeli beyaz balıkçıllar, angut, kuğu, sakarmeke ve yabani ördekler bulunmaktadır. Dikkatli gözler, farklı kuş türlerini de görebilirler.
Efteni Gölü sadece bir kuş cenneti değil aynı zamanda bir bitki cennetidir. Göl çevresinde dünya üzerinde çok nadir görülen birçok bitki türünü görmek mümkündür. En çok nilüfer, süsen ve düğün çiçekleri, görsel ziyafeti artırmaktadır. Kamış, nane, su mercimeği gibi su bitkileri de mevcuttur.
Göl çevresinde en çok çınar, söğüt ve kızılağaç gibi ağaç türleri bulunmaktadır.
Kardüz Yaylası
Gölyaka ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan yayla alanı, il merkezine 1 saatlik mesafededir. Yaylaya en yakın yerleşim yeri ise 20 kilometre uzaklıktadır. Denizden olan yüksekliği 1800 metre olan yayla, Düzce’nin en yüksek noktalarından birisidir.
Kardüz Yaylası, Kış aylarında kış sporları merkezine dönüşmektedir. Bölgede trekking, at binme, dağ bisikleti, jeep safari ve foto safari gibi aktivitelere de katılmak mümkündür. Grup halinde gelen kişiler, kesinlikle yaylada kamp yapmalıdır.
Kış ve spor turizmi açısından önemli bir potansiyeli olan Kardüz Yaylası, henüz yeterli alt yapıya sahip değildir. Her sene Temmuz ayında yayla alanında geleneksel olarak şenlikler düzenlenmektedir. Bölgeye gitmeyi düşünüyorsanız, tatil döneminizi bu şenliklere denk getirerek, daha çok eğlenebilirsiniz.
Pürenli Yaylası
İlçe merkezine 24 kilometre uzaklıkta olan yayla alanı, il merkezine de aynı mesafede yer almaktadır. Denizden yüksekliği 1400 metre olan bu doğal alana, Güzeldere şelalesini ve Eftenli Gölü’nü gezdikten sonra uğrayabilirsiniz.
Yayla, adeta doğanın her rengini üzerinde barındırmaktadır. Su sesleri ve kuş sesleri, ziyaretçilere adeta doğal bir ziyafet sunmaktadır. Özellikle Mudurnu gezisi yapanlar, araçları ile 30 dakika içerisinde Pürenli Yaylası’na da gelebilirler. Kamp yapmaya uygun bir yerdir. Yaz aylarında, bölge halkı tarafından çok eğlenceli şenlikler organize edilmektedir.
Kültür Park
Gölyaka halkının en çok tercih ettiği doğal alanlardan birisi olan Kültür Park, ilçe merkezine yürüme mesafesinde yer almaktadır. Turizm merkezi olarak ilan edilen bölge, Golf sahası olmaya çok uygundur fakat henüz bu yönde bir çalışma yapılmamıştır.
İlçe halkı, mesire alanı olarak kullanmaktadır. Doğa yürüyüşü, çadır kampı, karavan kampı ve bisiklet turu için çok uygun bir bölgedir. Doğal yaşamın da sürdüğü Kültür Park’a, iyi bir fotoğraf makinesi ile gelerek, muhteşem kareler yakalayabilir ve unutamayacağınız anılar biriktirebilirsiniz.
Bölge, yamaç paraşütü yapmaya da uygundur fakat konukların kendi ekipmanlarını getirmeleri gerekmektedir. Bu yönde yol gösterici bir işletme, şimdilik bölgede bulunmamaktadır.
Toptepe
Adından da anlaşılacağı gibi tepe bir noktada yer alan Toptepe, Düzce Ovası’na tepeden bakma imkanı sağlamaktadır. Şehrin en güzel noktalarından birisidir. Konukların tepe noktasına rahat çıkabilmesi adına merdivenler inşa edilmiştir.
Tepe’den Efteni Gölü’nün muhteşem manzarası görülmektedir. Tepe noktasına 1 adet restoran bulunmaktadır. Burada ilçe ve ilin yöresine ait lezzetleri deneme imkanı bulabilirsiniz. Bahar aylarında gitmenizi öneriyorum.
Gölyaka’nın Tüm Köyleri
- Aksu
- Bakacak
- Bekiroğlu
- Çamlıbel
- Çayköy
- Değirmentepe
- Esen
- Güzeldere
- Hacısüleymanbey
- Hacıyakup
- Hamamüstü
- İçmeler
- Kemeryanı
- Kuyudüzü
- Muhapdede
- Saçmalıpınar
- Sarıdere
- Taylık
- Yazıpınar
- Yazlık
- Yeşilova
- Yunusefendi
- Zekeriyaköy
Gölyaka hakkında siz ne düşünüyorsunuz? İlçeyi gezip gören okurlarımız, Gölyaka ile alakalı görüşlerini bize ileterek, içeriğin zenginleşmesi adına katkıda bulunabilirler.
Başlıklar
Cevap Bırak