Göz Ağrısı Neden Olur? Göz Ağrısına İyi Gelen Şeyler
Göz ağrısı sorunu toplumumuzda sık yaşanır ve genellikle ciddi bir sorun olmadan kendiliğinden geçer. Bu süreçte kişi çoğu zaman ilaç veya herhangi bir tedavi de görmez. Bazı durumlarda ise göz ağrısı, daha ciddi problemlerin işaretçisi olabilir.
Göz ağrısı genel olarak sızlama ve yanma şeklinde ortaya çıkar. Ağrı sırasında kişi gözünün önünde bir tabaka varmış gibi puslu bir görüntüye sahip olabilir. Ağrı şiddetlenirse basınç ve batma hisleri de beraberinde gelebilir.
Göz ağrılarının nedeni sinüs ağrıları, baş ağrısı, diş ağrısı ve toplumumuzda çok görülen migren ağrısı da olabilir. Bu ağrıların kaynağı aslında göz değildir, sadece bizim öyle hissetmemize neden olur.
Göz ağrılarının tespiti için kişilerin en kısa zamanda bir göz doktoruna başvurmaları gerekir. Elbette bunun için göz ağrılarınızın en az 24 saattir devam ediyor olması gerekir. Bundan daha kısa süredir devam eden fakat çok şiddetli ya da rahatsız edici ağrılar söz konusu ise hiç vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmanız şiddetle önerilir.
Göz Ağrısı Nedir?
Tıp dünyasında oftalmalji olarak bilinen göz ağrıları, genelde gözün merceği ve çukuru üzerinde gerçekleşir. Çok şiddetli olmayan göz ağrılarında kişi yanma, kaşıntı veya sızlama gibi hisleri yaşayabilir. Bunun nedeni genelde bir yabancı cisim teması veya enfeksiyondur. Göz tahriş olmuş olabilir. Bu gibi durumlarda göz doktorları genel olarak göz damlası ve dinlenme reçete ederler.
Gözün derinlerine oluşan ağrılarda ise belirtiler zonklama ve batma şeklindedir. Bu tür ağrılar dinlenme veya göz damlası ile geçmeyebilir. Özellikle göz ağrıları ile beraber görme kaybı da yaşıyorsanız, saniye bile kaybetmeden acil servise başvurmanız gerekecektir.
Gözün Hangi Bölgeleri Ağrır?
Gözün tüm kısımları ağrıyabilir. Gözlerimizi koruyan göz kapakları, gözlerden beyne giden sinir ağı, gözlerimizin dönmesini sağlayan kaslar, göz çukuru, iris, göz kapağının iç kısmı ve gözün ince örtüsü, gözlerin beyaz kısmı ve kornea alanlarının tamamında ağrı görülebilmektedir.
Göz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Göz kapağında bakterilerin yuvalanması, enfeksiyon ile sonuçlanabilir. Bu durum göz kapaklarının iltihap kapmasına ve gözün nemini kaybederek kurumasına neden olabilir.
Bu hastalık her ne kadar ürkütücü görünse de kolayca tedavi edilebilir. Buna rağmen tedavi edilmezse gözünüze kalıcı hasar bırakabilir. Tedaviye gitmenize belirli bir süre varsa bu aşamada temiz bir bezi ılık suyla ıslattıktan sonra göz kapaklarınızın üzerine koyabilirsiniz.
Enfeksiyon ilerlemiş ise göz doktorunuz, göz kapaklarınıza süreceğiniz bir krem önerecektir.
Konjonktivit Nedir?
Halk arasında pembe göz olarak bilinen bir enfeksiyon hastalığıdır. Göz bezinin dış zarı enfeksiyon kapar ve şişer. Gözün bir bölümünü kaplayan konjonktiva isimli zar içerisinde yer alan kan damarları da iltihap kapar. Bu da gözün pembe bir renge bürünmesine neden olur.
Tedavi için doktorun bu enfeksiyonun kaynağını çözmesi gerekecektir. Dışarıdan gelen bir darbe veya kimyasal madde ile bu durum söz konusu olmuş ise hastalık kendiliğinden geçer. Bunun tersi olarak bir bakteri veya bir virüs bu soruna neden olmuş ise ilaç tedavisi söz konusu olacaktır.
Konjonktivit hastalığının 3 türü vardır, aşağıda bunları inceleyelim.
Bakteri kaynaklı bir Konjonktivit söz konusu ise doktorunuz antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Yetişkinler için göz damlası, çocuklar için ise merhem tedavisi yaygın olarak tedavi edecektir. Tedavi çok hızlı etki eder ve en geç 1 hafta içerisinde göz, eski sağlığına kavuşur.
Virüs kaynaklı Konjonktivit sorununun henüz tedavi seçeneği yoktur. Burada yapılması gereken, virüsün kendi kendine gözü terk etmesini beklemektir. Bu da yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir. Bu süreçte ılık bezi göz kapaklarınıza kompres yaparak, bir nebze de olsa semptomları rahatlatabilirsiniz.
Alerjik bir Konjonktivit söz konusu ise alerjinin neden olduğu tespit etmeli ve ona göre ilaç tedavisi yürütülmelidir. Genelde damla ile tedavi yapılır ve tedavi etkisini bakteriyel Konjonktivit türünde olduğu gibi hızlı gösterir.
Konjonktivit sürecinde kontakt lens kullanmaya ara vermeniz önerilir. Bu konuyu mutlaka doktorunuz ile de konuşmayı unutmayınız.
Göz Zedelenmesi Nedir? Kornea Tedavisi
Gözün kornea kısmı, dış etkiler nedeni ile hasar görebilir. Bu durum kişinin canını fazlası ile yakar. Burada önemli olan göze dokunmamaktır, her dokunuş gözünüzü çizerek zarar verebilir.
Burada doktorunuz enfeksiyonun göze bulaşmasını önlemek adına göz damlası ve merhem reçete edecektir. Bu ilaçlar genellikle antibiyotik bazlı olmaktadır. Buna ek olarak ağrı kesici göz damlası da reçete edilebilir.
Işık eğer gözünüzü rahatsız ediyorsa, doktorunuza danışarak gözünüzü bir süreliğine bant yardımı ile kapatabilirsiniz. Kornea üzerinde oluşan çizik eğer küçük ise 1 haftayı kalmadan gözünüz eski sağlığına kavuşacaktır.
Bu süreçte doktorunuz onay veresiye kadar lens kullanmamalı, gerekirse güneş gözlüğü kullanmalı ve kesinlikle gözünüzü ovalamaktan kaçınmalısınız.
Küçük bir çizik, genelde gözde kalıcı bir hasar bırakmaz. Eğer gözdeki çizik çok derin ise enfeksiyonlara ve kalıcı sorunlara neden olabilir. Burada önemli olan kesinlikle doktora gitmek ve tanıyı doğru koydurmaktır. Doktorun önerileri dikkate alınırsa, derin çiziklerin de tamamen iyileşmesi mümkündür.
Tedavi sürecinde ani bir ağrı artışı veya farklı bir gelişme yaşamanız durumunda da doktor ile iletişim halinde olmanız gerekmektedir.
Glokom Nedir?
Glokom ağrıları, optik sinire baskı yapar ve gözde sulanmaya neden olur. Tedavisi zorunludur aksi takdirde kişinin görme yetisini kaybetmesine neden olabilir. Sinsi bir hastalık olması nedeni ile ilk evresinde genelde kişi tarafından fark edilmez.
Göz içerisindeki basıncın yükselmesine neden olur, kalıtsal eğilimde olan bir rahatsızlıktır. Belirtileri ise şiddetli göz ağrısı, mide bulantısı ile beraber kusma, görme kaybı ve baş ağrısıdır.
Glokom, çok acil müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Körlüğe kadar gidebilir. Doktorunuz tedavi sürecinde göz damlalarına ek olarak cerrahi operasyonu da gerekli görebilir.
Sadece ilaç tedavisi yapılması da mümkündür. Burada amaç göz tansiyonunu düşürmek ve göz içindeki yüksek basıncı azaltmaktır. Hastalar bu damlayı ömür boyu kullanmak zorunda da kalabilirler. İlaç tedavisine cevap alınamaz ise lazer cerrahisi söz konusu olacaktır.
Hastalığın lazersiz cerrahi operasyon seçeneği de mevcuttur. Burada gözün beyaz kısmına cerrah küçük bir kanal açar ve gözün içerisindeki sıvıyı alarak, basıncı azaltır. Bu sayede glokom hastalığı ortadan kalkar. Ameliyatta başarı oranı çok yüksek değildir, bu nedenle her hasta ameliyat sonrasında rahatsızlığından kurtulamaz. Operasyonda açılan kanalcık, gözle görülemeyecek kadar küçük olduğu için operasyon sonrasında herhangi bir iz kalması söz konusu değildir.
Her hastanın glokom tedavi süreci farklılık gösterebilir. Burada önemli olan sizin durumunuzu bilen göz hekiminin vereceği karardır.
Göz Kapağı Arpacığı Nedir?
Göz kapağı arpacığı, genelde kendiliğinden geçer. Bu süreçte hekiminiz tedaviyi hızlandırmak için bazı ilaçlar veya evde uygulayabileceğiniz yöntemler önerebilir.
Arpacık üzerine ılık su ile ıslatılmış bez basarak, rahatlayabilirsiniz. Günde 4 kere yapmanız önerilir. Bu sayede ısıyı gören yağ bezindeki enfeksiyon, dışarıya çıkmaya çalışacaktır.
Göz üzerinde birden fazla arpacık varsa ve yeni arpacık çıkışı da devam ediyorsa, doktorunuz muhtemelen bir antibiyotik kremi reçete edecektir.
Tedavi sürecinde kesinlikle arpacıkları sıkmayın veya herhangi bir şekilde onlara temas etmeyin. Lens kullanımını gözleriniz tamamen iyileşesiye kadar bırakın ve mutlaka yeni lens alın. Arpacık öncesinde kullandığınız makyaj malzemeleri, tekrar bir enfeksiyona neden olabilir, bu konuda dikkatli olmanız önerilir.
Çok nadir de olsa antibiyotik tedavisi ile geçmeye arpacıklar için cerrahi operasyon seçeneği de masadadır.
Göz Neden Kurur? Kuru Göz Sendromu Nedir?
Gözleriniz kuruyorsa, gözlerinizde yeterli miktarda gözyaşı üretilmiyor demektir. Bu da dışarıdan gelebilecek her türlü toz veya yabancı maddelere karşı gözlerinizin savunma mekanizmasını zayıf kılar. Bu da zamanla gözlerinizde yanma, ağrı, kızarma ve sızlama gibi sorunları ortaya çıkaracaktır.
Özellikle yoğun çalışmak, kitap okumak, bilgisayar kullanmak veya nemsiz ortamlarda yaşamak, durumu daha da kötü bir hale getirebilir. Gözleriniz kuru ise enfeksiyon kapma şansınız çok daha yüksektir. Yaşanması zor bir hastalık olsa da, kuru göz sendromu nedeni ile görme kaybına uğrayan kişi sayısı çok azdır.
Tedavi sürecinde yapay gözyaşları, ilaç, beslenme düzeninin değiştirilmesi ve cerrahi operasyon söz konusu olabilir.
Gözlerinizi sağlıklı tutmak için yeterli miktarda protein almalı, tüm vitaminlerden istifade etmeli ve özellikle omega-3 gibi kaliteli yağ asitlerini içeren besinleri tükettiğinizden emin olmalısınız.
Miyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Uzağı göremeyip, yakındaki nesneleri görebilen kişilere miyop denmektedir. Birçok hastalık gibi miyop rahatsızlığında da genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Ailenizde miyop varsa, sizin de ileride miyop olma riskiniz çok yüksektir.
Miyop kişilerin görme yetisini düzeltmek için lens kullanımı veya cerrahi operasyon seçeneği bulunmaktadır. Cerrahi operasyon sonrasında kalıcı olarak düzeltilir.
Göz Ağrısı Nasıl Tespit Edilir?
Göz ağrısının tıbbi olarak tanısının konulması için doktor, hastasının tıbbi öyküsünü dinler ve fiziki muayenesini yapar.
Ağrıların başlama zamanı, ağrının tam olarak yeri ve şiddeti, ağrı süresi, ağrının özellikleri, ağrıya etki edebilecek hastalıklar, lens kullanımları, göz yaralanmaları, önceden geçirilmiş olan göz ameliyatları, kullanılan ilaçlar ve geçirilen diğer ameliyatlar, hekim tarafından dikkatle incelenir.
Tıbbi öykü öğrenildikten sonra göz ve göz çevresindeki doku incelenir, göz hareketleri ölçülür ve gözün ışığa olan tepkisi kontrol edilir.
Göz doktorları, gözün iç yapısına da özel cihazlar ile bakabilir. Gelişen teknolojiler sayesinde gözün kan damarlarının dijital ekranlara yansıtılması artık yapılabilmektedir. Gözün iç tabakasında oluşabilecek tüm aşınmalar ve hasarlar, bu sayede görülebilmektedir.
Sağlıklı Gözler ve Göz Ağrılarını Önlemek İçin Öneriler
Göz ağrısını önlemek için öncelikle en hassas organlarımızdan birisi olan gözlerimize iyi bakmalıyız.
Oyun oynarken, bahçede veya tarlada çalışırken, el aletleri ile çalışırken veya spor yaparken, gözlük takarak olası çizik ve yanık gibi risklerden gözlerimizi koruyabiliriz.
Özellikle inşaat gibi tehlikeli alanlarda çalışan kişilerin veya kimyasal maddelerin yoğun olarak kullanıldığı iş yerlerinde bulunan işçilerin, mutlaka koruyucu gözlük takmaları gerekir.
Ev temizliği yapan kişiler, deterjanlar ile içli dışlı oldukları için onlar da gözlük kullanmalı veya bu maddeleri kendilerinden olabildiğince uzak tutmalıdır. Püskürtme işlemlerinde gözlerini kimyasallardan uzak tutmalı gerekirse arkalarını dönmelidir.
Çocuğunuza yaşına uygun oyuncaklar vermeniz de önemlidir. Özellikle ateş eden veya herhangi bir şeyi fırlatan oyuncaklar, her yaştaki çocuklar için tehlikelidir.
Lens kullanan kişilerde göz enfeksiyonları sık görülür, bunun nedeni ise her hastanın lens kullanımına dikkat etmemesidir. Lensler düzenli olarak temizlenmeli ve arada bir çıkarılarak, gözlük kullanılmalı ve bu sayede gözler dinlendirilmelidir. Kullanım süresi dolmuş lenslerinizi ise yenisi ile değiştiriniz.
Başlıklar
- 1 Göz Ağrısı Nedir?
- 2 Gözün Hangi Bölgeleri Ağrır?
- 3 Göz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
- 4 Konjonktivit Nedir?
- 5 Göz Zedelenmesi Nedir? Kornea Tedavisi
- 6 Glokom Nedir?
- 7 Göz Kapağı Arpacığı Nedir?
- 8 Göz Neden Kurur? Kuru Göz Sendromu Nedir?
- 9 Miyopi Nasıl Tedavi Edilir?
- 10 Göz Ağrısı Nasıl Tespit Edilir?
- 11 Sağlıklı Gözler ve Göz Ağrılarını Önlemek İçin Öneriler
Cevap Bırak