Grip Nasıl Geçer? Gribe İyi Gelen Yemekler ve Çay Tarifleri
Grip, günümüzün en yaygın ve en çok bilinen hastalıkları arasındadır. İnfluenza isimli bir virüsün bulaşması ile ortaya çıkar. En yaygın belirtileri arasında ateş, ağrı, halsizlik, titreme ve kuru öksürük bulunmaktadır. Viral bir enfeksiyondur ve özellikle bağışıklık sistemi güçsüz insanlarda ortaya çıkmaktadır.
Yaşlıların ve çocukların bağışıklık sistemi daha güçsüz olduğu için onlarda daha sık ortaya çıkar ve hastalığı daha ağır geçirirler. Kronik hale gelmesi, ölümlere dahi neden olabilir.
Grip, halk arasındaki yaygın yanlış görüş nedeni ile soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Grip, viral bir enfeksiyon hastalığıdır ve bu yönü ile farklıdır. Grip, bulaşıcı bir hastalıktır ve tedavi edilmezse daha da ağırlaşabilir. Özellikle kusma, öksürük, nefes almada zorluk ve ağrılı yutkunma gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir doktora görünmek gerekir.
Doktorun onayı olmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. C vitamini, kişi grip olduktan sonra hiçbir işe yaramaz, o yüzden portakal veya limon yiyerek, gripten kurtulamazsınız. Viral bir enfeksiyon olduğu için ona uygun ilaçlar reçete edilmelidir.
Grip Nedir?
Öksürük ve hapşırık ile yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. İlerlediği takdirde kişide yüksek ateş de görülecektir. Çoğunlukla 1 hafta içerisinde geçer fakat devam etmesi ve tedavi edilmemesi durumunda ölüme dahi neden olabilir.
Gripten korunmanın en etkili yolu ise grip aşısı yaptırmaktır. Grip, her sene kendini daha da güçlendiren bir hastalıktır. Doktorların önerisi ile belirli aralıklar ile aşı yaptırmak gerekir.
Grip belirtileri Nelerdir?
- Baş ağrısı.
- Yüksek ateş.
- Yorgunluk.
- Halsizlik.
- Kas ve kemik ağrıları.
- Kuru öksürük.
- Boğaz ağrısı.
- Yutkunmada güçlük.
- Mide bulantısı.
- İshal.
- Burun akıntısı.
- Hapşırma.
- Nefes almada zorlanma.
Yukarıdaki belirtileri tamamı, her grip hastasında görülmez. Örneğin ishal olmayabilirsiniz.
Soğuk Algınlığı ile Grip Arasındaki Fark Nedir?
İki hastalıkta, solunum yollarında ortaya çıkar fakat hastalığa neden olan virüsler farklıdır. Grip, yoğunlukla bronş, boğaz ve ciğerlerde ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ise sadece üst solunum yolları ile ilgilidir. Grip, soğuk algınlığına göre çok daha şiddetli belirtilere sahiptir ve kişiyi dinlenmek zorunda bırakır.
Gripte ateş çoğunlukla görülürken, soğuk algınlığında çok nadir görülür. Gripte baş ağrısı görülür fakat soğuk algınlığında çok nadir görülür. Soğuk algınlığında ağrı veya sızı olmaz, gripte genellikle olur.
Grip nedeni ile ortaya çıkan yorgunluk uzun sürer, soğuk algınlığında hafif bir yorgunluk olur. Gripte burun tıkanması, hapşırma ve boğaz ağrısı nadiren görünürken, soğuk algınlığında görülür. Öksürük, grip belirtisidir.
Soğuk algınlığının önüne geçilemez, çoğunlukla da kendiliğinden geçer. Grip ise ilaç ve aşı yöntemleri ile tedavi edilir veya engellenir.
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Semptomları azaltmak için birkaç yol bulunmaktadır. Günümüzde grip tedavisi anti-viral ilaçlar ile yapılmaktadır fakat bunların tamamı mutlaka hekimin reçete etmesi sonrasında kullanılmalıdır. İlk 2 gün içerisinde alınması durumunda, ilaçlar tedaviyi daha etkin kılmaktadır.
İlaçlar hastalığı hemen geçiremese de ateş, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi grip belirtilerinin azalmasını sağlayabilir. Bu da kişinin hayat kalitesini yükseltmektedir. Grip olan kişi işe veya okula gitmemelidir. Grip bulaşıcıdır ve çok kolay bulaşır.
Özellikle çocuklarda doktora danışmadan ilaç kullanmak çok tehlikeli olabilir. Yeni doğan bebeklerin de grip olması çok tehlikelidir, en kısa zamanda doktora gidilmesi gerekir.
Grip olan kişi, hızlı su kaybeder ve bu kaybı önlemek için bol su içmesi gerekir. Bu sayede burun tıkanıklığı da azalır. Kafein içeren içecekler, sigara ve alkol, hastalık boyunca alınmamalıdır. Grip, iştah keseceği için daha çok et suyu içeren çorbaları içmeye çalışın. Bu, bağışıklık sisteminizin de güçlenmesini sağlayacaktır.
Antibiyotik Gribi Geçirir Mi?
Antibiyotikler, bakterileri öldüren ilaçlardır ve bu nedenle grip üzerinde hiçbir işe yaramazlar. Aynı şekilde soğuk algınlığı üzerinde de etkileri yoktur. Bu hastalıklar virüs kaynaklıdır. Gripte antibiyotik tedavisinin tek istisnası bulunur.
Grip ilerlemiş ise bağışıklık sistemi iyice zayıflar ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Ancak bu durumda antibiyotik reçete edilebilir. Aksi takdirde gribin daha ilk günlerinde antibiyotik kullanmak hem gereksiz hem de çok zararlıdır. Grip esnasında bağışıklık sistemini güçlendirmek için doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalı ve iyi beslenilmelidir.
Grip İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
- Kalıcı baş ağrısı.
- Kalıcı burun tıkanıklığı.
- Kusma.
- Ağrılı yutma.
- Kalıcı öksürük.
- Geçmeyen yüksek ateş.
- Nefes darlığı.
Ateşiniz düşmüyor ve giderek daha da kötüye gidiyorsanız, hemen doktora görünmeniz gerekir. Grip, ağır bir hastalıktır ve erken tedavi edilmez ise çok sayıda farklı hastalığa kapı aralayabilir.
Grip Aşısı Nedir? Ne İşe Yarar?
Gripten korunmanın en kesin yolu kesinlikle aşı yaptırmaktır fakat günümüzde çok az sayıda insan bu yolu tercih etmektedir. Grip hastalığına neden olan virüsler, yazımızın ilk bölümlerinde de belirttiğimiz gibi her sene değişmekte ve daha da güçlenerek geri gelmektedir. Bu nedenle özellikle risk altında bulunan bireylerin, her sene grip aşısı yaptırmaları önemlidir.
Grip aşıları genelde belirli aylarda yapılır, bu konuda sağlık ocaklarından yardım alabilirsiniz. Özellikle hamileler ve kronik hastalığı bulunan kişiler, yaşlılar, grip oldukları zaman bunu çok ağır geçirirler. Bu nedenle risk altında olan kişilerin düzenli olarak grip aşısı yaptırmaları çok önemlidir.
Risk grubunda bulunan kişiler, ücretsiz bir şekilde grip aşısı yaptırabilir. Diğer bireyler ise çok küçük ücretler ile özel kuruluşlarda bu aşıları olabilirler.
Risk grubunda bulunan kişiler;
- Gebeler.
- Şeker hastaları.
- Kalp hastalığı olan kişiler.
- Kronik böbrek ve akciğer hastaları.
- 50 yaş üzeri kişiler.
- 5 yaşından küçük çocuklar.
- Bakım evlerinde yaşayan kişiler.
- Hastalar ile beraber yaşayanlar.
- Sağlık çalışanları.
Grip aşısı için en doğru dönem Ekim ayının sonlarına doğrudur. Ekim ile Mayıs arasındaki dönem, en çok grip vakıasına rastlanılan dönemdir. Hastalık en çok kışın tam ortası olan Şubat ayında yayılmaktadır. Aşı, vurulduktan 15 gün sonra kişiyi koruma altına alır. Doktorun önerisi ile çocuklara yılda 2 kere de grip aşısı yapılabilmektedir.
Grip Aşısının Zararları Nelerdir?
Grip aşısı, ölü virüslerle yapıldığı için kişiyi grip yapmaz. Bazı kişilerde birkaç günlük kas ağrısı ve ateşe neden olabilir, bu da hastalık kaynaklı değildir sadece bağışıklık sisteminin güçlü çalışmasından dolayı ortaya çıkar.
Grip aşısı çok önemlidir ve riskli kişileri büyük tehlikeden muhafaza eder. Bu konuyu kesinlikle ihmal etmeyiniz ve Sağlık Bakanlığı tarafından şiddetle önerilen grip aşısını her sene yaptırınız.
Grip virüsleri, akciğere bulaşarak kişiyi çok daha tehlikeli olan zatürre hastalığına yakalatabilir. Bu durumda kişinin hastane ortamında takip edilmesi gerekir.
Gripten Nasıl Korunulur?
- Ellerinizi sık yıkayın.
- Öksürürken, insanlara doğru öksürmeyin.
- Ortak kullanım alanlarını olabildiğince dezenfekte etmeye çalışın. Virüsler asansör düğmesi, klavye gibi alanlarda 10 saate yakın süre yaşayabilir.
- Sezonunda aşı olun.
- Kış aylarında kalabalık ortamlardan uzak durun.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere yönelin.
- Düzenli egzersiz yapın. Spor hayatı olan kişiler, hastalıkları çok daha rahat atlatır.
- Hapşırırken ağzınızı bir peçete ile kapatın ve peçeteyi çöpe atın.
- Ellerinizi yüzünüzün her yerinden uzak tutun.
Grip Ağrıları Nasıl Geçer?
Grip, kas ağrıları nedeni ile kişiyi bir hayli yoran bir hastalıktır. Bunun nedeni aslında vücudun o anda virüsler ile savaşıyor olmasıdır. Bu ağrılar, kişiyi yorgun düşürür ve hareketlerini yavaşlatır. Her bireyin kas ağrısı şiddeti farklı olabilir.
Kas ağrıları genelde 1 haftadan uzun sürer ve kişi bu süre boyunca dinlenme ihtiyacı hisseder. Kas ağrılarının geçmesi söz konusu değildir zira bu bir hastalık belirtisi değildir. Yapılması gereken en doğru şey, dinlenmek ve doktorun verdiği tedavi sürecini izlemektir.
Kas ağrılarım yüzünden çalışamıyorum diye bir şikayetiniz olamaz zira grip olan her bireyin, çalışma hayatından uzak durması gerekir. Aksi takdirde gribi çok sayıda kişiye bulaştırmış olacaktır.
Grip Olanlara Öneriler
Gripten hemen kurtulmak mümkün olmasa da bu süreci kısaltabilir ve bu süreçte daha rahat hareket edebilirsiniz.
Tedavi: Tedavinizi harfiyen yerine getirin ve doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanın. Doktora gitmeden asla ilaç kullanmayın. Antibiyotik kullanmayın. Reçete edilen ilaçlar virüslere yönelik olacaktır ve hastalığın semptomlarını hafifletecektir. Bu süreçte iyi beslenmeniz de çok önemlidir.
Dinlenmek: Sürekli yatmanız gerekmese de vücudu yoracak her türlü hareketten uzak durun. Hafif yürüyüşler haricinde spor yapmayın ve iş ortamlarından da uzak durun. İstirahat, grip tedavisinin en önemli aşamasıdır ve hastalığın daha hızlı yok olmasını sağlar.
Uyku: Uyku, gribin iyileşmesi için çok önemlidir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu sayesinde, hücreler yenilenir ve bağışıklık sistemi bu sırada virüsler ile daha güçlü mücadele eder. Uykusuz kalmayın, uykusuzluk iyileşme sürecini uzatacaktır.
Su: Grip olunca iştahınız azaldığı için daha az su içiyor olabilirsiniz ancak bu da iyileşmeyi zorlaştırır. Bol bol su için ve bitki çayları hazırlayın. Özellikle papatya, ıhlamur, yasemin ve kuşburnu çayları, grip tedavi sürecinde size yardımcı olacaktır. Günde 2 fincandan fazla bitki çayı içmenizi ise önermiyoruz.
Beslenme: Bol miktarda meyve ve koyu yeşil yapraklı sebze tüketin. C vitamini tüketimi grip tedavisi yerine geçmese de, semptomların azalmasını sağlayacaktır.
Gribe İyi Gelen Bitkisel Çaylar ve Yemekler
Bitkisel çayların grip hastalığına iyi gelmesinin başlıca neden, antioksidan içeriyor olmalarıdır. Bu sayede semptomlar hafifler fakat elbette bu çayların aşırı içilmemesi gerekir. Aşırı çay tüketimi, kişiyi güçsüz düşürebilir. Çaylar haricinde bitkisel ürün takviyeleri de bulunmaktadır fakat bunlar doktor önerisi olmadan asla kullanılmamalıdır.
Gribe en iyi gelen bitki çayları zencefil ve okaliptüs çaylarıdır. Bu çaylar nezle tedavisinde de kullanılabilir. En önemli özellikleri boğaz ağrılarını geçirmeleri, kan dolaşımını güçlendirmeleri ve öksürüğe iyi gelmeleridir.
Gripten daha hızlı kurtulmak için beslenme programınız içerisinde tavuk suyu, taze sıkılmış meyve suları, balık, haşlama tavuk, sebze çorbaları, turunçgiller ve bitkisel çaylar bulunmalıdır.
Grip hakkında sormak istediklerinizi ve eğer yaşıyorsanız grip ile alakalı kısa tıbbi öykünüzü aşağıdan bize iletir misiniz? Tüm okurlarımıza şimdiden acil şifalar diliyoruz, geçmiş olsun.
Başlıklar
- 1 Grip Nedir?
- 2 Grip belirtileri Nelerdir?
- 3 Soğuk Algınlığı ile Grip Arasındaki Fark Nedir?
- 4 Grip Nasıl Tedavi Edilir?
- 5 Antibiyotik Gribi Geçirir Mi?
- 6 Grip İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
- 7 Grip Aşısı Nedir? Ne İşe Yarar?
- 8 Grip Aşısının Zararları Nelerdir?
- 9 Gripten Nasıl Korunulur?
- 10 Grip Ağrıları Nasıl Geçer?
- 11 Grip Olanlara Öneriler
- 12 Gribe İyi Gelen Bitkisel Çaylar ve Yemekler
Cevap Bırak