Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur? Kesin Tedavisi Nedir?
Güneş lekeleri, genellikle koyu tenli bireylerde görülmektedir. Koyu kahverengi olan bu lekeler, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Fakat genelde üst dudak, alın, yanak, çene, boyun, kollar ve burun gibi zararlı güneş ışınlarına daha çok maruz kalan bölgelerde görülmektedir. Görüntü açısından nahoş bir durumdur ve kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir.
Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur?
Lekelerin oluşmasına neden olan birçok faktör bulunsa da, en önemli iki faktör genetik ve güneşin zararlı ışınları olarak gösterilebilir.
Buna ek olarak doğum kontrol ilaçları, yanlış kozmetik uygulamaları, bir takım ilaçlar, guatr hastalığı ve gebelik de, güneş lekelerinin ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasındadır.
Güneş ışınları, lekeyi oluşturduktan sonra lekenin kararmasına da neden olur. Leke çıktıktan sonra giderek daha koyu bir kahverengi renge bu yüzden bürünür.
Gebelikte ortaya çıkan lekelerin nedeni pigmentasyondur. Tedavi edilmez ise kalıcı olabilir, kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Bunlar kendiliğinden geçen basit lekeler de olabilir fakat bunu kişinin kendi başına anlaması söz konusu değildir.
Gebe olun veya olmayın, vücudunuzun herhangi bir noktasında güneş lekesi gördüğünüz anda mutlaka bir dermatolog ile konuşarak bilgi almanız gerekmektedir.
Güneş Lekesi Nasıl Geçer?
Hekim tarafından özel ışıklar kullanılarak, güneş lekesinin derinin hangi tabakasında olduğu anlaşılır ve derecesi tanı olarak konur. Tedavi seçenekleri çeşitli olduğu için hekim ve hasta istişare ederek buna beraber karar verir. Güneş lekesi tedavisi, genel olarak uzun sürmektedir ve bir süreci kapsamaktadır.
Tedavi seçeneklerinin birçoğu, gebelik ve lohusalık döneminde uygulanmaz. Bu dönemde sadece basit kremler ile hastalığın ilerlememesi sağlanır ve kişi güneşten korunur. Genel olarak kişinin güneşten kaçınması ve kozmetik ürünlerden uzak durması önemlidir.
Güneşten koruyucu çok sayıda ürün bulunmaktadır, en doğru ürün için yine dermatolog yolu ile bilgi alabilirsiniz. Mutlaka en az 15 faktörlü olmalı ve UV-A ve UV-B koruması olduğuna dikkat edilmelidir. Sadece yaz aylarında değil kış aylarında da kullanılmalıdır.
Güneş Lekesi Tedavisi
Tedavi sürecinde genellikle kimyasal soyucular kullanılır. Asit bazlı olan bu ürünler, peeling etkisi yaparlar ve derinin ilgili tabakasının soyulmasını sağlarlar. Bu sayede lekeye neden olan pigmentten kurtulunmuş olunur.
Tedavi için hangi asit veya kimyasalın kullanılacağına dermatolog karar verir zira çok sayıda seçenek söz konusudur. Hastalığın derecesine ve tedavide kullanılacak olan kimyasalın türüne göre tedavi 3 ile 10 seans arasında sürebilmektedir.
Tedavi sürecinde kişide kabuklanma, deride hassasiyet ve kızarıklık gibi yan etkiler görülmektedir. Çoğunlukla bu yan etkiler, ilk hafta sonrasında ortadan kalkmaktadır.
Güneş lekesi için dondurma tedavisi olarak da bilinen Krioterapi de seçenekler arasındadır. Karbondioksit karı veya likid nitrojen ile yapılan tedavi sayesinde pigmentasyonlar azalmaktadır. Seans sayısı ve tedavinin ne kadar süreceği, hastalığın derecesine göre değişmektedir.
Pigmentasyon tedavisinde lazer uygulama da kullanılmaktadır. Lazer tedavisi genellikle ilerlemiş lekelerde tercih edilen bir yöntemdir. Melanin pigmenti içeren hücreler, lazer ile öldürülür ve derinin üst katmanı soyulur. Hücreler tekrar yenilenebilir ve bu sayede lekeler ortadan kalkar.
Bazı durumlarda lazer tedavisi, kimyasal uygulaması ile aynı anda yapılmaktadır, özellikle ilerlemiş hastalıklarda bu yöntem daha da başarılı olmaktadır. Lazer tedavisi süresi boyunca kaşıntı, deride hassasiyet ve ağrı, yanma ya da morarma gibi yan etkiler görülmektedir.
Halk arasında çillenme olarak bilinen rahatsızlıkta en çok görülen lekelenme türlerinden birisidir. Çoğunlukla bahar ve yaz aylarında, kişiler güneş lekelerine yakalanmaktadır. Çillenme için de lazer tedavisi önerilmektedir.
Güneş lekesi, ileri yaş nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir. Yaşa bağlı lekelenmelerde de en çok tercih edilen tedavi yöntemi lazerdir.
Her ne kadar tedavi süreci uzun sürüyor şeklinde belirtmiş olsak da bazı hastaların deri hücreleri tedaviye çok hızlı cevap vermekte ve tedavi tek seans içerisinde dahi sonuçlanabilmektedir.
Güneş lekesi ile alakalı yaşadıklarınızı ve sorularınızı, hemen aşağıdan bizimle paylaşır mısınız?
Cevap Bırak