H Vitamini Eksikliği – Biotin Hangi Besinlerde Var?
H vitamini aslında, B kompleks vitaminlerinden bir tanesidir. Biotin olarak da bilinen vitaminin saç, tırnak, göz, karaciğer ve cilt üzerinde önemli görevleri bulunmaktadır. Ayrıca sinir sistemimizin doğru çalışması için de H vitamini kullanılır.
Biotin, kötü kolesterol ile de savaşır. Kan şekerini düzenler ve diyabet hastalarının daha konforlu bir hayat yaşamasını sağlar. Hamilelik sırasında tüketimi çok değerlidir zira embriyonun büyümesinde aktif olarak görev alır.
Biotin seviyesi ve emilimi, sigara kullanımı nedeni ile düşer. Dengeli beslenmeyen kişilerde de düşük H vitamini emilimi olduğu bilinmektedir.
Biotin eksikliği tehlikelidir ve birçok belirti ile kendisini gösterebilir. Biotin eksikliği belirtileri arasında saç kaybı, cilt döküntüleri, tırnak kırılması, kalp ve damar sağlığının bozulması ve yüksek kolesterol bulunmaktadır. H vitamini eksikliği yaşayan kişiler genelde hastanelere yorgunluk, yoğun stres, bacak ve kollarda karıncalanma ve halüsinasyon görme gibi şikayetler ile gelirler.
Günlük tüketim ürünleri arsaında bulunan yumurta, balık ve ciğer gibi ürünlerde bol miktarda H vitamini bulunur. Beslenerek günlük yeterli biotin alımı mümkündür fakat bazen doktor önerisi ile takviye de alınabilir. Özellikle önemli cilt hastalıklarından birisi olan egzamanın tedavisi için de kullanılmaktadır.
Genetik olanlar bir yana, hızlı saç dökülmesi yaşayan kişiler de mutlaka H vitamini seviyelerini kontrol etmeli ve biotin yönünden zengin gıdalar tüketmelidir. H vitamini, saç kaybını önlemektedir.
Şeker hastaları, konforlu bir hayat yaşamak için dengeli ve kaliteli beslenmelidir. H vitamini içeren besinler tüketerek, kan değerlerini dengede tutabilirler. Şimdi H vitamini nedir, hangi besinlerde bulunur ve eksikliğinde neler olur konularını daha detaylı inceleyelim.
Biotin (H Vitamini) Nedir?
H vitamini, besinlerden aldığımız karbonhidrat ve şeker gibi maddeleri parçalayan enzimlerin bileşenlerinden bir tanesidir. Yağların ve proteinlerin de oluşum yapısında bulunmaktadır. Birçok adı vardır bunlar arasında en yaygınları H vitamini, biotin, B-7 vitamini ve koenzim R olarak bilinmektedir. Sağlıklı bir insanın tüm fonksiyonlarının çalışması için önemli bir besin grubudur.
Biotin, hemen hemen tüm organizmalar tarafından kullanılır ve insan vücudunda üretilemez. Bu nedenle dışarıdan alımı mecburidir. Biotin sadece bazı bitki türleri veya bakterilerin kendi vücutlarında sentezlenebilmektedir.
Vücut tarafından kullanılan yağ asitleri ve glikozun üretimi için gereklidir.
H vitamini, sekiz farklı gruba ayrılır ve bunlardan D-biotin harici, doğal olarak meydana gelir.
Çiğ yumurtanın beyazı, biotin emilimini engeller. Çiğ olarak tüketilmesi o yüzden önerilmez.
Kozmetik ürünlerinde bol miktarda bulunur zira, tırnak ve saç sağlığı için olmazsa olmaz maddelerden birisidir.
Bağırsak florası güçlü olan insanlar, az da olsa kendi vücutlarında biotin üretebilirler. Bunun için bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artması gerekecektir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için probiyotikler hakkında bilgi içeriğimize bir göz atın derim.
İnsan vücudu, biotini stok yapamaz. Bu nedenle sürekli H vitamini alımı gereklidir. Fazla tüketimi vücutta birikmeyeceği için idrar yolu ile atılır.
H Vitaminin Faydaları Nelerdir?
H vitamininin faydaları saymakla bitmez. En çok bilinen faydalarını yazımızın devamında maddeler halinde inceleyelim.
Kas onarımı: Biotin, kas dokularının onarılmasını sağlar. Aynı zamanda yeni kas dokularının oluşumu ve büyümesi de biotinin katkıları ile gerçekleşir. Kas veya eklem ağrısı çeken kişilere veya eklem bölgelerinde iltihap oluşan hastalara, H vitamini önerilmektedir.
Tiroid sorunları: Bitoin eksikliği, tiroidal ve adrenal bozukluklara yol açabilir. Bunun neticesinde kişide kilo alma, uyku sorunları, halsizlik veya tam tersi aşırı kilo kaybı gibi olumsuz sonuçlar görülebilir.
Kolesterol: H vitamini, kötü kolesterolü düşürür. Aynı zamanda kalp krizi ve felç gibi olumsuz durumların da yaşanma riskini düşürür.
Beyin: Biotin, sinir sistemi içerisinde kritik görevler alır. Özellikle sinir sisteminin sinyalizasyon bölümünün daha iyi çalışmasını sağlar ve genel olarak sinir sistemi sağlığını da korur. B vitaminleri genel olarak hafıza güçlendiren vitaminler olarak bilinir. Yeterli H vitamini alımı, bunama veya alzheimer gibi çok görülen ileri yaş hastalıklarının da yaşanma riskini düşürmektedir.
Metabolizma: Metabolizmanın faaliyetlerine destek olan olan biotin, yiyeceklerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olur. Beslenme sonrasında vücutta yeterli miktarda H vitamini olmaması, diyabetin ortaya çıkmasına veya depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. H vitamini eksikliği yaşayan kişilerde sindirim sorunları ve iştahsızlık, buna bağlı olarak da halsizlik gibi belirtiler de görülmektedir.
Hamilelik: Hamilelik döneminde, anne adayının vücudunda biotin eksikliği artar, yani hamile kadınlar daha çok H vitaminine ihtiyaç duyarlar. Eksiklik giderilmez ise bebeklerde doğum kusurları görülebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde biotin açısından zengin besinler tüketilmeli ve folik asit takviyesi alınmalıdır.
MS: Türkiye’de de oldukça yaygın olan ve MS hastalığı olarak bilinen Multipl Skleroz, biotin eksikliği olmayan kişilerde daha az görülmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler, yeterli H vitamini aldıkları takdirde, hastalığın önemli sonuçlarından birisi olan felç durumuna yakalanma risklerini düşürmektedir.
Diyaliz: Biotin tüketimi veya takviyesi, diyalizin yan etkilerinden olan krampları ortadan kaldırmakta veya azaltmaktadır.
Şeker hastalığı: Özellikle krom ile birlikte kullanıldığı zaman kan şekerinin düşmesini ve diyabet sebebiyle oluşan yan etkilerin azalmasını sağlamaktadır. Şeker hastalığının sonuçlarından birisi olan böbrek hasarı da, H vitamini tüketimi ile önlenebilmektedir.
Tırnak ve saç sağlığı: Biotin tüketimi insanlarda el ve ayak tırnaklarını daha sert hale getirir. Özellikle zayıf tırnakları olan veya sürekli tırnak kırılması yaşayan kişilere önerilir. Cildi koruyan biotin, bu sayede çatlama, kuruma, döküntü ve mantar enfeksiyonlarının oluşma riskini de düşürür. Sağlıklı saçlar için de olmazsa olmaz olan H vitamini, saç dökülmesini engeller. H vitamini ile birlikte çinko tüketimi de önemlidir.
H Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Faydalarından söz ettik fakat H vitamini hangi besinlerde bulunuyor? Aslında sağlıklı bir beslenme programı olan her birey, hiçbir takviye ihtiyacına gerek kalmadan, günlük ihtiyacı olan H vitaminini rahatlıkla alabilecektir.
H vitamini, pişirme ile yok olabilir. Bu nedenle mutlaka besinleri az pişirerek veya çiğ olarak tüketiniz. Bu elbette pişmek zorunda olan et veya balık gibi ürünler için geçerli değildir.
Aşağıdaki besinler, H vitamini yönünden çok zengindir.
- Muz
- Çilek
- Ahududu
- Ayçiçeği yağı
- Soya fasulyesi
- Bezelye
- Mercimek
- Baklagiller
- Fındık
- Ceviz
- Fıstık
- Badem
- Süt
- Yoğurt
- Peynir
- Karnabahar
- Mantar
- Havuç
- Avokado
- Somon
- Balıklar
- Kırmızı et
- Deniz mahsülleri
- Tam buğday ekmeği
- Karaciğer
- Birçok sakatat
- Yumurta sarısı
Günlük Biotin İhtiyacı Nedir?
Günlük biotin ihtiyacı, yaşa göre belirlenmektedir.
- 0-1 yaş 7 mcg
- 1-3 yaş 10 mcg
- 4-8 yaş 18 mcg
- 9-13 yaş 23 mcg
- 14-18 yaş 28 mcg
- 18-100 yaş 50 mcg
civarlarında biotine ihtiyaç duyar. Bu değerler elbette ortalamadır. +2 veya -2 farklılık göstermesi normal karşılanır. Hamileler daha çok biotine ihtiyaç duyabilir. En doğru kararı elbette, anne adayını düzenli olarak kontrol eden hekimler verecektir. Peki biotin eksikliğinde neler olur? Gelin bu sorunun da cevabını verdikten sonra konuyu sonlandıralım.
H Vitamini Eksikliği Nedir? Biotin Eksikliği Neden Olur?
Biotin eksikliği çok nadir görülür. Eksikliğin nedeni her zaman tüketim değil bazen de vücudun vitaminden faydalanamaması nedeni ile ortaya çıkabilir.
Antibiyotik kullanımı, uzun vadede H vitamini eksikliğine yol açabilir. Damar yolu ile veya tüpten beslenme de bir süre sonra biotin eksikliğine yol açacaktır. Bunun önüne geçmek için takviye alınması gerekebilir.
Bağırsak sorunları yaşayan, tek tip beslenen kişilerde de görülür. Son olarak genetik nedenler dolayı ile de kişi biotin taşıma eksikliğini yaşayabilir fakat bu çok nadir görülen bir durumdur.
Çiğ yumurta beyazı tüketmek, aşırı alkol ve sigara kullanımı, hamilelik ve bazı karaciğer hastalıkları da biotin eksikliğine neden olabilmektedir.
Biotin Eksikliği Belirtileri
- Bebeklerde aşırı yağlanma ve kepeklenme.
- Zihinsel bozukluklar.
- Sindirim sistemi bozuklukları
- Bağırsak sorunları.
- Kas ağrıları
- Mide bulantısı ve kusma isteği.
- İştahsızlık.
- Sürekli halsizlik ve yorgunluk.
- Sık gelişen bakteriyel enfeksiyonlar ve mantarlar.
- El ve ayak uyuşmaları, karıncalanma hissi.
- Depresyon ve nörolojik bozukluklar.
- Halüsinasyon.
- Tırnak kırılması veya incelmesi.
- Cilt kurulukları.
- Göz kuruluğu.
- Yüzde cilt döküntüleri.
- Saçların beyazlaması ve dökülmesi.
- Saç kırılmaları.
H Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
H vitamini eksikliği genelde tesadüfen tespit edilir. Yukarıdaki belirtiler, birçok farklı hastalığın da belirtisi olduğu için H vitamini eksikliği ancak bir kan tahlili sonucunda ortaya çıkacaktır. Hekim, öncelikle eksikliğin nedenini bulacak ve ona göre beslenme programı veya biotin takviyesi önerecektir.
Çocuklarda da yetişkinlerde de kullanılacak olan biotin takviyesinin miktarını uzman bir doktor belirlemelidir. Takviye kullanımı sonrasında yan etki görülürse, hiç vakit kaybedilmeden doktor ile iletişime geçilmelidir.
Biotinidaz Nedir?
Vücudun biotini geri dönüştüremediği genetik bir hastalıktır. Çok nadir görülen bu hastalık da bitoin eksikliğine neden olur ve sonuçları da çok ciddidir. Çocukluk döneminde görülmesi, gelişimi olumsuz etkileyebilir.
Biotinidaz hastalığının yüksek seviyede olması kas zayıflığına, solunum sorunlarına, görme kaybına, denge sorunlarına, nöbetlere ve çocuklarda gelişim bozukluğuna yol açabilir. Bu hastalar uzman bir doktorun takibinde olmalı ve takviye almalıdır.
Tedavisinde günlük olarak ağız yolu ile 10 mcg civarında biotin takviyesi alınmaktadır. Her hasta için takviye miktarı ve sıklığı değişebilir. Hastanın öyküsünü bilen ve tahlillerini gören doktor, en doğru kararı verecektir.
Herhangi bir kan tahlili öncesinde biotin takviyesi almış iseniz bu konudan doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Biotin takviyesi almak, kandaki birçok değerin değişmesine neden olabilir.
H Vitamini Eksikliği Saç Döker Mi?
Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir, bunlardan birisi de saçın iyi beslenemiyor olmasıdır. Biotin, birçok kozmetik ürününde kullanılır zira saç ve tırnakların güçlenmesini sağlar. Kafatası derisindeki yağ dengesini koruması nedeni ile H vitamini, saç sağlığı için önemlidir.
Bu konuda çok etkili olması, birçok saç dökülme karşıtı şampuanın da ismini biotinden almasını sağlamıştır.
Biotin içerikli besinleri sık tüketerek, saç dökülmesini engelleyebilirsiniz. Saç dökülmeniz genetik faktörlerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda biotin takviyeleri de bir işe yaramayacaktır. Uzman bir hekimden randevu alarak, saç dökülmenizin nedenini öğrenebilirsiniz.
H vitamini ve bir diğer adı ile biotin hakkında sormak istediğiniz soruları, aşağıdan bize yorum olarak gönderebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Biotin (H Vitamini) Nedir?
- 2 H Vitaminin Faydaları Nelerdir?
- 3 H Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
- 4 Günlük Biotin İhtiyacı Nedir?
- 5 H Vitamini Eksikliği Nedir? Biotin Eksikliği Neden Olur?
- 6 Biotin Eksikliği Belirtileri
- 7 H Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
- 8 Biotinidaz Nedir?
- 9 H Vitamini Eksikliği Saç Döker Mi?
Cevap Bırak