Hacıyatmaz Nedir?
Hacıyatmaz olarak adlandırılan oyuncak dibinde bulunan ağırlık dolayası ile ne kadar yatırılırsa yatırılsın sırtı yere gelmeyen bir mekanizmadır. Hacıyatmazın dibindeki ağırlık ile üst kısmının ağırlık oranı 80’e 20’dir. Yani dip kısmındaki ağırlık 80 kilo ike üst kısmıdaki ağırlık 20 kilogramdır. Bu sebeple yan yatırıldığında terazi misali bir yada 80 diğer yanda ağırlığı %20’si bulunduğundan baş kısmı zemin ile temas etmez.
Hacıyatmazın Anlamı Nedir?
Hacıyatmazın günlük kullanımda mecaz mana da kullanılır. Bir kişinin çıkarları söz konusu olduğunda zor durumda kaldığında karakterinden ödün vererek o müşkil durumdan çıkması için hacıyatmaz tabiri kullanılır. Hacıyatmaz genellikle masalarda bir obje olarak yada eğlence alanlarında insan boyutunda olanları ilgi çekmek için kullanılır. Reklam sektöründe de sıkça kullanılan hacıyatmaz figürü, kişinin başına ne gelirse gelsin devrilmeyeceğini tasvir eder.
Hacı yatmazın dip kısmı eğilmeye mahal vermesi için oval şeklindedir. Aksi halde nasıl bir denge kurulursa kurulsun devrilip o şekilde kalacaktır. Hacıyatmazı hacıyatmaz yapan durumda dibindeki oval şekil itibari ile devamlı bir yöne doğru yatar fakat zemine temas etmeden yeniden dikilir. Eski zamanlarda çocukları eğlendirmek için oyuncakları satılan hacıyatmaz günümüzde eskisi kadar popüler değildir. İlk piyasaya çıkışıda canlı birinin hacıyatmaz kostümü içinde kendini sapa sola sallayarak dipteki ağırlığın etkisi ile zemine temas etmemesi ile dikkat çekmiş ve popüler olmuştur.
Cevap Bırak