Hamilelikte Kasıkta Ağrı Neden Olur? Kasık Sancısı Ne Zaman Başlar?
Kasıkta ağrı, anne adaylarının %50’sinde görülen yaygın bir gebelik belirtisidir. Hareket ettikçe daha çok tetiklenen, çok keskin ve kasıkların iki tarafında da hissedilebilen kasık sancısı, oldukça rahatsız edici olabilir. Ağrı her ne kadar rahatsız edici olsa da zararsızdır, endişe etmenize gerek yok.
Kasık sancıları gebeliğin 3. ayı ile 6. ayı arasında daha çok görülür. Bunun nedeni bebeğin hızlı bir şekilde büyümesi ve rahmi destekleyen yuvarlak bağların geriliyor olmasıdır. Hamilelikte kasık ağrılarını engellemenin veya azaltmanın, çok basit yöntemleri vardır. Bunlardan en önemlisi, doğru yatış pozisyonunu belirleyerek uzun uyku süresinde, rahim bağlarını rahatlatmak olacaktır.
Elbette hissedilen her ağrı, kasık ağrısı olmayabilir. Ağrınızı tam olarak tespit edemiyorsanız, mutlaka durumu doktorunuz ile paylaşmayı unutmayınız.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?
Kasık bağları dediğimiz yuvarlak bağlar, pelviste bulunur ve rahmi destekler. Bu bağlar sayesinde, rahim yerinde durur ve bebeğe güvenli bir yaşam alanı sunar. Hamilelik öncesinde bu bağlar kısa ve çok sert durumdadır. Bebeğin büyümesi ile beraber adeta bir lastik gibi esner ve kalınlaşmaya başlarlar. Yani iki yönlü bir esneme söz konusudur.
Hamilelik sürecinde, bebeğin ağırlaşması doğal olarak bu bağlara baskı uygulayacaktır. Annenin özellikle ani ve hızlı hareketler yapması, bağlar üzerindeki baskıyı anlık olarak daha da artıracak ve sancılara neden olacaktır. Hamilelik döneminde, anne adayının düşük tehlikesi olmasa dahi mutlaka ani hareketlerden kaçınmalı ve ağır yük kaldırmamalıdır.
Hamilelik döneminde kasıktaki ağrıları aşağıdaki faktörler etkilemektedir.
- Ani ve hızlı hareketler.
- Kahkaha atmak.
- Öksürmek.
- Hapşırmak.
- Ayağa bir anda hızlı kalkmak.
- Yatakta çok dönmek.
- Çok yürümek.
- Koşmak.
Hamilelikte kasık ağrıları, çoğu zaman gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde başlamaktadır. Elbette her hamilelik başlı başına farklıdır ve bu süreler de farklılık gösterebilir.
Hamilelikte Kasık Sancısına Neler İyi Gelmektedir?
Kasık ağrıları, kendiliğinden geçer fakat bazı doğal yöntemler uygulayarak, bu sancıların hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntemler genelde duruş pozisyonları ve dinlenmeler ile alakalıdır. Gelin bu sancı azaltan yöntemleri maddeler halinde inceleyelim.
Yoga yapın: Normal yoga hareketleri, hamileler için yıpratıcı olabilir. Bu nedenle siz hamile yogası yapın.
Ağrı kesici: Ağrılarını gerçekten dayanılmaz seviyeye gelmiş ise doktorunuza başvurarak, ağrı kesici talep edin. Hekim ağrı kesici kullanımını uygun görmüyorsa, kesinlikle kendi iradeniz ile ilaç kullanmayın.
Bel destek bandı: Gebelik dönemindeki en büyük yardımcınız hamileler için üretilmiş olan bel destek bantlarıdır. Her hamile için kullanımı uygun olmayabilir. Bazı doktorlar kullanımını zararlı da bulmaktadır. Mutlaka bu konuyu doktorunuza danışmayı unutmayınız.
Sıcak uygulama yapın: Ağrı olan bölgeye, ılık bir su şişesi koyarak veya güzel bir duş alarak da ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
Masaj: Bu masaj için kimseye ihtiyacınız yok. Parmak uçlarınız ile kasık bölgesine çok hafif dokunuşlar ile masaj yapın.
Yavaş hareketler: Fiziksel olarak yoğun olma dönemleriniz geride kaldı. Biraz yavaş hareket edin. Kendinizi iyi hissetmediğiniz anlarda ise tamamen durun. Unutmayın, hiçbir iş karnınızda taşıdığınız mucizeden daha önemli değil, onu riske atma lüksünüz yok.
Yatış pozisyonu: Dinlenirken bir tarafınıza dönmeyi unutmayın. Sırt üstü yatmak da sancıları artırabilir. Yan pozisyonda yatarken, bacaklarınızın arasına ve karnınızın alt bölümüne yumuşak bir yastık koyun.
Duruş pozisyonu: Kambur duran anne adaylarında da hamilelikte kasık sancıları daha çok görülmektedir. Sırtınızın dik ve omuzlarınızın geride olmasına öne verin. Özellikle vücudu esnetme veya ileri doğru uzanma gibi, sizi için riskli olacak hareketlerden kaçının.
Dinlenin: Ağrı geldiği anda oturun ve psikolojik olarak da rahatlamaya çalışın. Ruhsal ve fiziksel olarak kendinizi dinlenmeye almak, kaslarınızın rahatlamasına ve sancının azalmasına neden olacaktır.
Karın Ağrısı Mı? Kasık Ağrısı Mı?
Anne adaylarının kafasını karıştıran sorulardan birisi de budur. Yuvarlak bağ kaynaklı olan kasık ağrıları veya sancıları, çok keskindir. Pozisyonun değişmesi veya dinlenmeniz durumunda ise çok hızlı bir şekilde geçer. Hamileliğin 90. günü ile 180. günü arasında daha sık görülür.
Karın ağrısının ise birçok nedeni olabilir. Bu ağrılar genelde pozisyon değiştirmeyle geçmez. Böyle bir durum söz konusu ise mutlaka doktorunuzu bilgilendirin. Kasık ağrılarının daha çok kas ile alakalı olduğunu kişi hisseder. İki ağrı, çok doğal olarak ayırabileceğiniz kadar farklıdır.
Hamilelikte Kasık Sancısı Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Bebeğin büyümesine bağlı olarak rahim bağ kaslarının gerilmesi ve esnemesi, bu sancılara neden olmaktadır ve tamamen tehlikesizdir. Bazı istisnalar elbette bulunmaktadır. Eğer sancılar ile beraber, aşağıdaki belirtileri de gözlemliyorsanız veya yaşıyorsanız, mutlaka doktora başvurulması gerektiğini unutmayınız.
- Bulantı ve kusma.
- Vajinal kanama veya vajinada lekelenme artışı.
- Ateş ve titreme.
- Bayılma.
- Bulanık ve kötü kokan idrar.
- İdrarı yaparken ağrı.
- İdrarı yaparken yanma.
- Bitmeyen kasılmalar.
- 1 saat içerisinde 4’ten fazla kasılma.
- Yürümekte çok zorluk çekme.
- Pelvik basınçta artış.
- Pozisyon değiştirmeye rağmen hiç azalmayan keskin ağrı, sancı veya acı.
Yukarıdaki belirtiler, muhtemelen ağrınızın kasık sancısı ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu durumda bazı tehlikeli hastalıklar, ağrıların altında yatan nedenlerden olabilir.
Bu hastalıklar arasında apandisit, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan çeşitli enfeksiyonlar, erken doğum riski, kabızlık, böbrek taşı ve plasentanın doğuma daha uzun bir süre olmasına rağmen ayrılması şikayetleri olabilir.
Kasık sancısı hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadar. Eğer aklınızı karıştıran bir soru varsa, aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanarak bizlere iletebilirsiniz.
Bu arada gebelik döneminiz nasıl geçiyor? Kısa gebelik öykünüzü bizimle paylaşmayı unutmayınız.
Gebelikte egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler isimli içeriğimize de mutlaka göz atmayı unutmayınız.
Başlıklar
Cevap Bırak