Neden Hapşırırız? Hapşırmanın Sebepleri Nelerdir?
Hapşırma, insanlar için en gizemli durumlardan bir tanesidir. Belki hepimiz günde en az 1 kere hapşırıyor fakat neden hapşırdığımızı dahi bilmiyoruz. Hapşırma aslında bir reflekstir, herhangi bir uyarılma sonucunda gerçekleşebilir. Bunlardan en yaygın olanı ise buruna temas ve güneşe bakmaktır.
Hapşırma Nedir?
Hapşırmak aslında sadece bir nefes alma refleksidir. Normal nefes almadan farkı ise çok şiddetli olması ve irademiz dışında gerçekleşiyor olmasıdır. Burun içerisinde bulunan sinirler uyarıldığı zaman gerçekleşir ve insan için oldukça faydalıdır. Bazı insanlar, sosyal kaygıları nedeni ile hapşırmayı engellemeye çalışırlar.
Bu aslında 100’lerce kilometre hıza sahip havayı zorla durdurmaktır. Kafa tası içerisinde oluşacak bu büyük basınç, beyin hasarına ve kanamasına neden olabilir. Sırf bu sebep yüzünden yüzlerce insan hayatını kaybetmiş veya felç olarak yatağa mahkum olmuştur. Hapşırmak, önemli bir ihtiyaçtır ve engellenmemesi gerekir.
Güneşe Bakıldığında Neden Hapşırılır?
Burun sinirlerinin uyarılması ile güneşe bakmak arasında bir ortak nokta bulunamamıştır. Araştırmalara göre bu durumun, genetik haritamızda yaşanmış önemli bir travmadan gerçekleştiği yönünde tahminler bulunmaktadır. Kim bilir? Belki de beynimiz güneşe fazla bakmamamız için burnumuza uyarı göndererek, hapşırmamızı sağlıyordur. Bu sayede gözlerin sağlığını korumayı amaçlıyor olabilir. Bu tezi de ben salladım, araştırmalar ile bu sonuca varılırsa, siz bu başarının şahidi olacaksınız.
Hapşırmak Nasıl Gerçekleşir?
Burun içerisinde binlerce tüy bulunur ve bu tüylerin görevi dışarıdan gelen havayı süzmek ve ısıtmaktır. Bu sayede, vücut sıcaklığına en uygun hava solunum yollarından içeriye girer ve bünyeye uyum sağlar. Ayrıca zararlı bir çok madde ve organizmada, burun kılları ile hapsedilir.
Burun kılları ve tüyleri arasında bulunan milyonlarca siniri, hava akışı tetikleyebilir. Bu sinirler uyarıldığı zaman hapşırma refleksi gerçekleşir. Bazı durumlarda bu tetiklemeyi hava değil, yoğun kokular da yapabilir. En büyük tetikleyici ise alerjidir. Alerjisi olan insanlar, arka arkaya defalarca kez hapşırabilirler.
Hapşırma sürecini şöyle özetleyebiliriz;
- Burun içerisindeki sinirler, bir şekilde tetiklenir.
- Beyin bunun farkına varır ve burun içinde salgı salgılanması emrini verir.
- Bu çok yoğun bir salgı olmadığı için kişi tarafından çoğunlukla hissedilmez.
- Salgının salgılanması ile beraber boyun kasları hareket etmeye başlar.
- Ani bir nefes alım ve veriş gerçekleşir.
- Bu sırada ses telleri kullanım dışıdır ve teller etrafında yoğun bir hava basıncı oluşur.
- Bu basınç öyle yükselir ki, ses telleri artık mukavemet gösteremez ve havayı dışarıya atar.
- Bu sırada elbette kuvvetli de bir ses çıkacaktır.
- Hapşırma eylemi sırasında, solunum yollarında bulunan yabancı maddeler ve mikroplar da dışarıya atılmış olur.
Eğer solunum yollarında çok fazla yabancı madde varsa, hapşırma refleksi 1 adet ile sınırlı kalmayabilir. Hiçbir yabancı madde olmasa da, alerji sebebiyle de kişi defalarca kez hapşırabilir.
Uykuda Neden Hapşırmayız?
Bu da en büyük gizemlerden birisi olarak görülse de aslında cevabı basittir. Bunu sağlayan tek şey beyindir. Burun sinir uçlarının görevi, uykuda iken beyin tarafından sınırlanır. Bu sayede sinirler, eşiği düşük kokulara veya hareketlere uyarılamazlar. Çok şiddetli bir etki olması halinde uyarılırlar fakat böylesine şiddetli bir dış etken, kişiyi zaten çoktan uyandırmış olacaktır. İşte bu neden ile uykuda hapşırmak, istisnai durumlar ve hasarlı beyinler dışında imkansızdır.
Hapşırmayı Tutmanın Zararları
Hapşırığından utanan insanlar, eller ile burunlarını tutarak sesin çıkmasını engellerler. Bu sesin çıkmasını engellemek, aslında 100 km/s’ten daha hızlı çıkan bir havanın akışını da engellemeye sebep olur. Bu da burun içerisindeki sinirlere ve damarlara ciddi zararlar verir. Buna ek olarak beyne yüksek bir basınç gitmesi, beyin kanamalarına veya en iyi ihtimalle baş ağrılarına sebep olur.
Hapşırmayı tutmak; vaskülit, felç ve anevrizma gibi rahatsızlıkların önünü açmaktadır. Hapşıracağınız zaman bir mendil ile ağzınızı kapamayı veya insanların bulunmadığı tarafa doğru hapşırmayı tercih ediniz.
Başlıklar
Cevap Bırak