Hayvanlarda Kullanılan Antibiyotikler İnsan Sağlığını Etkiler Mi?
Küresel bir problem olan antibiyotik direnci yakın zaman da Londra’da uzmanlar tarafından araştırıldı. Uzmanların araştırmalarına göre hastalar antibiyotik ilaçlarına dirençli bi takım enfeksiyonlara yakalanmaktalar. Uzmanlar 2050 yılına gelindiğinde antibiyotik direnci kaynaklı enfeksiyonlar yılda 10 milyon insanın ölümüne neden olacak ve küresel bir hastalık olan kanseri geçeceği tahmin ediliyor.
Bu krize neden olan faktörlerden bazılarıda reçetelere normalden fazla antibiyotik yazılması, hastanelerdeki yetersiz hijyen uygulamaları ve hastanelerin bir enfeksiyonu hızlı ve doğru tespit edememesi. İnsanların ilaç direncine iten ayrı bi faktörde tarımda kullanılan ilaç ve antibiyotiklerdir.
Dünyada en çok tüketilen hayvanlardan biri olan tavuklar, kolayca hastalanabilen ve etrafında bulunan diğer hayvanları da hasta ederek ölen bir kümes hayvanıdır. Hal böyle olunca üreticiler binlerce ölen tavuğun zararını kurtarmak için tavuk üretim tesislerindeki hijyeni maksimuma çıkarmayı çok masraflı görüyor ve bunun yerine tavukların hastalıklara yakalanmasını engellemek için hayvanların ölümüne yol açmayacak kadar antibiyotik veriyor. Bu durumun sonucu olarak da bu tip antibiyotik içirilen hayvanları tüketen insanlar antibiyotiğe karşı bir direnci oluşuyor ve enfeksiyonlar karşısında savunması kalıyor.
Tavuklara Verilen Antibiyotik Yumurtaya Geçer Mi?
Et üretiminin yanı sıra her insanın günlük olarak tükettiği yumurtalar da antibiyotik direnci için tehdit oluşturuyor. Yumurtaların üzerinde yer alan kodlar ürünün hangi şartlar altında üretildiği bilgisini taşıyor. Burada organik olarak tercih edilecek yumurtalar, antibiyotik direnci riskini en aza indiriyor.
Hayvan üreticilerinin ve tarım ile uğraşan çiftçilerin antibiyotik kullanımı durdurmak ya da azaltmak için sağlık örgütleri bir araya gelip bir takım çalışmalar hazılıyorlar. Bu çalışmalar antibiyotik direnci olan hastaların enfeksiyonlar karşısındaki durumu hakkında devlet büyüklerine raporlar sunup üreticilere yaptırım uygulamaları talep ediyorlar.
Benzer durum büyük ve küçükbaş hayvanlar içinde aynıdır. Hayvanalara çeşitli sebeplerden dolayı verilen antibiyotikler ve hormonlar özellikle yüksek miktarda et tüketen kişileri doğrudan etkiler. Bunun yanında büyükbaş hayvanlara verilmesi yasak olsada hastalık aşamasında sıkça streoid tipi doping ilaçlarının verildiğinide dünya sağlık örgütü tarafından açıklanmıştır.
Tüm bu durumlar göz önüne alındığında başta tavuk olmak üzere et tüketimini ölçülü ve mümkünse nasıl işlemlerden geçtiğini bildiğiniz satıcılardan alın. Özellikle gelişme çağında olan çocukların aileleri, çocukların antibiyotik direnci gibi bir rahatsızlığa yakalanmamaları için hayvansal ve bitkisel gıdaları bilinçli davranmaları gerekmektedir.
Cevap Bırak