Neden Hıçkırıyoruz? Hıçkırık Nasıl Geçer?
İnsanların neredeyse tamamını hıçkırık tutmuştur. Bazen rahatsız edecek kadar uzayabilir veya toplum içerisinde tuttuğu zaman da kişinin utanmasına neden olabilir. Aslında utanacak bir şey yoktur zira bu tamamen kişinin eylemi dışında gelişir. Ayrıca topluma da bir zararı yoktur.
Genelde kısa ömürlü olurlar fakat çok nadiren uzun da olabilirler. Buna ek olarak bazen çok önemli bir sağlık sorununu işaret de edebilirler. Bu durum genelde uzun süren hıçkırıklar için söz konusudur.
Hıçkırık tedavisi için halk arasında su içme veya hıçkıran kişiyi korkutmak gibi tedavi yöntemleri bulunmuştur. Bunlar çoğu zaman işe yaramaz, bazı kişilerde tesadüfen işe yarayabilir.
Uzun süreli hıçkırıkların temelinde nörolojik bir rahatsızlık yatıyor olabilir. Hıçkırık eğer 24 saatten uzun sürmüş ise bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda vardır. Hıçkırığı kesmek için kişi biraz daha az yemeli ve soğuk bir duş almayı denemelidir.
Hıçkırık neden olur? Uzun süren veya kısa süren hıçkırıkları durdurmak için neler yapabiliriz gibi konuları, yazımızın devamında inceliyor olacağız.
Hıçkırık Nedir?
Hıçkırık, insanın her hava soluması sonrasında içeride kas spazmının gelişmesi ve bunun sonucunda ortaya bir patlama sesinin çıkmasına verilen isimdir. Bir kişi nefes aldığında kaburgalar arasındaki kaslarını ve diyaframı kullanır.
Nefes alınırken diyafram aşağı iner ve nefes verirken de yukarı çıkar. Hıçkırık olduğu zaman ise kişi nefes aldığında diyafram aşağı iner fakat bundan hemen sonra nefes borusu ciğerlere daha fazla hava inmesini önlemek adına aniden kapanır. Bu anlık kapanma işlemi ise kişinin ‘hıç’ sesi çıkararak nefessiz kalmasına yani hıçkırmasına neden olur. Kısa süreli hıçkırıkların kişiye bir zararı dokunmaz.
Hıçkırık Neden Olur?
Hıçkırık oluşmasına neden birkaç sebep vardır.
Özellikle yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra olur. Genellikle çok aşırı bir tüketim söz konusu olduğu zaman görülür. Bunun nedeni ise dolu midenin diyaframı sıkıştırarak, düzgün çalışmasını engellemesidir. Özellikle bebeklerde bu yüzden çok görülür.
Alkol tüketimi, çok sigara içmek, reflü, sıcak veya aşırı soğuk yemek yemek ve soda içmek de hıçkırığı tetikleyen faktörler arasındadır.
Bazen hıçkırıklar sinirsel rahatsızlıklar nedeni ile de oluşabilir. Bunun nedeni beyin ile kaburga arasındaki kaslar arasında iletişim kuran sinirlerdir.
Duygusal bir şok, soğuk veya aşırı sıcak ortama girmek ve heyecan duymak da hıçkırığa neden olabilir. Bazı ameliyatlar, ilaçlar ve kanser tedavi süreçleri de hıçkırığa neden olabilir.
Uzun süren hıçkırıklar kilo kaybına, uyku sorunlarına ve depresyona dahi neden olabilir. 24 saati geçen bir hıçkırık söz konusu ise hemen doktorunuz ile iletişime geçiniz.
Evde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırığı evde tedavi etmek de mümkündür. Elbette bunlar genelde kısa süreli hıçkırıklar için işe yaramaktadır.
- Nefesinizi bir süre tutmaya çalışın. Bu süre 15 saniyeyi geçmesin.
- Dizlerinizi göğsünüze doğru çekin ve öne doğru eğilin.
- Nefesinizi bir kağıt torbaya verip alın.
- Birkaç yudum soğuk su için veya buz emin.
- Çok az limon veya sirke için.
- Çok az toz şeker yutun.
- Yüzünüze soğuk kompres uygulayın.
- Birinin sizi abartmadan korkutmasını sağlayın.
- Cinsel olarak uyarılmayı deneyin. Boşalmak hıçkırığı geçirir.
- Masaj yaptırın.
- Alkol ve sigaradan uzak durun. Sakız çiğnemeyin, baharatlı yiyecekleri yemeyin.
Cevap Bırak