Hidrosel Nedir? Su Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hidrosel kelimesindeki hidro kökü Yunanca’da kullanılan su kelimesinden gelmektedir. Ülkemizde de halk arasında Hidrosel, su fıtığı olarak bilinmektedir. Testis çevresinde bulunan zarlar içerisinde normalin üzerinde sıvı birikmesi, hastalığa neden olmaktadır. İlk belirti, testis torbasının şişmesidir. Normalde 1 ml civarında sıvı bulunması gereken alanda, 200 ml’e kadar su bulunur ve bu da ciddi bir sorundur.
Hidrosel Nedir?
Hastalığı aslında yeni doğan ve yetişkin olarak ikiye ayırabiliriz. Doğumsal hidrosel türünde, bebek henüz anne karnında iken hastalık başlamıştır. Testisler, testis torbasına ilk inişleri sırasında oluşan aksaklık, rahim içi sıvının testis etrafında birikmesine neden olur ve bu da testis torbasının şişmesini sağlar.
Açıklık çok büyürse, karını içi organların sarkmasına ve fıtığa neden olabilmektedir. Hidrosel sadece testisi kaplayan zarlar ile sınırlı kalmış ise buna testiküler hidrosel denmektedir. Testis kordu boyunca kistik bir yapı şekilde ise kord hidroseli olarak adlandırılır.
Her 100 erkek bebekten 6’sında bu sorun görülmektedir. Genel olarak tamamı doğumsaldır. Çok nadir de olsa enfeksiyon veya dolaşım bozuklukları nedeni ile de görülebilmektedir.
Yetişkin erkeklerin ise %1’inde görülmektedir ve genelde ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Genelde bir tümör, travma veya bölge ile alakalı ameliyatlar sonrasında ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde radyoterapi tedavisi nedeni ile de ortaya çıkabilir.
Böbrek nakli olan hastaların büyük bölümünde hidrosel görülür. Testisin kendi etrafında aniden dönme durumu gerçekleşen kişilerde de görülebilir ve acil müdahale edilmesi gerekir.
Hidrosel Nasıl Anlaşılır?
Hidrosel testis torbasında ciddi bir şişkinliğe neden olacağı için doktor tarafından fiziki muayenede kolayca tanı konulabilir. Hastalığın genelde başka bir şikayeti olmaz, hastalar testis torbasının şişmesi nedeni ile hekime başvururlar.
Bazı hastalar kasık bölgelerinde rahatsızlık hissi veya bel bölgelerine vuran bir ağrı hissedebilirler. Ağrı genellikle Hidrosel nedeni ile değil hastalık ile beraber ilerleyen bir enfeksiyon nedeni ile olabilir. Konjenital hidrosel türünde ise testis torbası sabahları inik olur ve günün ilerleyen saatlerinde şişer. Bu türde mutlaka tedavi edilmelidir.
Hidrosel türünü tam belirlemek için görüntüleme testlerine başvurulur. Testis torsiyonundan şüphelenen hekimler ise mutlaka renkli testis ultrasonografisi yöntemine başvurmalıdır.
Cevap Bırak