Hızlı ve Fazla Kilo Almanın Nedenleri
Kişilerin fazla kilo alımları, sadece dış görünüşlerini olumsuz etkilemek ile kalmaz aynı zamanda kalp başta olmak üzere tüm vücutta fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Kilolu insanlarda hücre mutasyonları daha sık görülmekte ve bu da kanser için verimli bir zemin hazırlamaktadır. Dünya toplum sağlığını giderek daha fazla tehdit etmeye başlayan obezite sorunu, çözülmez ise geleceğimizi karartabilir.
Fazla kilolu insanların en büyük şikayetlerinden birisi de hızlı kilo alımıdır. 1 ay dikkat etmeleri halinde 2 kilo bile veremeyen bu kişiler, biraz kemeri gevşettikleri zaman 1 ayda 10 kilo bile alabilirler. Bu durumun nedenlerini, yazımızın devamında inceleyeceğiz.
Tiroid Bezinin Kilo ile İlişkisi
Kilo alımının baş sebepleri, fazla yemek ve hareketsiz yaşamdır. Fakat bazı insanlar, bunlara dikkat etmesine rağmen hala kilo alıyor olabilirler. Bu gibi durumlarda ise metabolizmanın derinlerine inmek ve sorunu bulmak gerekir. Kilo alımını etkileyen faktörlerden bir tanesi de hormon bozukluklarıdır.
Bu hormon bozukluklarından en önemlisi ise tiroid bezinin gerekenden az çalışması ile ortaya çıkar. Tiroid bezinin az çalışması metabolizmayı yavaşlatmakla kalmaz, kişinin iştahını da açacak bir dizi değişikliği yapar.
Hızlı Kilo Alan Çocuklar
Çocuklardaki obezite vakıalarının incelenmesi sonucu, çocukların büyük bölümünün ebeveynlerinin de obez olduğu tespit edilmiştir. Bu da fazla kilolu insanların, bu duruma düşmesinde genetik yatkınlığın önemini bir kez daha kanıtlamaktadır. Aynı zamanda, anne ve babalar, henüz çok küçük yaştaki çocuklarına yanlış örnek olmaktadır. Sağlıklı beslenen, spor yapan ve öğünlerdeki besin zinciri dengesini iyi kuran bir aileden, obez bir çocuğun çıkması çok küçük bir ihtimaldir.
Çocuklarınıza bu kötü genetik mirası aktarmamak için mutlaka sofranızda bir denge kurmalı, yağ ve hamur işi ağırlıklı beslenmekten kaçınmalısınız.
Sindirim Sisteminiz İyi Çalışıyor Mu?
Sindirim sisteminin düzgün çalışması, kişinin ideal kilosunda kalması için önemli bir etkendir. Sindirim sisteminde bulunan bakteri ve virüsler, kişinin kilo almasını engelleyebileceği gibi çok hızlı kilo almasına da sebep olabilir. Bağırsaklarımızda bulunan bakterilerin bir çoğu, bizlere yaşamsal fonksiyonlarımızda yardımcı olmaktadır. Bağırsaklarda bulunan zararlı virüs ve bakteriler ise bu yararlı bakteriler ile savaş halinde olabilir. Bu gibi durumlarda kişide aşırı kilo alımı veya aşırı kilo kaybı görülebilir. Bu gibi durumlarda, mutlaka ilaç tedavisine başlanarak, sindirim sistemi tekrar eski normal haline döndürülmelidir.
Hızlı Yemek Yemek Kilo Aldırır Mı?
Kesinlikle! Fast Food kültürü nedeni ile Amerika’nın adeta bir obezler cennetine dönüşmüş olması, bunun en büyük kanıtıdır. Hem hızlı hem de sağlıksız beslenen bünyelerin, çok kısa sürede ağırlıklarını artırmaları sürpriz olmayacaktır. Hızlı yemek yeme alışkanlığının değiştirilmesi, sadece kilo kaybına sebep olmaz aynı zamanda sindirim ve dolaşım sistemlerini de dengeye sokar.
Hızlı yemek yiyen insanlarda, insülin salınımı da aynı şekilde hızlı gerçekleşir. Bu nedenle, kişi çok daha erken acıkır ve tekrar yemek zorunda kalır. Evde sağlıklı bir besin ile 4-5 saat tok kalabilirken, dışarıdan bir hamburger yedikten 2 saat sonra acıkmamızın sebebi de budur.
Yemeklerinizi mutlaka yavaş ve çok çiğneyerek yemeye özen gösteriniz.
Stres Kilo Aldırır Mı?
Yoğun ve karamsar düşünceler, bazı bünyelerde kilo kaybına sebep olurken bazı bünyelerde de kilo alımına sebep olur. Taşıdığı stresi bastırmak isteyen kişiler daha çok yemek yer. Stres aynı zamanda vücuttaki hormon dengesini de olumsuz olarak etkileyeceği için sindirim başta olmak üzere birçok sistemde aksamalar meydana gelir.
Stresli olan insanlar sağlıklı uyku uyuyamazlar ve geceleri daha çok beslenmek zorunda kalırlar. Stresten uzak bir hayatta, vücuttaki tüm sistemler olması gerektiği gibi çalışacaktır.
Başlıklar
Cevap Bırak