Hologram Ne Demek?
Filmlerde ve hatta yakın zamanda miting meydanlarında dahi kullanılan hologram teknolojisi, giderek daha yaygın hale gelmektedir. Akıllı telefon üreticilerinin önümüzdeki yıllarda, video ve görselleri hologram şeklinde göstermek adına çalışmaları halen devam etmektedir. Yakın zaman teknolojilerinde sıklıkla görmemizin muhtemel olduğu hologram teknolojisini gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.
Hologram Nedir?
Herhangi bir nesnenin lazer ışınları ile gösterilme şeklidir. Oldukça etkileyici olan bu teknoloji sayesinde, lazer ışınları gözle görülebilir hale gelmektedir. Üç boyutlu olarak yansıtılan görüntü, fotoğrafların dahi 360 derece ile görülmesine olanak sağlamaktadır. Taklit edilmesinin çok zor olması nedeni ile günümüzde güvenlik teknolojilerinde kullanılmaktadır. Bugün eğitim alanında sıklıkla kullanılan bu teknoloji sayesinde, insan bedeni veya herhangi bir bitki tohumunun 3 boyutlu hali izleyenlere gösterilebilmektedir.
Hologram Nasıl Yapılır? Kısa Tarihçesi
Lazer ışınlarının ikiye bölünmesi ile ortaya çıkan hologram teknolojisi, görüntünün ortaya çıkabilmesi için fotoğrafın lazer ışınları ile banyo edilmesine ihtiyaç duyar.
Bu teknolojinin ilk adımı Gabor tarafından 1947 yılında atılmıştır. Desen teorisinin ortaya çıkması ile bir ışık dalgasının, film üzerinde çoğaltılabileceği fark edilmiştir. 60’lı yıllarda ise optik ve ışık alanındaki gelişmeler ile ilk 3 boyutlu fotoğraflar ortaya çıkmaya başlamıştır.
Elektronların kendi aralarındaki mesafeye bağlı kalmaksızın birbirleri ile iletişime geçebildiği ise 1982 yılında keşfedilmiştir. O günden bu yana gelişen teknoloji, Apple ve Microsoft gibi dev markaların da el atması ile artık cebimizdeki telefonlara girmeye hazırlanmaktadır.
Cevap Bırak