Hotel Mumbai Konusu ve Oyuncuları – Yaşanmış Bir Trajedi
Kısa film çekimleri ile popüler olan Anthony Maras‘ın ilk uzun metrajlı filmi ile karşınızdayız. Filmin senaryosuna da katkıda bulunan Maras, senaryo konusunda John Collee ile ortaklaşa bir iş çıkardı. Senaryo aslında bir uyarlamadan ibaret zira filmin konusu gerçek ve tamamıyla yaşanmış bir trajediyi temel almaktadır.
Filmin çekimlerinin bir kısmı Avustralya’da, bir kısmı ise Hindistan’ın filme konu olan bölgesi Mumbai’de çekilmiştir. Filmin konu altığı vahim olay ise 26 Kasım 2008 ile 29 Kasım 2008 arasında yaşanan terör olaylarıdır.
Hotel Mumbai konusuna geçmeden önce olayın ne olduğunu kısaca özetlemeye çalışalım. Malumunuz, Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar on yıllardır süregelmektedir. Pakistan’da bulunan ve kendilerini radikal İslamcı olarak tanımlayan Leşker-i Tayyibe örgütü, öldükleri zaman cennete gidecekleri hayali ile eylem yapan 10 kişilik intihar komandosunu Mumbai’ye gönderir. Burada kentin farklı noktalarında, bombalar ve silahlar ile büyük bir katliam yaparlar.
Şehrin farklı bölgelerinde koordineli olarak yapılan bu eylem, Pakistan merkezli olarak yönetilmiştir. Hindistan polis kuvvetleri, 28 Kasım 2008’de olayları kontrol altına ancak alabilmiştir. Alabilmiştir fakat 4 terörist, halen bir otelde saldırılarına ve katliamlarına devam etmiştir. Olayın tamamen kontrol altına alınması ise 1 gün daha sürmüş ve bu feci olaylar silsilesi, 29 Kasım 2008’de son bulmuştur.
Mumbai olaylarında, 200’e yakın kişi hayatını kaybetmiş ve 300 civarı kişide yaralanmıştır. 10 kişilik intihar komandosu grubundan, sadece 1 tanesi hayatta kalmış. O da olaydan 4 yıl sonra idam edilmiştir.
Anthony Maras, Hotel Mumbai filmini olayı yaşayan her bireyi onurlandırmak için çektiğini açıklamıştır. Maras, film projesini başlatmadan çok uzun zaman önce olayın tanıkları ile görüşmüş ve olaya dair evrakları uzun süre incelemiştir. Yani alt yapısı çok sağlam bir film olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Hotel Mumbai Konusu
Film aslında yukarıda özetini geçtiğimiz olayın detaylandırılmış versiyonu diyebiliriz. Filmin ilk sahnelerinde terörist grubun, şehre şişme botlar üzerinde ve deniz yolu ile geldiğini görüyoruz. Girer girmez polisleri öldüren terörist grup, şehirde katliam yapmaya başlar. Bu arada filmin büyük bölümü, 28 Kasım’dan sonra 4 teröristin abluka altına aldığı Taj Mahal Palace‘da geçmektedir.
Filmin çekimleri harika, bu sayede siz de kendinizi adeta saldırıya uğruyor gibi hissediyorsunuz. Hatta filmde gerçek arşiv görüntüleri de ara ara sahne alıyor, bu sayede filmin gerçekçilik oranı daha da artıyor.
Filmde genelde Hintliler ölüyor bunu da belirtelim. Ölen Hint vatandaşları aslında hikayenin merkez noktası olması gerekirken, daha çok Avrupalı ve hatta Rus vatandaşların daha çok ön planda olduğunu görüyoruz. Aslında bu durum Maras’a özgü değil fakat Hotel Mumbai filminin bu noktada biraz ‘duygusal’ hareket ettiğini görüyoruz. En nihayetinde film en çok Amerika ve Avrupa’dan hasılat toplayacak.
Filmde sadece oteldeki insanların yaşam mücadelesini detaylı bir şekilde görmüyoruz, oteli ele geçiren 4 teröristin de insanı duyguları fazlası ile ön planda. Bir genç insanın, nasıl bu denli nefret dolu olabildiğini ve vicdansız bir şekilde onlarca insanın hayatına, hem de hiç düşünmeden nasıl son verebildiğini izliyoruz.
Kendi aralarında şakalaşan gençlerin, bir an olsun insan olduğunu hatırlıyoruz. Tam hatırlıyoruz fakat aynı gençler, birkaç dakika sonra bir çocuğu ve bir kadını gözlerini bile kırpmadan nasıl katlettiğini görünce kendimize geliyoruz. İnsani duyguların fazlası ile önde olduğu bir film, Hotel Mumbai.
Müslüman olarak izlemesi rahatsız edici elbette fakat sadece İslam’ın değil hiçbir inanışın, bunu meşru görmediğini elbette biliyoruz. Orada katliam yapanlar, sapkın ve aslında inançsız insanlar, elbette bunun farkında değiller. Yine de bu filmi bir Amerikalı veya bir Asyalı ya da Avrupalı izlediği zaman, sinema salonundan çıkarken Müslümanlara duyduğu nefreti daha artmış bulacak diyebiliriz.
Hotel Mumbai, birçok gerilim filmine şapka çıkartacak kadar iyi bir gerilim filmi aynı zamanda. Bu gerilim serüvenine, ağır insani boyut da eklendiği için karşımıza harika bir film çıkıyor. Hotel Mumbai hem gerçek bir olayı yansıtıyor, hem de çok derin toplumsal mesajlar veriyor.
Son özet olarak da şunu söyleyebilirim. Anthony Maras, ilk uzun metrajlı filminin altından fazlası ile başarılı kalkmış. IMDb puanı 7.7, bu da aslında başarısını kanıtlıyor.
Yazımızın devamında, Hotel Mumbai filmindeki oyuncuları inceleyeceğiz.
Hotel Mumbai Oyuncuları
Filmde genelde çok tanımadığımız oyuncular bulunuyor fakat oyunculuklarına neredeyse hiçbir eleştiri getiremiyorum. Böylesine gerçekçi bir filmde, üstlerine düşen görevi çok başarılı bir şekilde yapmışlar. Dev Patel, Armie Hammer, Jason Isaacs gibi isimler, film kadrosunda dikkat çekiyor.
Dev Patel: Ünlü oyuncuyu filmde Arjun karakterinde izliyoruz. Hint asıllı İngiliz aktör, ilk olarak karşımıza Slumdog Millionaire filminde, yarışmaya katılan çocuk olarak katılmıştır. Bu filmden sonra tüm dünyada tanınır hale gelen ünlü oyuncu, aynı zamanda tekvando sporunda kara kuşak sahibidir.
Oyuncu Skins ve The Newsroom gibi dizilerde de rol almıştır. Buna ek olarak sinema dünyasına daha da yoğunlaşan Dev Patel, Hotel Mumbai filmi öncesinde Lion ve Chappie gibi yapımlarda da kendisini göstermiştir.
Armie Hammer: Hotel Mumbai filminde kendisini David karakteri ile izliyoruz. Sinema kariyerine 2006 yılında başlamış olsa da, kendisini The Social Network filminde tanımış olduk. Bu filmde Winklevoss ikizi olarak karşımıza çıkan oyuncu, daha sonra Mirror Mirror filminde canlandırdığı prens karakteri ile de ününe, ün katmıştır. Armie Hammer aynı zamanda seslendirmen olarak da çalışmaktadır. The Simpsons çizgi filminde seslendirmen olarak almıştır. Rol aldığı ünlü diziler arasında ise Gossip Girl, Reaper, Desperate Housewives ve Arrested Development bulunmaktadır.
Jason Isaacs: Gerçek hayattan bir kesit olan Hotel Mumbai filminde oyuncuyu, Vasili karakterinde izliyoruz. İngiltere doğumlu olan aktörün en bilinen rolü, Harry Potter filmindeki Lucius Malfoy karakteridir. 1989 yılında başladığı kariyerine Armageddon, Soldier, The Patriot, Black Hawk Down, Resident Evil, Nine Lives, Good ve Abduction gibi bir çok filmi sığdırmayı başarmıştır. Oyuncu aynı zamanda 20’den fazla dizide de rol almıştır.
Aşağıda tüm oyuncu kadrosu da bulunmaktadır.
- Amandeep Singh (Imran)
- Suhail Nayyar (Abdullah)
- Manoj Mehra (Houssam)
- Dinesh Kumar (Rashid)
- Amriptal Singh (Ismail)
- Kapil Kumar Netra (Ajmal)
- Dev Patel (Arjun)
- Adithi Kalkunte (Dimple)
- Alex Pinder (Butler Jamon)
- Vipin Sharma (Dilip)
- Nazanin Boniadi (Zahra)
- Armie Hammer (David)
- Tilda Cobham-Hervey (Sally)
- Anupam Kher (Oberoi)
- Jason Isaacs (Vasili)
Hotel Mumbai İzlenmeli Mi?
Yazının son kısmında, kendi şahsi yorumlarımı yazmak istiyorum. Şahsım adına sürekli haberlerde izlediğimiz ‘cihat’ yapan insanların, bunu neden yaptığını anlamam adına faydalı bir film oldu. Bu insanları adeta 1. gözden izleme fırsatı buluyor, ikinizin de nasıl oluyor da ‘insan’ olduğunu sorguluyorsunuz.
Onca kaosa rağmen, 20’li yaşlarda olan insanların bir adım geri atmaması ve aslında vicdan kırıntılarına sahip olmalarına rağmen, gözlerini bile kırpmadan çocuk öldürebiliyor olmaları, ibretlik bir durum.
Film gerçekten nefes kesiyor. Çok dramatik sahneler var ve duygusal biriyseniz, göz yaşlarına boğulmanız işten bile değil.
Sizin film hakkındaki yorumlarınız nedir? Filmi izleyen okurlarımız, aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanarak bize düşüncelerini iletebilirler.
Cevap Bırak