İdrar İçin Normal pH Aralığı Nedir?
İdrar su, tuzlar ve böbreklerdeki atık maddeleri içerir. Bu bileşiklerin dengesi, uzmanların pH’da ölçtüğü idrarın asitlik seviyelerini etkileyebilir.
PH, kişinin idrarının ne kadar asidik veya alkalin olduğunun ölçümüdür. Doktorlar genellikle idrar pH’ını test eder ve kişi idrar yolundaki bir sorunla ilişkili olabilecek belirtilere sahip olduğunda başka teşhis testleri yapabilirler.
İdrarın Normal pH Değeri Nedir?
Uzmanlara göre , idrar pH’ı için ortalama değer 6.0’dır, ancak 4.5 ila 8.0 arasında değişebilir. 5.0’ın altındaki idrar asidiktir ve 8.0’dan yüksek idrar alkalin veya baziktir.
Farklı laboratuvarların “normal” pH seviyeleri için farklı aralıkları olabilir. Laboratuvar raporu, spesifik laboratuvar için normal ve anormal seviyeleri açıklayacaktır. Doktor genellikle bu sonuçları kişiye açıklayacaktır.
Anormal pH Seviyeleri Ne Anlama Geliyor?
İdrar pH’ını etkileyen en önemli faktörlerden biri, kişinin yediği besindir. Doktor muhtemelen kişiye idrar pH sonuçlarını değerlendirmeden önce yedikleri yiyecekleri soracaktır.
Asidik gıdalar şunlardır:
- Balık
- Asitli içecekler
- Yüksek proteinli gıdalar
- Şekerli gıdalar
Alkali gıdalar şunlardır:
- Fındık
- Sebzeler
- Çoğu meyve
Kişinin yüksek idrar pH’ı varsa, yani daha alkali olduğu anlamına gelirse, aşağıdaki gibi tıbbi bir duruma işaret edebilir:
- Böbrek taşı
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Böbrek ile ilgili bozukluklar
Kişi ayrıca uzun süreli kusma nedeniyle daha yüksek bir idrar pH’ına sahip olabilir. Bu, vücut sıvılarını daha temel hale getirebilecek mide asidinin vücuduna biner.
Asidik idrar, böbrek taşlarının oluşabileceği bir ortam da yaratabilir.
Kişinin idrar pH’ı düşükse, yani daha asidik olduğu anlamına gelirse, aşağıdaki gibi tıbbi bir durumu gösterebilir:
- Bir komplikasyon olan diyabetik ketoasidoz, diyabet
- İshal
- Açlık
Bazı ilaçları almak da kişinin idrar pH’ını daha temel veya asidik hale getirebilir.
Kişi, idrar tahlilinin gece veya sabahı belirli ilaçları almayı bırakıp bırakmayacaklarını doktorlarına sormalıdır. Bununla birlikte, bazen doktor, kişinin onları alırken idrar pH’ını belirlemek için bu ilaçları almaya devam etmesini isteyecektir.
İnsanlar Neden İdrar pH’sını Test Eder?
Birçok faktör idrar pH’ını etkilediğinden ve büyük ölçüde değişebileceğinden, doktor sadece pH’a dayanan tıbbi bir durumu teşhis edemez. Örneğin, 7’nin üzerinde bir pH, bir İdrar yolu enfeksiyonu veya farklı bir enfeksiyon türünü işaret edebilir.
Doktor, teşhis koymak için idrar pH’ını diğer semptomlarla birlikte düşünebilir. Ayrıca böbrek taşı tedavilerinin etkinliğini incelemek için idrar pH testi isteyebilirler.
Karbonik anhidraz inhibitörleri (asetazolamid) gibi ilaçlar idrarı daha alkalin hale getirmeyi amaçlamaktadır, bu nedenle doktor pH’ın değişip değişmediğini görmek için birden fazla örnek alabilir.
İdrar pH’ı Nasıl Test Edilir?
Bazen doktor, bakterilerin numuneye girmesini önlemek için “temiz yakalanan” idrar örneği isteyebilir. Bu, kişinin genital bölgesini temizleyeceği, az miktarda idrar bırakacağı ve pH testi için 40-50 gram idrar toplayacağı anlamına gelir.
Bir idrar tahlili üç ana bileşene sahiptir:
- Görsel muayene: Doktor veya laboratuvar teknisyeni idrarı incelediğinde, idrarda kan gibi yabancı maddelerin bulunup bulunmadığına ve idrarın köpüklü görünüp görünmediğine rengine bakacaklardır.
- Yağ çubuğu testi: Yağ çubuğu testi, bir idrar örneğinde özel olarak işlenmiş bir kağıdın veya turnusol kağıdının tutulması ile olur. Yağ çubuğu, idrarın ne kadar asidik veya alkalin olduğunu göstermek için rengi değiştirir. Ayrıca idrarda glikoz, beyaz kan hücreleri, bilirubin veya proteinler gibi başka maddeler varsa renk değiştirebilir.
- Mikroskopik inceleme: Bir laboratuvar teknisyeni, kırmızı kan hücreleri, kristaller veya beyaz kan hücreleri gibi parçacıkları aramak için mikroskop altında az miktarda idrarı muayene edecektir. Bunlar genellikle idrarda mevcut değildir ve altta yatan bir tıbbi durumu gösterebilir.
İdrar pH testi yan etkilere neden olmaz. Kişi normalde numuneyi sağlayacağı gibi idrara çıkacaktır.
Aklınızda Olsun
İdrarın asitliği veya alkalinitesi, doktorun tıbbi durumları teşhis etmesine yardımcı olabilir. Doktorlar idrar pH’sını turnusol kağıdı testi ile test edebilirler.
Doktor daha büyük bir idrar tahlili testinin bir parçası olarak idrar pH testi yapabilir veya özel olarak idrar pH’sını test edebilir.
Yüksek ve düşük pH seviyeleri, böbrek taşlarının gelişmesine yardımcı olabilecek bir ortam gibi kişinin böbrekleriyle ilgili sorunları gösterebilir.
Başlıklar
Cevap Bırak