İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu, toplumumuzda oldukça yaygın olarak görülen ve idrar yolundan mesaneye kadar oluşan yolda ortaya çıkan, bakteri kaynaklı bir rahatsızlıktır. E.Coli isimli bakterilerin neden olduğu bu enfeksiyon, sadece mesanede görülüyorsa buna sisit adı verilmektedir.
Enfeksiyon durumu üst idrar kanallarına ve böbreklere kadar ulaşmış ise buna da pielonefrit adı verilmektedir.
Enfeksiyon eğer böbreklere ve idrar yollarına yayılmayıp, sadece mesanede sınırlı kalmış ise tedavisi daha kolaydır.
İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında idrarın ağır kokulu olması, idrar esnasında ve sonrasında yanma olması, sık idrara çıkma, idrarı tam yapamadın hissi ve şişlik hissi bulunmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu, ciddiye alınması gereken bir sorundur. Tedavide geç kalınması, enfeksiyonun böbreklere zarar vermesine neden olur. Gebelerde ise durum daha tehlikelidir zira enfeksiyon bebeğe de zarar verebilmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Çoğunlukla bakteri kaynaklı olan idrar yolu enfeksiyonu, çok nadir de olsa virüsler ve mantarlar dolayısı ile de ortaya çıkabilmektedir. İdrar yollarının herhangi bir bölgesinde çıkabilir. En sevdiği alanlar böbrekler, idrar yolları ve mesane olarak bilinmektedir.
Kadınlarda daha çok görülür ve kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonu genelde daha şiddetlidir. Enfeksiyon eğer mesane üzerinde ise çok daha ağrılı olmaktadır. Böbreklerde ortaya çıkan enfeksiyonlar ise organ için çok tehlikeli olabilmektedir.
Hastalığın tedavisinde günümüzde antibiyotik kullanılmaktadır. Elbette enfeksiyonun nerede olduğunun ve ne türde olduğunun da saptanması önemlidir. Mantar ve virüs kaynaklı idrar yolu enfeksiyonlarında, antibiyotik tedavisi hiçbir işe yaramayacaktır.
Tedavi süreci, tanıya göre şekil alacaktır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
- Çok sık idrara çıkma.
- İdrarı tam yapamamış hissi.
- İdrardan çıktıktan sonra dahi idrar olduğuna dair his veya istek.
- İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi.
- Karnın alt kısmının şiş durması ve bunun rahatsız etmesi.
- Bel bölgesinde ağrılar.
- İdrarın çok kötü kokması ve bulanık görünmesi.
- İdrarda kan görülebilmesi.
Yukarıdaki belirtiler, idrar yolu enfeksiyonunun ilk evre belirtileri olarak kabul edilir. Eğer aşağıdaki belirtiler de yukarıdakilere eşlik ediyorsa, en kısa zamanda acil servise başvurmanız gerektiğini lütfen unutmayınız.
- Ateş.
- Mide bulantısı.
- Kusma.
- Tek taraflı sırt ağrısı.
- Kaburgaların altının ağrıması.
- Şeker hastalığı.
- Böbrek rahatsızlığı.
- Zayıf bağışıklık sistemi.
- 65 yaş ve üzerinde olmak.
- Gebe olmak.
İkinci parça olarak yazdığımız maddelerden 1 tanesi dahi sizi de içeriyorsa, acil servise şimdi gitmeniz gerekecektir.
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri çok şiddetli değilse bol su içerek ilk önlem alınabilir. Eğer enfeksiyon zayıf ise vücut bunu kendi başına da yok edebilecektir. Birkaç gün geçmesine rağmen idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinde bir hafifleme görünmüyorsa, mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir.
Doktorunuz idrar tahlili isteyecektir, bu yeterli gelmez ise idrar kültürü de talep edebilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu olduğunu düşünüp kendi iradeniz ile antibiyotik kullanmanız, hem hastalığı daha kötü hale getirebilir hem de doktorun doğru tanı koymasını engeller. Bu nedenle kesinlikle kendi kafanıza göre ilaç kullanmayın.
Enfeksiyon, tedavi edilmesine rağmen birkaç ay sonra tekrar geliyorsa, bu durumda hastalığın altında yatan sebeplerin iyi araştırılması gerekir. Özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu tekrarlamaya meyillidir. Uzmanlara göre tekrarlamasının en büyük nedeni bilinçsiz ilaç kullanımıdır. Bazı hastalar doktorun vermediği antibiyotik ilaçlarını kullanırken, bazı hastalar ise doktorun verdiği ilaç miktarı son bulmadan ilaç kullanmayı bırakmaktadır.
Enfeksiyon ile tam mücadele etmek adına ağrılarınız geçtiği zaman değil doktorunuz dediği zaman ilaç kullanmayı bırakmalısınız.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Bu hastalığın kadınlarda görülüyor olmasının nedeni, kadınların idrar yolunun çok daha karmaşık olmasıdır. Erkeklere göre idrarın daha kısa bir kanalla dışarıya atılması, mikroplar ile daha yoğun bir temasa neden olmaktadır.
Bakteriler, vajinal ve anal bölgelerden çok daha rahat bir şekilde idrar torbasına ve idrar yollarına geçebilmektedir. Buraya geçmeyi başaran bakteriler, üremek için harika bir alan ile karşılaşırlar.
Özellikle bağışıklık sistemi güçsüz olan kişiler, bu bakteriler ile mücadele edemez ve idrar yolu enfeksiyonları belirtileri görülmeye başlar.
Özellikle toplu kullanım alanları olan deniz, sauna veya havuz gibi alanları sık kullanan kişilerde görülmektedir. Buna ek olarak sürekli farklı partnerler ile cinsel ilişkiye giren veya cinsel ilişki öncesinde hijyene önem vermeyen kişilerde de, erkek veya kadın olması fark etmeksizin idrar yolu enfeksiyonu görülmesi riski artmaktadır.
Sistit Nedir?
Kadınlarda çok görülür ve bir üriner sistem enfeksiyonudur. Enfeksiyonun ilk evresi olarak kabul edilir ve böbreklerde görülmez. İdrar tahlili ile ortaya çıkar ve tedavisi kolaydır.
İdrar yaparken yanma, bir anda idrar gelmesi, sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma ve göbek altının ağrıması, sistitin en yaygın belirtileri arasındadır. Nadir de olsa idrarda kan da görülebilmektedir.
Bu enfeksiyondan korunmak amacı ile kişi tedavi öncesinde bol sıvı tüketmelidir. Antibiyotik tedavisi aldığında ise aşırı su tüketimini normale indirmeli ve tedavi sonrasında yine bol su tüketmeye devam etmelidir. Elbette bol sıvıdan kastımız, günde 2.5 litredir. Bunun fazlası zaten yine vücuda zarar olarak dönecektir. Yaşamınızın aktiflik derecesine göre kendi bol sıvı miktarınızı da belirleyebilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu ise sistite göre çok daha ağır bir tabloyu karşımıza koyar. Böbreklerin de enfeksiyon kapma ihtimali yüksektir. Ateş, yoğun ağrılar, titreme ve mide bulantıları görülebilir.
Enfeksiyon belirtileri bariz ise ve hastalığın ilerlediği düşünülüyorsa, doktor hastanın hastaneye yatırılmasına ve gözetim altında tutulmasına karar verebilir. Bu süreçte antibiyotik tedavisine ek tedaviler de yapılabilmektedir.
İdrar Yolları Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Antibiyotik kullanımı, idrar yolu enfeksiyonu hastalıklarının %80’inde başarılı olmaktadır. Özellikle E.Coli’ye karşı başarıya ulaşacak antibiyotik türleri tercih edilmektedir. Tedavi öncesinde idrar tahliline ek olarak kesin tanı koyabilmek adına idrar kültürünün de alınması önemlidir.
Antibiyotik tedavisine ek olarak hastanın rahatlaması ve ağrılarının dinmesi adına doktorunuz ağrı kesici de reçete edebilir. Bu süreçte sıvı tüketimi az olmamalı, hasta probiyotik besinler ve C vitamini tüketimini artırmalıdır.
Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonları
Erkeklerde en çok ani gelişen testis ve ona eşlik eden epididim enfeksiyonları görülmektedir. Bu enfeksiyonlar ayrı ayrı olarak oluşabileceği gibi aynı anda da görülebilmektedir.
Akut Epididimit Nedir?
Genç erkeklerde daha çok görülür zira en çok seksüel yollar ile geçmektedir. Orta yaş ve üzeri erkeklerde ise enfeksiyona genelde sindirim sistemi bakterileri neden olmaktadır. Aşırı yoğun cinsel aktivite veya aşırı yoğun bir fiziksel aktivite sonrasında da bu sorun görülebilmektedir.
Enfeksiyonun en önemli belirtisi, belirli bir noktada çok şiddetli ağrının ortaya çıkmasıdır. Dokunma ile hassasiyet hissedilebilmektedir. Ağrı, karına ve hatta sırt bölgesine dahi vurabilmektedir. Testis torbasının şiş ve kırmızı bir hal alması, en belirgin göstergeler arasındadır.
Enfeksiyon çok hızlı gelişir ve birkaç saat içerisinde hastanın ateş 40 dereceye kadar ulaşabilir. Tedavi edilmemesi durumunda testis iyice şişer ve kendi iltihabını akıtmaya başlar. Bu durum hastalığın ortadan kalkmasına neden olmaz. Mutlaka tedavi edilmelidir.
Hastalığın tedavisinde, önemli olan enfeksiyona neden olan sebeptir. Hastalığın cinsel yolla geçtiği düşünülüyorsa, cinsel partnerin de tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavi olumlu gerçekleşse bile organlardaki sertlik, 2 ay kadar sürebilmektedir.
Akut Orşit Nedir?
Kan, lenf ve sperm kanalı yolu ile ortaya çıkan bu durum, testiste ani gelişen enfeksiyon olarak da adlandırılır. Vücudun herhangi bir noktasındaki enfeksiyona neden olan bakteriler de, testise toplanarak bu duruma neden olabilir. Ergenlikte sık görülür, özellikle kabakulak geçiren ergenlerde aynı anda bu enfeksiyon da ortaya çıkabilir.
Testisin iki topunda da olma ihtimali düşüktür fakat olabilir. İki tarafta da ortaya çıktığı zaman sperm üretimi zora girer. Ani başlar ve kasık ağrısına neden olur. Mide bulantısı ve kusma da hastalığa etki edebilir. Ateş 40 dereceye kadar ulaşabilir.
En kısa sürede bir uzman ürolog ile görüşülmeli ve tedavi süreci başlatılmalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Hakkında Kısa Bilgiler
- Hastalığın varlığını kesin olarak belirlemek için idrar kültürü testi yapılmalıdır.
- Tedavi edilmemesi durumunda ciddi böbrek hasarına yol açabilmektedir.
- Kadınlarda daha sık görülür. Vajinal dokuda sindirim sistemi bakterilerinin yoğun olarak bulunması ve kadınlardaki idrar kanalının kısa olması, bunun sebepleri arasındadır.
- Bilinçsiz kullanılan antibiyotikler, hastalığın tedavisini zorlaştırmakta ve doktorun da doğru tedaviyi belirlemesini engellemektedir.
- Yanlış antibiyotik kullanımları, mantar kaynaklı idrar enfeksiyonu hastalığına da zemin oluşturmaktadır.
- Zamanından önce kesilen veya düşük dozda kullanılan antibiyotik tedavisi, idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlamasına neden olabilir.
Tedavi ne kadar erken yapılırsa, enfeksiyon ile savaş o kadar rahat olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, 3 günden daha fazla sürerse mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İdrar Yolunun Doğal Tedavisi
Hastalığın kesin tedavisi ancak antibiyotik ile gerçekleşir. Elbette uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ile en azından ağrı ve yanma hislerini bir nebze de olsa azaltabilirsiniz. Bu aynı zamanda bakterilerin vücuttan daha hızlı atılmasına ve hastalığın tedavisinin daha kısa olmasını da sağlayacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ağrılarınız geçse dahi, antibiyotik tedavisini ancak doktorunuzun söylediği tarihte bırakmanız gerekmektedir.
Bu süreçte günde 2 litre su içmeye devam etmelisiniz. Buna ek olarak idrar yollarını yoracak alkol, asitli içecek, kafeinli içeceklerden de uzak durmanı kesinlikle önerilir.
Evde iken karnın alt bölgesine ılık bir kompres yapmak da mesanedeki genel ağrıyı hafifletecek ve hastanın rahat etmesini sağlayacaktır.
İdrar yolu enfeksiyonu için kızılcık suyu da önerilmektedir. Kızılcık suyu, içerdiği antioksidan bileşikler sayesinde, vücudu güçlendirir ve enfeksiyona karşı savaşır. Günde 2 bardak kızılcı suyu tüketebilirsiniz. Özellikle kadınlar üzerinde çok etkili olduğu, yapılan bir takım araştırmalar ile belirlenmiştir.
Ne zamandır idrar yolları enfeksiyonu ile mücadele ediyorsunuz? Kendi tıbbi öykünüzü aşağıdaki yorum kutucuklarını kullanarak diğer okurlarımız ile paylaşabilir ve sorularınızı bizlere yöneltebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
- 2 İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
- 3 İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
- 4 Sistit Nedir?
- 5 İdrar Yolları Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 6 Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonları
- 7 Akut Epididimit Nedir?
- 8 Akut Orşit Nedir?
- 9 İdrar Yolu Enfeksiyonu Hakkında Kısa Bilgiler
- 10 İdrar Yolunun Doğal Tedavisi
Cevap Bırak