İltihap Kurutan Besinler
İltihaplanma, aslında bir iyileşme sürecidir ve vücudun kendini koruma mekanizması sonucunda ortaya çıkar. Bazı durumlarda, iltihap durumu kronik hale gelerek sürekli çıkmaya ve hatta hiç gitmemeye başlayabilir. Bu süreklilik, organlara ve hücrelere zarar vereceği için mutlaka tedavi edilmesi zorunludur. İltihap kurutulmadığı yani tedavi edilmediği takdirde, farklı hastalıklara da kapı aralanacak demektir.
İltihap sadece hastalıklar nedeni ile değil kötü beslenme alışkanlıkları nedeni ile de ortaya çıkabilir. Var olan iltihap da aynı şekilde kötü beslenme yüzünden yok olmayabilir. Özellikle sağlıksız yağlar ve şekerler ile beslenen kişilerde, daha çok iltihaplanma görüldüğü bilinmektedir. İltihaba sahip olan veya olmayan tüm bireylerin, sağlıksız ve işlenmiş ambalajlı ürünlerden mümkün olduğunca uzak durması gerekmektedir. Aynı şekilde rafine karbonhidratlar da iltihaba neden olabilen besinler arasında bulunmaktadır.
İltihap kurutan besinler ise içerisinde antioksidan barındıran sebzeler ve meyvelerdir. Bunların en başında, halk arasında da yaygın bir şekilde kullanılan zerdeçal gelmektedir. İltihap kurutan besinler hakkında daha detaylı bilgileri, yazımızın devamında bulabileceksiniz.
İltihap Nedir?
Vücudumuza giren her hangi bir dış nesne veya canlı, bağışıklık sistemimizin ona gönderdiği savunma mekanizması ile karşılaşır. İltihaplanma, enfeksiyonların ve yaraların yok olması için vücut tarafından oluşturulur. Öyle ki bu mekanizma olmasa, çok basit yaralanmalardan dolayı dahi hayatımızı kaybedebilirdik.
Yaralanma veya hastalıklı bölgelerdeki iltihaplanma, kızarıklıklar, ağrılar veya acılar, her ne kadar olumsuz gibi görünseler de aslında iyileşme sürecinin iyiye gittiğine işaret dış veya iç belirtilerdir. Elbette bu belirtilerin kısa süreli olması gerekir, eğer bu belirtiler bir türlü geçmiyorsa, farklı bir sorun olması da muhtemeldir. İltihaplanmalar, uzun sürmesi durumunda farklı hastalıkların ortaya çıkmasına da sebep olabilir.
İltihaba Neden Olan Besinler
Sağlıksız bir beslenme programı, vücudumuzdaki iltihap oluşumlarını desteklemekte veya yeni oluşumları ortaya çıkarabilmektedir. Bu tetikleyici besinlerden uzak durmak, daha sağlıklı bir hayat yaşamamızı sağlayacaktır. Bunların başında un ürünleri gelmektedir. Rafine karbonhidrat kaynakları olarak bilinen kurabiye, kraker, beyaz ekmek, patates kızartması gibi besinler, iltihaba neden olmaktadır. Özellikle bir iltihap ile mücadele veren kişilerin, bu besinlerden uzak durmaları önerilmektedir.
Normal insanların da uzak durması gereken fakat iltihap riski olan kişilerin kati suretle uzaklaşması zorunlu olan besinlerden birisi de rafine şekerlerdir. Hemen hemen tüm ambalajlı ürünlerde bulunan rafine şekerler, bağışıklık sistemimizin çalışma dengesini bozmaktadır.
Un ve şekerden sonra iltihabı tetikleyen bir diğer besin de trans yağdır. Doğal yağlarda bir sorun olmasa da, yağ oranı yüksek olan kaymak ve peynir gibi ürünlerin de, iltihapla mücadelede tüketilmemesi gerektiğini hatırlatalım. Özellikle fast food tarzı beslenen kişilerde, trans yağ tüketimi sebebiyle iltihap ortaya çıkma riski yüksektir. Ambalajlı ürünlerin neredeyse tamamında trans yağ bulunmaktadır.
Margarin, hazır şarküteri ürünleri, tavuk veya hindi derileri, kızartmalar, meyve suları, meyveli gazlı içecekler ve alkol tüketimi de, vücuttaki iltihap üretimini tetikleyen ürünler arasındadır.
İltihap Vücuttan Nasıl Atılır?
Doktorunuz, iltihabın şiddetine ve çıktığı bölgeye uygun olan ilacı reçete edecektir. Çok nadir durumlarda, iltihaplı sıvı cerrahi operasyonla alınmak zorunda kalınabilir. Kronikleşen iltihap durumlarında ise, hastanın mutlaka beslenme programını değiştirerek daha sağlıklı bir hayat yaşaması gerekir. Aşağıda iltihabı kurutan besinleri göreceksiniz. Bu besinler ile oluşturacağınız beslenme programı, sizi kronik iltihaplanma rahatsızlığınızdan daha çabuk kurtaracaktır. Yüzünüzde azda olsa çıkan sivilcelerden de kurtulamıyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz ürünlerden uzak durun ve aşağıdaki besinlere yönelin. Değişimi kısa zaman içerisinde göreceğinizden emin olabilirsiniz.
İltihabı Kurutan Besinler
- E Vitamini
- D Vitamini
- Magnezyum
- Çinko
- Selenyum
- Balık Yağı
- Kurkumin
- Yeşil Çay
- Çemen
- Kırmızı Biber
- Sarımsak
- Kiraz
- Çilek
- Yaban Mersini
- Elma
- Portakal
- Avokado
- Zeytin
- Bitter Çikolata
- Fındık
- Badem
- Ceviz
- Somon Balığı
- Uskumru
- Lahana
- Brokoli
- Karnabahar
- Ispanak
- Domates
- Zeytinyağı
İltihap İçin Doğal Kürler
İltihap için asırlardır uygulanan ve karşılık bulunan doğal kürler bulunmaktadır. Bu kürler maske şeklinde uygulanabildiği gibi tüketilme yolu ile de uygulanabilmektedir. Kronik iltihap sorunu olan okurlarımız, aşağıdaki kürleri deneyebilirler. Tüm kürleri uygulamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayınız.
2 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içerisinde 5 gram kök zencefil ekleyiniz. Suyu 5 dakika daha kaynattıktan sonra ılımasını bekleyiniz ve süzünüz. Kahvaltıdan önce aç karnına içiniz. Kürü 1 ay kadar uyguladıktan sonra değişimi fark edeceksiniz. Eğer aç karnına içmekte zorlanıyorsanız, zencefili salatalarınıza veya yemeklerinize baharat gibi de ekleyebilirsiniz. Zencefil doğal bir baharattır ve yüksek doz almadığınız takdirde, size bir zararı olmayacaktır.
Aynı tarifi zerdeçal ile de yapabilirsiniz. 1 bardak suyu kaynattıktan sonra üzerine bir tutam toz zerdeçal ekleyiniz ve 5-10 dakika bekleyiniz. Aynı şekilde sabahları kahvaltıdan önce tüketiniz.
Tarçın da iltihap kurutan besinler arasında yer almaktadır fakat burada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus bulunmakta. Piyasadaki tarçınların büyük bölümü maalesef doğal değil. O nedenle mutlaka toz olmayan tarçınları, çok güvendiğiniz aktarlardan satın alınız. Doğal ve doğal olmayan tarçın arasında çok ciddi fark olduğu gibi, doğal olmayan tarçının ölümcül zararları da bulunmaktadır. Tarçını özellikle meyvelerinize ve içeceklerinize serperek tüketebilirsiniz. Daha etkili bir çözüm isteyenler ise balla karıştırıp tüketebilirler. Zencefil ve zerdeçal gibi, tarçının da sabah aç karnına tüketilmesi gerekmektedir.
İltihap Hastaları İçin 6 Tavsiye
- Mutlaka stresten uzak durunuz, stres birçok hastalıkta olduğu gibi iltihaplı hastalıklarda da tetikleyici olarak görev yapmaktadır.
- Düzenli uykunuzu alınız.
- Günlük egzersizler bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve iltihap oluşumlarının önüne geçer.
- Bilinçsiz antibiyotik kullanımından uzak durun, bu durum bağışıklık sisteminizin bir süre sonra iltihap oluşumları ile savaşamamasına neden olacaktır.
- Sigara ve alkolden uzak durun veya en azından, minimum seviyeye indirin.
- Yukarıda bahsettiğimiz zararlı yiyeceklerden mutlaka uzak durup, iltihap kurutan besinleri beslenme programınıza dahil edin.
Başlıklar
Cevap Bırak