İnflamasyon Nedir?
Halk arasında yangı olarak da bilinen İnflamasyon, aslında vücudumuzun kendi savunma sistemidir. İnflamasyon; bağışıklık sisteminin hasarlı dokuları onarmak ve vücut dışı organizmaları yok etmek için kullandığı bir sistemdir.
Akut inflamasyon türü, çok hızlı gerçekleşir. Bu durumda kişide ateş, ağrı, hareket azlığı ve kızarıklıklar görülebilir. Kronik inflamasyon ise daha uzun sürer ve Akut belirtilerine ek olarak yaralar, karın ağrıları ve cilt döküntüleri ile kendisini gösterir.
İnflamasyon Nedir?
Vücutta oluşan herhangi bir aksaklıkta veya vücuda giren herhangi bir yabancı maddede, inflamasyon başlar. Bu sistemin çalışmaması, kişiyi basit yaralar nedeni ile ölüme kadar götürebilir. İnflamasyon durumunun kişiye zarar vermesi ise uzun sürmesi veya yanlış yerde çalışması ile gerçekleşir.
İnflamasyon Neden Gerçekleşir?
Bu koruma sistemi çalıştığı zaman vücut kendi beyaz kan hücrelerindeki savaşçı kimyasalları, zararlı maddelerden etkilenen dokulara gönderir. Bu kimyasal salınım, doğal olarak hasarlı bölgedeki kan miktarını artıracaktır. İnflamasyonun gerçekleşmesi sonucunda, malum bölgede kızarıklık oluşmasının sebebi de budur. Kanın bölgeye hucum etmesi, aynı zamanda bölgesel ateşin de oluşmasına sebep olacaktır.
Beyaz kan hücrelerinden gönderilen kimyasallar, bazı durumlarda yara bölgesinde sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu durumda ise inflamasyon belirtilerinden olan şişkinlikler görülebilir. Aynı şekilde bu kimyasallar, bölgedeki sinirleri uyarırlar ve kişi yoğun bir ağrı hissedebilir.
Aşağıdaki durumlar, inflamasyon gerçekleşmesinde sık rastlanan etkenlerdir;
- Aşırı yağlı veya şekerli besin tüketimi
- Çok fazla kilolar
- Stres
- Alkol ve sigara kullanımı
- Otoimmün hastalıklar
- Vücuda giren cam, metal veya herhangi bir yabancı cisim
- Kesik şeklindeki yaralanmalar
- Radyasyon
- Bakteriler
- Virüsler
- Mantarlar
Bu faktörlerin tamamı, inflamasyon oluşumuna neden olmayabilir. Bu vakıanın ve kişinin o anki durumuna göre değişebilmektedir.
İnflamasyon Belirtileri
Yazımızın başında, inflamasyon durumunun iki farklı türü olduğunu belirtmiştir. Ani oluşan inflamasyon türüne akut, uzun süren inflamasyon türüne ise kronik demekteydik. Bu iki türün de kendisine has belirtileri bulunmaktadır.
Akut inflamasyon belirtileri;
- Hareket kaybı
- Bölgesel ateş
- Kızarıklık ve şişlikler
- Ağrı
Kronik inflamasyon belirtileri;
- Sindirim sistemi bozuklukları (ishal, reflü)
- Stres ve depresyon belirtileri
- Hızlı kilo alımı
- Uykusuzluk
- Baş ağrısı
- Ağız ve cilt yaralanmaları
- Cilt döküntüleri
- Göğüs ağrısı
- Karın ağrısı
- Halsizlik
- Kas ağrıları
- Eklem ağrıları
- Titreme ve yüksek ateş
Akut veya kronik inflamasyon durumu, bazı durumlarda hiçbir belirti göstermeden de ilerleyebilir.
İnflamasyon Tedavisi
Tedavi sürecinde ilk aşama, bu duruma sebep olan nedeni tespit etmektir. İnflamasyona sebep olan neden ortadan kaldırıldığı zaman, inflamasyon durumu da kendiliğinden kaybolacaktır. Bu durum yani inflamasyon, bir hastalık değildir. Vücudun, iyileşme sürecinin bir parçasıdır fakat inflamasyon belirtileri kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir. Tedaviler ile bu etkiler azaltılabilir veya problemin kaynağı bulunarak, inflamasyon durumundan hasta tamamen kurtulabilir.
Kronik inflamasyon tedavisi;
Öncelikle, temeldeki problem bulunur ve ona yönelik tetikleyiciler ortadan kaldırılır. Kişiye diyet önerilir ve doktorun uygun gördüğü yaşam değişiklikleri uygulanır. Kronik inflamasyon oluşturduğu bilinen bol yağlı ve şekerli yiyecekler, beslenme düzeninden çıkarılır.
Kronik inflamasyon, her ne kadar vücudun kendi sisteminin bir parçası olsa da uzun sürmesi durumunda kalıcı hasarlara yol açabilir. Kronik inflamasyon durumunun uzaması durumunda, uzman hekimler mutlaka ilaç tedavisine başvuracaktır.
Akut inflamasyon tedavisi;
Akut inflamasyona sebep olan bir yabancı cisim ise öncelikle bu cisim çıkarılır. Akut inflamasyon durumuna enfeksiyon sebep oluyorsa, ona özel antimikrobiyal ilaçlar ile tedavi yöntemi izlenir.
İnflamasyona İyi Gelen Bitkiler
Bazı besinler, inflamasyon durumu için doğal tedavi edicilerdir. Bunu da bulundurdukları anti-inflamatuar özellikleri ile sağlarlar. Bu güç, en çok meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Aşağıda inflamasyon durumuna iyi gelen bitkileri listeledik;
- Zencefil
- Zerdeçal
- Tarçın
- Sarımsak
- Soğan
- Karnabahar
- Brokoli
- Havuç
- Kuşkonmaz
- Pancar
- Avokado
- Ispanak
- Lahana
- Çilek
- Yaban mersini
- Ahududu
- Kiraz
- Nar
- Domates
- Portakal
- Badem
- Ceviz
- Zeytin
- Susam
- Fındık
- Yeşil çay
Tüm bu meyve ve sebzelere ek olarak balıklar da, inflamasyon durumuna iyi gelmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak