İnme ve Kalp Krizi Arasındaki Fark Nedir?
Kalp krizi ve inme, acil tıbbi bakım gerektiren potansiyel olarak hayatı tehdit eden durumlardır. Her ikisi de önemli organlarda kalıcı hasara neden olabilir, yaşam kalitesini etkiler ve hatta ölüme neden olabilir. Kalp krizi ve inmenin ortak birkaç faktörü olmasına rağmen, belirtileri, tedavileri ve iyileşme süreçleri farklı olacaktır.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi ve felç uyarı belirtilerini öğrenmek önemlidir. Herhangi bir belirti görüldüğünde derhal acil tıbbi yardım alın.
Göğüs ağrısı, kalp krizinin en çok tanınan belirtilerinden biridir. En yaygın belirti olsa da, kalp krizi geçiren birçok insanın göğüs ağrısı yoktur veya çok azdır. Bu insanlar kalp krizi geçirdiğinin farkına varamayabilirler ve gerektiği kadar tıbbi yardım almayabilirler.
Kalp krizini gösterebilecek diğer belritiler şunlardır:
- Göğüste basınç, dolgunluk veya sıkışma hissi
- Çene, boyun, kollar, sırt veya midede ağrı
- Nefes darlığı hissetmek
- baş dönmesi veya bayılma
- Soğuk terleme
- Mide bulantısı ya da kusma
Kadınların kalp krizi sırasında bulantı, kusma, nefes darlığı ve çene ağrısı yaşama olasılığı erkeklerden daha fazladır.
Bu belirtileri yaşayan herkes derhal bakım altına alınmalıdır.
İnme Belirtileri Nelerdir?
İnme, beyne hızla zarar vererek kalıcı sakatlığa veya ölüme yol açabilir. İnme belirtileri hızlı bir şekilde başlar, çoğu zaman uyarı yapılmaz.
Bunlar şunlardır:
- Yüzün bir tarafına sarkma veya yüzün bir tarafını hareket ettirememe
- Bir koldaki zayıflık veya uyuşma, ki burada kişi her iki kolu da eşit şekilde kaldıramayabilir
- Konuşma bozukluğu veya konuşma zorluğu, bu sırada kişi basit kelimeleri veya cümleleri açıkça tekrarlayamayabilir
- Bir gözde görme kaybı
- Denge kaybı, sık düşme veya baş dönmesi
Bir geçici iskemik atak (TIA), ya da mini inme, felç çok benzer belirtiler üretir, ancak yalnızca birkaç dakika sürer. Bir TIA beyne kalıcı olarak zarar vermez.
Ancak, onları görmezden gelmeyin. TIA geçiren her 10 kişiden yaklaşık 4’ü felç geçirmeye devam edecektir.
İnme belirtileri yaşayan herkes, çabuk geçse bile hemen bir doktora görünmelidir.
Nedenleri
Ateroskleroz, kan damarlarını kısıtlayan ve sertleştiren bir madde olan plak birikmesine neden olur. Bu hastalık inme ve kalp krizlerinin çoğuna neden olur. Zamanla plak sertleşebilir ve kırılabilir, böylece bir kan pıhtısı oluşur. Pıhtı kan damarını tıkayabilir ve hayati oksijen organlarını aç bırakabilir.
Çoğu kalp krizi sırasında, pıhtı, kalbin kan damarlarından biri olan koroner bir atardamarı bloke eder. Bu nedenle, kalp kasının bir kısmı kan dolaşımını hızla kaybeder ve kalıcı hasara neden olabilir.
Benzer şekilde, çoğu inme beynin bir yerinde bir kan damarının tıkanmasından kaynaklanır. Pıhtı beyni hayati kan dolaşımından çalıyor ve beyin hasarına yol açabilir.
Tedavi
Her iki durumda da, doktor hastanede kişiye pıhtı kesici ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlara trombolitik denir ve kan pıhtısının çözülmesine ve etkilenen organa kan akışının yeniden sağlanmasına yardımcı olurlar.
Doktorlar genellikle beliritlerin başlamasından sonra veya en azından birkaç saat içinde trombolitiği en kısa sürede uygulamalıdır.
Bir endovasküler prosedür yoluyla, bir uzman ayrıca koroner veya karotid arterlerdeki kan pıhtılarını fiziksel olarak çıkarabilir. Bu, pıhtıyı tutmak ve çıkarmak için ince bir tüp kullanan cerrahi olmayan bir prosedürdür.
Endovasküler prosedür örnekleri arasında şunlar bulunur:
- Kalp krizi için perkütan koroner müdahale
- İnme için mekanik trombektomi
İnme veya kalp krizi sonrası herkes pıhtı çıkarma prosedüründen yararlanamaz. Bu ameliyat gerçekleşirse, bir uzman belirtiler ortaya çıktıktan sonra mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmelidir.
İnme veya kalp krizinden sonra doktorlar belirli ilaçları reçete edebilirler. Bu ilaçlar yardımcı olabilir:
- Arterlerde gelecekteki plak birikimini azaltmak
- Düşürücü kan basıncını ya da kolesterol
- Kan pıhtılarını azaltmak
Bu ilaçları uzun süreli kullanmak, kişinin başka bir kalp krizini veya felci önlemesine yardımcı olabilir.
Bazı kalp krizi ve inme ilaçları örtüşse de, her tedaviye farklı tedaviler yardımcı olabilir. Bir doktor reçete ettikleri ilaçları bir kişinin tıbbi geçmişine dayandıracaktır.
Kalp krizi geçiren insanlar, kalp üzerindeki stresi azaltmaya, daha fazla kalp hasarını önlemeye ve göğüs ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek belirli ilaçlar alabilir.
Diyabetli kişilerin inme riski daha yüksektir, bu nedenle doktor bu artan riski kontrol etmek için kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacak ilaçlar yazarlar.
Birçok inme ve kalp krizi vakası arterlerin içinde plak birikmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, her iki koşul da dahil olmak üzere bazı yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir:
- Sağlıklı bir beslenme programı
- Düzenli egzersiz yapmak
- Sigarayı bırakmak
- Sağlıklı kiloyu korumak
Bu değişiklikler vücudun inme veya kalp krizinden kurtulmasına yardımcı olabilir ve bir başkası olma riskini azaltabilir ve aynı zamanda genel sağlığı geliştirebilir.
Kalp krizi veya inmeden iyi iyileşmenin en önemli faktörü en kısa zamanda tedavi görmektir.
Kalp Krizi Sonrası Tedavi
Kalp krizinden sonra, kişi kardiyak rehabilitasyon gerektirebilir. Bu, kalp sağlığını iyileştirmek için tasarlanmış özel bir terapidir. Tedavi doktor kontrolünde ilerler.
Kardiyak rehabilitasyon genellikle şunlardır:
- Egzersiz: Kalp rehabilitasyon uzmanı, bir kişiye kalp-sağlıklı ve yapması güvenli olan egzersiz boyunca rehberlik eder.
- Sağlıklı bir yaşam sürmek hakkında bilgiler almak: Sağlıklı bir beslenme programı uygulamak, sigarayı bırakmak ve kalp krizi risk faktörlerini yönetmek de buna dahildir.
- Stresi azaltmak: Stresi yönetmenin yollarını bulmak kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
İnme Sonrası Tedavi
İnme sonrası tedavi, kalp krizi sonrası rehabilitasyondan oldukça farklıdır.
Kişi inme sırasında beyin hasarı yaşarsa, terapi bir kişinin kaybetmiş olabileceği fiziksel ve psikolojik işlevleri yeniden kazanmasına yardımcı olmak için çeşitli egzersizler içerebilir.
Çoğu vuruş geçici veya kalıcı olabilecek aşağıdaki engellerden birine neden olur:
- Vücudun belirli bölgelerinde hareket veya felç problemleri
- Yutma zorluğu
- Davranış veya duygulardaki değişiklikler
- Düşünme ve hafıza ile ilgili sorunlar
- Başkalarıyla konuşma veya anlamada zorluk
- Kontrolsüz idrar kaçağı veya bağırsak hareketleri
- Görme, tat veya koku değişiklikleri
Kalp krizi ve inme birçok yönden benzer, ancak her biri farklı bakım ve takip gerektirir.
Kalp-sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak ve düzenli olarak doktorunuzu ziyaret etmek, hayatı tehdit eden bu durumların riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Ancak, onları tamamen engelleyemez.
Başlıklar
Cevap Bırak