İshale Ne İyi Gelir? Evde İshal Nasıl Kesilir?
24 saatten daha uzun süredir sulu dışkılama yapıyorsanız, bu artık ishal olduğunuzun göstergesidir. Emen bebeklerde ise normalden daha fazla sulu ve sık dışkılama durumuna ishal denmektedir. Çocuklarda çok sık görülen ishal, beraberinde kusma ve ateşi de getirebilir.
Özellikle ilk aylarda anne sütü ile beslenmemiş çocuklarda ishal çok sık görülebilir. Bunun nedeni bağırsak florasının yeterince gelişmemiş olmasıdır. Biberon ve emzikten bulaşan mikroplar da ishale neden olan etkenler arasındadır.
Bebekler için besinlerin uygun hazırlanmaması veya yetişkinlerin de kirli suları içmesi, ishalin başlıca nedenleri arasındadır. Müzmin hastalıklar ve bağışıklık sisteminin çökmesi de ishale neden olabilir.
İshal Neden Olur?
- Bebeklerde diş çıkarma dönemi.
- Gıda zehirlenmesi.
- Özel gıdalara karşı alerji.
- Virüs, parazit ve bakteri kaynaklı bağırsak enfeksiyonları.
- Gereğinden fazla meyve suyu tüketimi.
- İshal yapıcı gıdaları çok tüketmek.
- Antibiyotik tedavisi.
- Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyon.
- Doğuştan kaynaklı anomaliler ve metabolik hastalıklar.
- İshal Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Karın ağrısı.
- Huzursuzluk.
- Mide bulantısı ve kusma.
- Dışkıda mukus tabakası ve kan görme.
- Çok dışkılama.
- Dışkının sulu olması.
İshal yılın her döneminde olabilir fakat yaz aylarında daha çok görülmektedir. Bunun nedeni ise tatil bölgelerindeki besinlerin yeterli hijyen kurallarına uyularak üretilmiyor veya konuklara sunulmuyor olmasıdır. Toplu alanlarda her türlü insan ile aynı ortamda yaşamak veya havuz gibi umumi alanları kullanmak da, ishale kapı aralamaktadır.
İshal Bulaşır Mı?
İshal, eğer enfeksiyon kaynaklı olmuş ise el veya ağız sıvısı teması ile bulaşır. Buna ek olarak uzun süre bekletilen veya doğru muhafaza edilmeyen ya da iyi pişirilmeyen besinler de, çok kişiyi aynı anda ishal yapabilir.
İshal Ne Kadar Sürer?
İshal, ciddi bir zehirlenme veya enfeksiyon kaynaklı değilse aynı gün içerisinde geçebilir fakat bağışıklık sisteminin kendini toparlayamaması durumunda birkaç gün sürebilir. Eğer ishal 1 haftadan uzun sürüyorsa, çok ciddi bir sorun var demektir.
24 saati geçen tüm ishaller için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Özellikle çocuklarda bu konu oldukça önemlidir. İshal süresi boyunca vücut çok su kaybedeceği için bol su tüketilmesi çok önemlidir.
İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
İshal, yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok farklı nedenler ile olabilir fakat genelde tedavisi aynıdır. Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum. Doktor onayı olmadan kesinlikle hiçbir ishal ilacı içmemeli ve çocuklarınıza da içirmemelisiniz.
Çocuklara bol bol su içirilmesi çok önemlidir zira çocuklarda ishal ölüme kadar gidebilecek tehlikeli bir durumdur. Özellikle günde 8’den fazla kaka yapan çocuklar tehlike altındadır. Bebeğiniz veya çocuğunuz ishal olduğu anda 24 saatten daha fazla beklemeden hemen doktora başvurunuz ve doktora gidesiye kadar da günde 2 litreye yakın su içtiğinden emin olunuz. Bebeğiniz 6 aydan küçükse bol bol anne sütü içtiğinden emin olunuz.
Katı gıda ile beslenmeye başlamış bebeklere ise yağsız çorbalar, pirinç suyu ve muhallebi gibi besleyici ürünler verilmelidir.
İshale Ne İyi Gelir?
- Şekerli meyve suları.
- Şekerli çay.
- Haşlanmış patates.
- Muz.
- Makarna.
- Pirinç.
İshal Olanlara Öneriler
Her dışkılama sonrasında mutlaka su içilmelidir. Çocuk sadece emiyorsa, emzirilmelidir.
Çocuk su içimi veya beslenme sonrası kusuyorsa, azar azar verilmeli hatta gerekirse kaşıkla su içmelidir.
Anne sütü alan bebeklerde, emzirme normale göre daha sık verilmelidir.
Aynı şekilde mama içen bebeklerde daha sık beslenmelidir. Biberon ile besleme yerine kaşık ile besleme tercih edilmelidir.
Bebek eğer 6 aydan büyük ise sebze ve hububat türü besinler verilmelidir.
İshal için özel hazırlanmış mamaların bir faydası olmamaktadır. Bunlar ishal hiç olmadan etkilidir.
Yoğurt, iyi pişirilmiş et, patates püresi, balık ve pirinç lapası, hem ishale iyi gelir hem de ishal nedeni ile vücudun kaybettiği enerji ve değerli bileşiklerin geri kazanılmasını saplar.
İshal olan çocuklar günde en az 6 öğün tüketmelidir.
İshal durduktan sonra da dikkat edilmeli ve 2 hafta boyunca ishal yapacak ürünlerden kaçınılmalıdır.
İshal İçin Ne Zaman Doktora Gidilir?
- Çocukta bariz bir şekilde su kaybı görmek. Cilt kuruluğu, tükürüğün azalması, gözlerin çökmesi ve göz yaşı olmaması gibi belirtiler buna işaret etmektedir.
- Çok sayıda ve çok miktarda dışkılama.
- Sürekli kusma.
- Dışkıda kan görülmesi.
- Ateş.
- İdrar çıkışının azalması.
Bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. İshal tedbiri alınmadığı zaman kişiyi ölüme götürebilir fakat tedavisi basittir, ilaç tedavisi ve doğru beslenme önerileri ile kolayca atlatılır.
İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?
Özellikle tatillerde hepimizi imrendiren açık büfeler maalesef insanların yaz aylarında ishal olmalarının başlıca nedenidir. Burada özellikle bakteriler için çok uygun olan süt ve et içerikli besinler, ishale neden olmaktadır. Özellikle bağırsak sistemi henüz tam oturmamış çocuklar, bu bakterili besinler nedeni ile kolayca ishal olabilmektedir.
Hijyenik olmayan içme suları da mikrop barındırdığı için ishale neden olur. Yaz döneminde çocukların da kullandığı havuzlar da kişileri ishal yapmakta ve ishal olan çocukların bu hastalığı çok hızlı bir şekilde yaymasına sebep olmaktadır. Özellikle kalabalık bölgelerde olan kişilerin ağırlıklı olarak denizi kullanması ve çok sık duş alması faydalı olacaktır. Temizliğinden emin olmadığınız ve çok fazla çocuğun bulunduğu havuzlardan uzak durunuz.
Çocuklarda ishal ve kusma aynı anda mevcut ise sıvı kaybı inanılmaz boyutlara ulaşır. Minik bünyelerin bundan etkilenmemesi için bol bol su tüketmesi çok önemlidir.
Rota Virüsü İshal Yapar Mı?
Son yıllarda gündeme çok gelen rota virüsü, ishal yapmaktadır. Virüs, mide ve bağırsak sistemini etkileyen bir enfeksiyonu ortaya çıkarmaktadır. Özellikle 2 yaş altı çocuklarda görülen ani ishallerin nedenleri arasında rota virüsü de bulunmaktadır. Aşısı kusma ve ishal nedeni ile çocukların hayatını tehdit edebilir. Anne ve babalar su içirseler dahi elektrolit kaybı önlenemeyebilir. Bu nedenle çocuğun hastanede gözetim altında tutulması önemlidir.
Rota virüsü aşısının ilk dozu 6. haftadan sonra ve 4. ayını bitirmeden olacak şekilde yapılmalıdır. Çocuk felci aşısı ile arasında mutlaka en az 15 gün olmalıdır.
Başlıklar
Cevap Bırak