İsilik Neden Olur? Bebeklerde İsilik Kaç Günde Geçer?
İsilik, nemli ve sıcak havalarda ter bezlerinin görevini yerine getirememesi ve tıkanması dolayısı ile ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Yeni doğan bebeklerde sık görülmesinin sebebi ise henüz minik dostlarımızın ter bezlerinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. İsilik, sadece yeni doğan bebeklerde değil, çocuklarda ve erişkin insanlarda da görülebilmektedir.
İsilik, bazı bölgelerde kendisini daha yoğun gösterir. Kadınlarda en çok görülen bölge cinsel organ çevresidir. Bunun sebebi ise genelde hijyene dikkat edilmemesi ve yine sıcak havalardır.
İsilik genel olarak küçük, kırmızı-pembe arası renkte ve kabarık şeklinde görülen bir yaradır. Her zaman olmasa da bazen ağrıya da yol açabilir. Kaşınma isteği doğurur. Bebeklerde botun, omuz, göğüs ve anüs çevresinde bulunur. Yetişkinlerde ise herhangi bir kıvrımda veya bir elbisenin sürekli temas ettiği bölgelerde görülebilir.
İsilik genel olarak kendi kendine geçer. Eğer iltihap görünüyorsa, doktora gidilmesi gereklidir. Bu durumda isilik ilaçları kullanılacaktır.
İsilik Nedir? Neden Olur?
Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan ve kaşınma isteği doğuran kırmızı kabartılardır. İsilik bir cilt hastalığıdır ve genel olarak nemli iklimde yaşayan kişilerde daha sık görülür. Cilt gözenekleri tıkandığı zaman ter deriden dışarıya çıkamaz ve bu nedenle isilik dediğimiz kabartı oluşur.
Bebeklerde çok daha yaygın görülür ve tıp dünyasında miliaria olarak bilinmektedir. İsilik oluşumunun nedeni her zaman tıkanma olsa da, tıkanmanın neden olduğunu her zaman bilmek mümkün değildir. Bunların birkaç nedeni olabilir, teker teker inceleyelim.
Fazla Kilo: Kilolu insanlar, çok daha fazla kıvrıma sahiptirler ve bu nedenle isilik olma riskleri de büyüktür.
Kirli ve Tozlu Ortamlar: Günün büyük bölümünü geçirdiğimiz iş yerleri veya evdeki hava kirliliği veya tozlu ortamlar da, deri gözeneklerini tıkayarak isiliğe neden olabilirler.
İlaçlar: Bazı ilaçların yan etkilerinde isilik oluşumu bulunmaktadır. Bu ilaçlar genelde yüksek tansiyon, migren, kalp sağlığı ve uyku sorunları için reçete edilen ilaçlardır. Herhangi bir ilaç tüketimi sonrasında isilik belirtisi ile karşı karşıya kalırsanız, ilacın kullanımını kesin ve hemen doktorunuza bilgi verin.
Kozmetik Ürünleri: Kalitesiz kozmetik ürünleri ve cilt losyonları, derideki gözenekleri tıkayabilir. Özellikle boya ve parfüm içeren kozmetik ürünlerinde bu çok daha sık görülmektedir. Çok az bile olsa isilik yaptığını düşündüğünüz kozmetik ürünlerini bir daha asla kullanmayın.
Giysiler: Kalitesiz ürünlere ek olarak dar ve cilde sürten tekstil ürünleri de isilik yapabilmektedir. Dar giysiler çıkan terin buharlaşmasını da engeller ve isiliğe ek olarak cilde de zarar verir. Sentetik maddelerden üretilmiş olan giyim ürünlerinden, kendinizi ve çocuklarınızı mutlaka uzak tutunuz.
Uzun Süre Yatmak: Sağlıklı bir insan, günde 10 saatten fazla uyumaz fakat bazı durumlarda uzun süreler yatakta kalmamız gerekebilir. Genelde bir ameliyat sonrasında veya tıbbi bir vakıa neticesinde uzun saatler ve günler yatan kişilerde de isilik görülmektedir.
Aşırı Sıcaklık: Özellikle nemli ve yaz aylarında sıcak havaların görüldüğü şehirlerde yaşayan kişilerde isilik vakıaları daha sık görülmektedir. Sadece sıcak mevsimlerde değil, soğuk havalarda da çok kalın giyinme veya çok kalın bir battaniye ile uyuma ya da ısıtıcıları gereğinden fazla açma gibi durumlarda da isilik görülebilir. Özellikle yeni anne ve babalar, çocukları üşümesin diye onları fazla kalın giydirmekte ve bebeklerinin isilik olmasına neden olmaktadır.
Yoğun Fiziksel Aktivite: Aşırı egzersiz, doğal olarak aşırı terlemeye neden olacaktır. Aşırı terleme sonrasında duş alarak temizlenmeyen kişilerde de isilik görülebilmektedir.
İklim: Tropikal iklimlerde yaşayan kişilerde isilik görülmesi doğal karşılanır. Ülkemizden örnek verecek olursak, en çok isiliğin görüldüğü şehrimiz Adana’dır.
İsilik Belirtileri Nelerdir?
- Parlak kırmızı kabarcıklar
- İltihaplı geniş kırmızı alanları
- Acı ve kırmızı bölgede hassasiyet
- Kaşıntı
- İğne batma hissiyatı
- Kızarıklık
- Şişlik veya su toplama
- Pembeye kaçan lekeler
Bebeklerde veya yetişkinlerde belirtiler farklılık göstermez fakat genelde isiliğin çıktığı yerler farklılık gösterir. Bebeklerde boyun, göğüs ve omuz bölgelerinde yoğunlukla çıkarken, yetişkinlerde genelde hijyeni yapılmayan kıvrım bölgelerde çıkabilir.
İsilik, genel olarak birkaç günde kendiliğinden geçer. Çok nadir de olsa ciddi bir hastalığa da dönüşebilir. Bebeğinizdeki isilik durumuna ateş, titreme, sıcaklık, şişme, kabarcık, iltihap akması veya enfeksiyon gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, hiç vakit kaybetmeden bir çocuk doktoruna muayene olmanız gerekmektedir.
İsilik teşhisi için hiçbir test gerekmez. Çocuk doktorları, sadece göz ile yapacakları muayene ile hastalığı anlayacaklardır.
İsilik Tedavisi Nasıl Yapılır? Evde İsilik Tedavisi
İsilik, ilaç yolu ile rahatlıkla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Doktor, rahatsızlığı gidermek için uygun ilaçları reçete eder. Bu ilaçlar genelde losyon şeklinde satılır ve kaşınmayı da azaltır.
Hafif durumdaki isiliklerin tedavisi evde de yapılabilir. Zaten yazının başında belirttiğimiz gibi isilik, genelde kendiliğinden geçer fakat alacağınız bazı önlemler ile bu süreci hızlandırabilir ve süreçte rahatlayabilirsiniz.
İlk olarak kesinlikle sıcak ve nemli havalardan uzak tutun. Dışarıya çıkarken güneş ışınlarını geçiren açık renkli ve pamuklu giysileri tercih edin. Kesinlikle dar elbiseler giymeyin. Kış ayında iseniz çok kalın giyinmeyin.
Ciltteki yoğun kaşınmanın önüne geçmek için bölgeye soğuk bir nesne koyabilirsiniz. Buz, iyi bir tercih olacaktır. Buzu ara ara çekin ki cilt hücreleriniz zarar görmesin. Kesinlikle doğal sabunlar kullanın. Duş aldıktan sonra bornoz ile kendinizi tamamen kurutmayın, doğal bir şekilde kuruyun. Özellikle isilik olan bölgeyi havlu ile kurulamayın.
İsilik sürecinde hiçbir cilt kremi kullanmayın. İsilik geçtikten sonra da içerisinde kimyasal madde veya petrol kaynaklı herhangi bir madde bulunan kremleri bırakın.
İsilik kaşıntılarını azaltmak adına daha serin ortamlarda bulunun, sıcak havalardan uzak durun. Yatacağınız oda da serin ve gün boyu havalandırılmış olmalıdır.
Bu önlemler hem yetişkin hem de bebekler için geçerlidir. Bu maddeler ile isilik komplikasyonlarını hafifletebilir ve ayrıca sağlıklı iken de isilik olma riskinizi düşürebilirsiniz.
Bebeklerde İsilik Ne Kadar Sürede Geçer?
İsilik, en çok yeni doğan bebeklerde görülür. Bunun sebebi ise minik yavrularımızın henüz ter bezlerinin olmamasıdır. Bebeklerin er bezleri, doğumdan ancak 1 ay sonra olması gereken seviyeye ulaşır. Anne ve babaların bilinçsiz şekilde bebeklerini giydirmeleri isiliği tetiklemektedir.
İsilik, kıvrım bölgelerinde daha çok çıkar. Bu doğrultuda şişman bebeklerin isiliğe daha rahat yakalanabileceğini söyleyebiliriz. Bebeklerin popo ve kasık bölgesinde çıkan isilikler genelde pişik ile karıştırılır fakat isilik dışarıdan rahatlıkla anlaşılabilecek kadar farklı görülmektedir. Yukarıda yazdığımız isilik görüntüsünü anlatan paragrafı dikkatli okuyarak, isilik ve pişik arasındaki farkı rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Peki bebeğimizde isilik çıkınca ne yapalım? Ya da bebeğimizde hiç isilik çıkmaması için neler yapabiliriz? Aşağıdaki maddeler, her iki soru içinde yeterli cevabı verecektir.
Kıyafet alırken mutlaka pamuksu ürünler tercih edin. Kimyasal ve parfüm içeren hiçbir kıyafet ve temizlik ürününü tercih etmeyin. Bebeğinizin kıyafetlerini bebekler için özel üretilen deterjanlar ile temizleyin.
Bebeğinizi yıkarken mutlaka ona uygun sabun ve şampuanları kullanın. Bebeklerde isilik en çok kıvrım bölgelerinde çıkar. Oraları iyi yıkamayı ve yıkadıktan sonra da sabun veya su kalmaması için iyi kurulmayı unutmayın.
Bebekleri çok sıcak ortamlarda tutmayın ve kalın giydirmeyin. İsilik olan bebeklerinizi daha ılık ve yaz mevsiminde iseniz biraz soğuğa kaçan sular ile yıkayın.
Bebeğinizin giysileri mutlaka nefes almalıdır. Kalın ve onu terletecek kıyafetleri kullanmayın. Sıcak mevsimlerde bebekler çok terlerler. Bu nedenle gün içerisinde kıyafetlerini sık sık değiştirmeyi de ihmal etmeyin.
İsilik 2-3 günden fazladır devam ediyorsa ve özellikle isilikler üzerinde iltihap görüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçiniz. Normal şartlarda isilik, en fazla 3 gün içerisinde geçmektedir. Kendisi geçse de izleri birkaç gün daha kalabilir. İsilik bölgesinin küçülmesinden iyileşme sürecinin başladığını anlayabilirsiniz.
İsilik durumunu anlattık, çok kısaca da pişik durumundan bahsedelim. Pişik olmaması için bebeğinizin bezini sık değiştirin ve pislenen bezi çıkardıktan sonra poposunun biraz hava almasını sağlayın. Pişik gördüğünüz bölgelere, sadece doktorunuz tarafından önerilen kremleri sürün. Bir sonraki bez değiştiriminde, bu krem tabakasını da mutlaka temizleyin.
Çocuklarda da isilik, tıpkı bebekler gibi gerçekleşebilir. Yukarıda yazdığımız önlemler, bebek olmayan ve daha büyük çocuklar için de geçerlidir. Uzun süren isilikleri ciddiye alın zira başka bir hastalığın da belirtisi olabilir.
Kadınlarda İsilik Neden Olur?
Kadınlarda isilik, erkeklere göre daha sık görülmektedir. Bunun sebebi ise kadın genital bölgesinin, bu hastalığa daha yatkın olmasıdır.
Genital bölgedeki mantar enfeksiyonları, isilik sebeplerinden bir tanesidir. Naylon iç çamaşırları veya deriyi sıkan herhangi bir lastik de isiliğe neden olabilir. İç çamaşırlarında sentetik maddeler bulunması veya ürünlerin kimyasal içerikli deterjanlar ile yıkamak da isilik oluşumunun sebepleri arasındadır.
Kadınlarda idrar kaçırma, ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. İdrar içerisinde bulunan amonyak maddesi de isiliğe neden olabilmektedir. Dışkı sonrası yapılmayan iyi temizlik de isiliği tetikleyebilecek enfeksiyonlara neden olabilir.
Adet dönemlerinde kullanılan pedler de isiliğe neden olabilir. Bu nedenle ped satın alırken mutlaka kimyasal maddeler ve parfüm içermeyen ürünler tercih edilmelidir.
İsilik Olmamak İçin Neler Yapılmalıdır?
- Islak iç çamaşırı giymek, isilik nedenlerinden birisidir. Islak iç çamaşırları hemen değiştirilmelidir.
- Pedler de sık sık değiştirilmelidir.
- Genital bölgeler, sıcak su yerine daha ılık su ile yıkanarak temizlenmelidir. Günde birkaç kez temizlemek faydalı olacaktır.
- Parfüm içeren pedler kullanılmamalıdır.
- Nefes alan iç çamaşırı ve kıyafetleri kullanmak önemlidir. Dar ve sıkan elbiseler tercih edilmemelidir.
- Sıcak havalarda daha havadar ve rahat giyim ürünleri tercih edilmelidir.
- İsilik olan bölgede iltihap da görülüyorsa, hemen doktora başvurulması çok önemlidir.
İsilik hayatınıza nasıl girdi? Hastalık ile alakalı aklınızdaki soru işaretlerini hiç çekinmeden bize iletebilirsiniz. Tüm sorulara en geç 24 saat içerisinde cevap verilecektir.
Başlıklar
Cevap Bırak