İyi Huylu Prostat (Hiperplazisi) Nedir?
İyi huylu prostat hiperplazisi, prostat bezinin büyüdüğü durumdur. Büyümüş prostat, idrarın üretradan geçişini engelleyebilir veya yavaşlatabilir.
İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Kişi, özellikle geceleri daha sık idrara çıktığını fark edebilir. Ayrıca, aniden idrara çıkma ihtiyacı veya idrar yapmaya başlamakta zorluk çekmek gibi idrara çıkma sorunları da olabilir. Doktorlar BPH’ye neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Aynı belirtilerden bazılarını paylaşabilse de, prostat kanserinden farklıdır ve bu hastalığın gelişme riski yoktur.
BPH Nedir?
Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan küçük bir bezdir. Mesanenin altında oturur ve üretrayı çevreler. Üretra, semen ve idrarın vücudu terk ettiği ince tüp benzeri bir yapıdır. Seminal veziküller adı verilen diğer iki bezle birlikte, prostat sperm ile birleşen semen oluşturmak için sıvı üretir. Genellikle idrar, mesaneden, prostatın vücudu çevrelediği ve terk ettiği üretra bölümü boyunca akar.
Kişinin BPH’si varsa, genişlemiş prostat üretraya basabilir. Bu da tıkanma ve idrara çıkma sorunlarına neden olur. BPH, prostattaki hücreler çoğaldığında oluşur ve bez büyür. Bu yaygın bir durumdur.
Çalışmalar, ortalama prostat bezinin ağırlığını gösteriyor:
- 40-49 yaş arası erkekler için 25-30 gram
- 50-59 yaşlarında 30-40 gram
- 60 yaşına ulaştıklarında 35-45 gram
BPH iyi huylu bir durumdur, yani kanserli değildir. Bununla birlikte, mesane enfeksiyonlarına ve diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Bazı insanlar da hiçbir belirti göstermeyecek ve tedaviye ihtiyaç duymayacaktır. Bununla birlikte, belirtiler rahatsız edici ise veya komplikasyon riski varsa, doktor tedavi önerebilir.
İyi Huylu Prostat Nedenleri
Doktorlar BPH’nin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne göre, uzmanlar yaşlanma ve hormonal faktörlerin rol oynayabileceğine inanıyor.
Testosteron ve östrojen dengesi: Erkekler yaşamları boyunca daha az miktarda östrojen ile birlikte testosteron üretir. Kadınlarda de bu hormonları üretir, ancak daha az testosteron ve daha fazla östrojen üretir. Erkekler yaşlandıkça östrojene oranla daha az testosteron üretir. Prostatta ek büyümeyi tetikleyen östrojen olabilir.
Dihidrotestosteron (DHT): DHT, prostatın gelişmesini ve büyümesini sağlayan başka bir erkek hormondur. Bilim adamları testosteron seviyeleri düştüğünde bile DHT seviyelerinin yüksek kalabileceğini buldular. Tüm erkekler DHT üretmez ve bunu üretmeyenler BPH geliştirmezler. Bu gerçek, yüksek DHT seviyeleri ile BPH arasında olası bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
Birkaç risk faktörü, kişinin BPH geliştirme olasılığını arttırdığı görülmektedir.
Yaş: Prostat Kanseri Vakfı’na göre, erkeklerin yaklaşık % 20’si 50 yaşlarında olduklarında BPH geliştirecek ve 70 yaşına geldiklerinde% 70’e çıkacaktır.
Aile geçmişi: BPH’si olan yakın akrabaları olan kişilerin bunu geliştirme riski daha yüksek olabilir.
Tıbbi durumlar: Obezite , kardiyovasküler problemler, tip 2 diyabet ve erektil disfonksiyonu olan bireylerin BPH’si olma olasılığı daha yüksektir.
Egzersiz eksikliği: Düzenli egzersiz yapmayan kişilerin BPH riski daha yüksek olabilir.
Tüm bu faktörleri kontrol etmek mümkün değildir. Bununla birlikte, besleyici bir diyet ve düzenli egzersiz de dahil olmak üzere genç yaştan sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmek yardımcı olabilir.
İyi Huylu Prostat Belirtileri
BPH’nin erken belirtileri genellikle daha sık idrara çıkma ihtiyacı ile başlar .Prostat büyüdükçe mesaneye daha fazla baskı uygular, bu da idrarda tutmayı zorlaştırır. Sonuç, gece de dahil olmak üzere banyoya daha sık gitme ile ortaya çıkar.
Diğer sorunlar şunlardır:
- Aniden idrara çıkma ve bekleyememe ihtiyacı
- İdrara çıkma zorluğu
- Zayıf veya kırık idrar akışı
- İdrar yaptıktan sonra top sürme
- Mesaneyi boşaltamama
- İdrar yaparken veya boşalma sonrası ağrı
- İdrar kokusu veya rengindeki değişiklikler
BPH’li kişilerin yaklaşık % 10-20’sinde pelvik ağrı olacaktır.
Üriner problemi olan herkesin BPH’si olmayacağını ve BPH’si olan herkesin bu belirtilere sahip olmayacağını belirtmek önemlidir.
Bununla birlikte, idrar problemleri yaşayan herkes doktora görünmelidir. Erken tanı, komplikasyonları önlemeye ve kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Bazen belirtileri olmayan bir kişi, prostat kanseri için rutin bir tarama testi sırasında tanı alabilir.
Komplikasyonlar
Tedavi olmadan BPH komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar mesaneyi ve idrarını tutamama idrarını veya boşaltılmamasını neden olur.
İdrar mesanede kalırsa, aşağıdakiler gelişebilir:
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Mesane taşları
- Böbrek hasarı
BPH’li çoğu insan komplikasyon geliştirmez. Bununla birlikte, idrarda idrara çıkma, ağrı veya kan ile ilgili ciddi veya kötüleşen problemleri olan herkes bir doktora görünmelidir.
İdrar yapma modellerinde değişiklik yaşayan herkes bir doktora görünmelidir.
Eğer bu ihtimallerden varsa:
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
- İdrarda kan
- İdrara çıkamama
Doktor kişinin belirtilerini ve tıbbi geçmişini dikkate alacaktır. Ayrıca benzer belirtilere sahip diğer durumları elemek etmek için bazı testler yapacaklar, örneğin:
- Prostat kanseri
- Prostat iltihabı
- Böbrek taşı
BPH testleri
Testler muhtemelen şunlar olacaktır:
Dijital rektal muayene: Doktor, prostatın şeklini, boyutunu ve kalınlığını kontrol etmek için rektuma eldivenli bir parmak sokacaktır.
Sistoskopi Doktor, mesanenin ve üretranın içini görmek için ucuna bir kamera bulunan ince bir tüp yerleştirir.
İdrar testleri: İdrar tahlili enfeksiyonları ekarte edebilir. Diğer idrar testleri idrarın ne kadar hızlı aktığını, idrar yaptıktan sonra mesanede ne kadar kaldığını ve mesanede ne kadar basınç olduğunu değerlendirir.
Kan testi: PSA, prostatın ürettiği bir kimyasaldır. Prostat büyüdükçe PSA seviyeleri yükselir.
Ultrason: Bu tarama prostat görünümünde herhangi bir değişiklik gösterecektir.
Bazı durumlarda, doktor diğer koşulları elemek etmek için ek testler isteyebilir.
İyi Huylu Prostat Tedavisi
Tedavi tipi genellikle belritilerin şiddetine bağlıdır. Bazı durumlarda, tedavi gerekli olmayabilir.
Doktorlar, kişinin hafif belirtileri varsa veya hiç belirtisi yoksa prostatı izlemeye karar verebilir. Bu izleme, yıllık prostat muayenesi ve belirtilerin gözden geçirilmesi kapsar.
İlaç
BPH’yi tedavi eden ilaçlar şunlardır:
Alfa-blokerler : Bunlar, mesanenin üretra ve boynundaki kas dokusunu gevşeterek idrar akışını iyileştirir. Yan etkiler düşük kan basıncı ve baş dönmesidir .
Alfa redüktaz inhibitörleri: Bunlar prostatı küçülterek idrar semptomlarını azaltabilir. Prostat Kanseri Vakfı’na göre, prostat kanseri riskini yaklaşık% 25 oranında azaltabilirler .
Minimal İnvaziv Cerrahi
İlaç etkili değilse, cerrahi bir seçenek olabilir. Genellikle, bu minimal invaziv bir prosedür olacaktır, örneğin:
Bir prostat üretral kaldırma: Cerrah, prostatı üretrayı bloke etmeyecek şekilde yükselten implantları yerleştirmek için bir iğne kullanır.
Konvektif su buharı ablasyonu: Bu prosedür, istenmeyen prostat dokusunu öldürmek için buhar kullanır. Bir cerrah buhardan prostat içine bir iğne ile termal enerji enjekte edecektir.
Kateterizasyon : Bir doktor mesaneye idrarın geçebileceği bir tüp yerleştirir. Kateterizasyon mesanenin boşaltılmasını mümkün kılar.
Bu müdahaleler genellikle idrar akışını iyileştirir, ancak daha sonraki bir süreçte daha fazla tedavi gerekebilir. İlaç almak BPH’nin tekrar ortaya çıkma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
cerrahlık
Şiddetli semptomları olan bir kişi, tıkanmaya neden olan herhangi bir dokuyu çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Bazıları diğerlerinden daha invaziv olan birkaç ameliyat türü vardır.
İyi Huylu Prostat İçin Bitkisel İlaçlar
Bazı insanlar BPH için doğal ilaçlar kullanır. Bununla birlikte, Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi’ne göre , bunların çoğunun etkili olduğuna dair az kanıt vardır.
Afrika erik ağacı ( Pygeum africanum ): Bu bitki üriner belirtilerin kısa süreli rahatlamasını sağlayabilir.
Isırgan otu ( Urtica dioica ): Afrika erik ağacına benzer şekilde, özellikle insanlar testere palmetto ile kullanırsa yardımcı olabilir.
Likopen: Bu doğal pigment domateslerde bulunur. BPH’ye yardımcı olabileceğini kanıtlamak için yeterli kanıt yoktur.
Kabak Çekirdeği : 2019 yılında yapılan bir çalışmada , BPH’li 60 erkek 12 hafta boyunca günde bir kez kabak çekirdeği ekstresi aldı. Sonuçlar, daha iyi bir yaşam kalitesi yaşadıklarını ve geceleri daha az idrara çıkmalarını önerdi. Bununla birlikte, bu bulguyu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Keten tohumu : 2015’teki araştırmada, 60 kişi 8 hafta boyunca bir keten tohumu gövde ekstresi veya bir plasebo aldı. Her iki grup da obstrüktif ve irritabl BPH semptomlarında iyileşme yaşadı, bu nedenle keten tohumunun yardımcı olup olamayacağı belirsizliğini koruyor.
İnsanlar BPH için alternatif bir ilaç kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır. Bazı bitkisel ilaçlar diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.
Alınacak Önlemler
BPH birçok erkeği yaşlandıkça etkiler ve bunu önlemek mümkün olmayabilir.
Bununla birlikte, aşağıdaki faktörler riski azaltmaya yardımcı olabilir :
- Sağlıklı kiloyu korumak
- Düzenli egzersiz yapmak
- Bol miktarda taze meyve ve sebze içeren sağlıklı bir beslenme
- Alkolden kaçınmak veya aşırıya kaçmak
Prostat kanseri taraması kanseri erken evrelerde tespit etmeyi amaçlar, ancak BPH’nin mevcut olup olmadığını da gösterebilir. Bu tespit, erken tedaviyi mümkün kılabilir.
Başlıklar
Cevap Bırak