İyi Huylu Tümör Ne Demek? Kötü Huylu Tümör Nasıl Anlaşılır?
Tümör, kişinin kendi vücut dokusunun anormal şekilde büyümesi durumudur. İnsanın veya herhangi bir canının kendi hücreleri, aşırı bölünüp büyürse, bu duruma tümör oluşumu denmektedir. Sağlıklı bir insanda, her saniye binlerce hücre ölür ve bu ölen hücrelerin yerini, yeni bölünmüş taze hücreler alır.
Bu denge bozulursa, ortaya tümör çıkar. Tümörler, çok barklı boyutlarda olabilir. Çok büyük veya gözle görülemeyecek kadar küçük de olabilirler. Tümörlerin onlarca ve hatta yüzlerce farklı çeşit bulunmaktadır. Bazıları erkeklerde, bazıları kadınlarda ve bazıları da çocuklarda daha yaygın görülmektedir.
Tümör oluşumlarının kesin nedeni hala bilinememekte fakat ağırlıklı olarak beslenme sorunları, dış etkenler ve genetik yatkınlıklar ile ilişkilendirilmektedir. Tümörün belirtileri ise ortaya çıktığı yere göre değişmektedir. Bir tümörün iyi huylu veya kötü huylu olduğunu belirlemek için ise biyopsi yapılması, tomografi çekilmesi veya MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekebilir.
Tümör tedavisinde radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi operasyonlar ile ilerlenmektedir.
Tümör Nedir?
Hücrelerin aşırı büyümesi sonucunda hastalığa neden olan şişme halidir Her tümör, kanser belirtisi göstermez. Tümördeki hücreler eğer normal iseler, bu tümör iyi huyludur. Hücreler, anormal olduklarında ve kontrolsüz şekilde büyümeye devam ettiklerinde ise bu kanserli hücreleri işaret etmektedir.
Tümörün kötü huylu olup olmadığını anlamak için biyopsi ile alınan parça, bir patoloji uzmanı tarafından incelenir. Yazımızın devamında iyi huylu ve kötü huylu tümörler ile alakalı daha detaylı bilgiler bulacaksınız.
Tümör Neden Oluşur?
Vücut, her saniye ölen hücreler ve doğan hücreler arasında bir dengeye sahiptir. Ancak bu şekilde gelişir ve varlığını muhafaza edebilir.
Hasar gören veya eceli gelen hücrelere artık ihtiyaç yoktur ve bu hücreler, vücut tarafından yok edilir ki yerine yeni hücreler gelebilsin. Bu hassas denge bozulursa, ortaya tümör çıkabilir. Tümör hücrelerinin DNA bağlarında bozukluklar ortaya çıkabilir. Bu mutasyonlar nedeni ile bazı tümörler, çok hızlı büyüyebilirler.
Kötü huylu tümörler, genelde çok hızlı büyürler ve çevre dokulara, organlara zarar vermeye başlarlar. Kanserli olmayan ve iyi huylu olarak bilinen tümörler ise daha yavaş büyürler ve bazen hiç büyümezler.
Tümör Belirtileri Nelerdir?
Tümörlerde belirtiler, tümörün nerede olduğuna göre değişmektedir. Eğer tümör akciğer bölümünde ise nefes darlığı görülebilir. Bağırsaklarda ise kabızlık veya kilo kaybı ortaya çıkabilir. Bazı tümörler ise son evreye kadar hiç belirti vermeyebilir.
Ağrı, kilo kaybı, gece terlemeleri, yorgunluk, iştahsızlık ve ateş, tümörlerin en yaygın belirtileri arasında bulunmaktadır.
Tümör Türleri Nelerdir?
Günümüzde tümörler, 3 ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki tıp dilinde benign olarak bilinen iyi huylu tümörlerdir. Bunlar kanserli değildir ve yayılmazlar. Cerrahi operasyon ile alındıktan sonra tekrar oluşmazlar.
Malign ise kanserli tümörleri ifade eder. Hızlı büyürler ve ölümcül olabilirler.
Premalign ise henüz kanserli tümör değildir fakat kanserli tümöre dönüşme arefesindedir.
İyi Huylu Tümör Nedir? Nasıl Anlaşılır?
İyi huylu tümörlerin en belirgin özelliği yavaş büyümeleridir. Kanserli değillerdir ve oluştukları bölgede kalırlar. Kan veya lenf damarları ile yayılma yoluna gitmezler. Bulaşıcı değillerdir, büyümeleri halinde sadece organlara baskı yaparlar ve organlara sıçramazlar.
En olumlu yönleri ise çıkarıldıktan sonra tekrar oluşmamalarıdır. İyi huylu tümörlerin büyük bölümü insan sağlığına zararlı değildir. Hatta bazıları ömür boyu insan vücudunda kalır. Beyinde bulunan bazı iyi huylu tümörler, doktorun ameliyatı gereksiz görmesi nedeni ile vücutta kalabilir.
Bazı iyi huylu tümörler ise kanseri olmasalar da damarlara veya sinirlere baskı yapabilir. Bu gibi durumda, cerrahi operasyon yapılmalıdır.
İyi huylu tümörlerin belirtileri arsaında gece terlemeleri, kilo kaybı, ateş, rahatsızlık, yorgunluk, ağrı ve titreme bulunmaktadır.
Kötü Huylu Tümör Nasıl Anlaşılır?
Kötü huylu tümör, kanserli demektir ve sadece büyümekle kalmaz, yakındaki dokuları ve organları da istila eder. Kanser hücreleri, kan dolaşımına da girerek iyice yayılma yoluna girebilir. Kanser vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir fakat orada kalmaz.
Günümüzde en yaygın türlerden birisi olan meme kanseri, eğer tedavi edilmez ise koltuk altlarına kadar yayılabilir. Öyle ki burada da durmaz ve karaciğer, hatta kemiklere kadar yayılarak tüm vücudu sarabilir. Kanserden kaynaklanan ölümlerin büyük bölümü, köyü huylu tümörlerin bu yayılma yeteneğinden kaynaklanmaktadır.
Ağrı, kilo kaybı, gece terlemeleri, yorgunluk ve yüksek ateş, kötü huylu tümörlerin en yaygın belirtileri arasındadır.
İyi Huylu ve Kötü Huylu Tümör Farkları Nelerdir?
İyi huylu tümörler;
- Yayılmaz.
- Çok yavaş büyür.
- Yakındaki dokuları istila etmez.
- Vücudun diğer kısımlarına yayılmaz.
- Hormon salgılamaz.
- Sağlığı tehdit etmiyorsa, tedavi zorunlu değildir.
- Nüks etmez.
- DNA yapıları genelde normaldir.
Kötü huylu tümörler;
- Yayılır.
- Hızlı büyür.
- Sağlıklı dokuları istila eder.
- Başka organlara ve dokulara yayılır.
- Yorgunluğa ve aşırı kilo kaybına neden olacak hormonları salgılar.
- Ameliyat, radyasyon, kemoterapi ve ilaç tedavileri gerektirir.
- Nüks edebilir.
- DNA yapıları anormaldir.
Tümör Nasıl Tedavi Edilir?
İyi huylu tümörlerin bir çoğu, asla bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Tümör küçükse ve herhangi olumsuz bir belirtisi bulunmuyorsa, doktor tümörü uzun vadede izlemeyi önerecektir. Kozmetik bir soruna yol açıyorsa, hiçbir şikayete neden olmasa da çıkarılabilir. Organları, damarları ve sinirleri baskılıyorsa, yine cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Kötü huylu tümör tedavisinde ise cerrahi operasyon, kemoterapi, radyoterapi, immünöterapi ve çeşitli kanser tedavileri bulunmaktadır.
Kötü huylu tümör tedavilerini ilgilendiren yöntemleri, aşağıda maddeler halinde inceleyelim.
Radyoterapi: Radyoterapi tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri küçültmek için uygulanmaktadır. Buradaki amaç, tümörlü bölgeye yüksek radyasyon vererek, tümörü yok etmektedir. Radyasyon ışınları, tümör hücrelerinin DNA’larına zarar verir ve onları yok eder.
Bu durumdan elbette sağlıklı hücreler de etkilenir fakat onların kendisini onarma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle, radyasyon dozu ve seans sayıları, oldukça önemlidir. Radyoterapi seansları genelde hafta içi 5 gün verilir ve hafta sonu ise normal hücrelerin kendini tamir etmesi için hasta dinlenmeye geçer.
Tedavideki ana amaç, kanserin yan etkilerini azaltmak ve kanserin küçülmesini sağlamaktır.
Kemoterapi: Kanseri ilaçla yok etme amacı güden bir tedavi yöntemdir. Tek yönlü bir tedavi olabileceği gibi cerrahi operasyon öncesinde tümörü küçültme amacı ile de uygulanabilmektedir.
İlaçlar oral yol ile veya enjeksiyon yolu ile hastaya verilebilir. Yan etkileri oldukça güçlüdür. En yaygın olanları ise saç dökülmesi, halsizlik ve mide bulantılarıdır.
Cerrahi Operasyon: Kanserli dokunun vücuttan kesilerek alınmasıdır. Tümörün büyüklüğüne veya konumuna göre, hastaya genel veya lokal anestezi yapılır. Cerrahi operasyon öncesinde, kanser hücrelerinin yayılmamış olması, başarı oranını yükseltecektir.
Cerrah, tümörü ve çevresindeki bir miktar sağlıklı dokuyu da alır. Günümüzdeki cerrahi operasyonlar, artık endoskopik yöntemler ile yapılabilmektedir. Bu sayede operasyon sonrasında hastada daha az kalıcı iz kalmakta ve iyileşmesi de daha hızlı gerçekleşmektedir.
Beyin Tümörü Neden Olur?
Diğer tüm tümörlerde olduğu gibi ilk olarak neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Fakat aşağıdaki risk faktörleri, beyin tümörü gelişimine neden olabilmektedir.
Genetik: Aile bireylerinden birisinin beyin tümörü hastalığı geçirmiş olması, kişinin de bu hastalığı geçirme riskini artırmaktadır.
Radyasyon: Radyoterapi veya herhangi bir şekilde radyasyona maruz kalmak, beyin tümörü riskini artırmaktadır.
Kanser: Herhangi bir kanser geçirmiş kişilerin ve özellikle çocukların, ileride beyin tümörüne yakalanma riskleri de daha yüksektir.
Yaş: Beyin tümörleri, ağırlıklı olarak çocuklarda ortaya çıkmaktadır.
AIDS: AIDS olan kişilerde, beyin tümörü daha çok görülmektedir.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
- İşitme sorunları.
- Kişilik değişimleri.
- Konuşmada zorluklar.
- Denge kurmada zorluklar.
- Kol veya bacaklarda hareket kayıpları.
- Bulanık görme.
- Çift görme.
- Mide bulantıları.
- Baş ağrısı.
- Nöbetler.
İyi huylu ve kötü huylu tümörler ile alakalı olan içeriğin sonuna geldik.
Başlıklar
- 1 Tümör Nedir?
- 2 Tümör Neden Oluşur?
- 3 Tümör Belirtileri Nelerdir?
- 4 Tümör Türleri Nelerdir?
- 5 İyi Huylu Tümör Nedir? Nasıl Anlaşılır?
- 6 Kötü Huylu Tümör Nasıl Anlaşılır?
- 7 İyi Huylu ve Kötü Huylu Tümör Farkları Nelerdir?
- 8 Tümör Nasıl Tedavi Edilir?
- 9 Beyin Tümörü Neden Olur?
- 10 Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Cevap Bırak