İyi ve Kötü Kolesterol Nedir?
Kolesterol Nedir?
Kolesterol, ağırlıklı olarak hayvansal besinlerde bulunan ve mum yapısına benzeyen bir maddedir. Kan yağı olarak da bilinen kolesterolün tehlike arz etmesi ise LDL isimli kötü kolesterolün, kanda birikmesi ile gerçekleşir. LDL kötü kolesterolü tanımlarken, HDL ise iyi kolesterolü tanımlamaktadır. LDL denilen kötü kolesterolün kanda aşırı miktarda birikmesi, muma benzeyen bu kan yağının damarları tıkamasına sebep olur.
Yüksek kolesterol sebebiyle tıkanan damarlar, kişide kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara sebep olabilir. Halk arasında çok ciddiye alınmıyor olsa da yüksek kolesterol, tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.
Kolesterol Zararlı Mıdır?
Tüm organ hücrelerimizin hücre içlerinde ve zarlarında bulunan kolesterol, kişinin sağlıklı olarak hayatını devam ettirmesi için çok önemli bir maddedir. Kan yağları olarak bilinen kolesterol, doğal seviyesinde kaldığı sürece bize hiçbir şekilde zarar vermeyeceği gibi tam aksine güçlü ve sağlıklı olmamızı sağlayacaktır. Vücudun savunma mekanizması için önemli bir aktör olan bu kan yağları, birçok önemli hastalığı daha oluşmadan yok edebilmektedir.
Yüksek kolesterol gibi düşük kolesterol de bu yüzden tehlikelidir. Düşük kolesterole sahip olan kişilerde, hastalıklara bağlı ölümler daha çok görülmektedir.
Kötü Kolesterol Nedir?
LDL: Kötü kolesterolün tıp dünyasındaki adı olan LDL, kolesterol yağlarını damar çeperlerine taşır. Bu da zamanla damarda tıkanma ve sertleşmeye sebep olacaktır. Kandaki LDL miktarının yüksek ve HDL miktarının düşük olması, kişinin yüksek kolesterol rahatsızlığı yaşadığının belirtisidir. Bu tip hastalar, hastalıklardan ziyade ani ölüm vakaları ile karşı karşıya kalırlar.
LDL seviyesini azaltmak için doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih edilmeli ve fiziksel aktivitelere ağırlık verilmelidir. Günlük yürüyüş yapan ve sağlıklı beslenen kişilerde LDL seviyesi daima düşük kalacaktır.
İyi Kolesterol Nedir?
HDL: İyi kolesterol olarak bilinen HDL, doku ve kanlardaki fazla yağları dışarıya atar. Bu sayede damarların rahatlamasını sağlar ve olası sertleşmelere engel olur. Vücut mekanizmasının bir parçasıdır ve dışarıdaki hiçbir besinde bulunmaz.
HDL seviyesinin yükseltilmesi için fiziksel aktiviteler artırılmalı ve beslenme düzenindeki yağlı besinler ağırlıklı olarak tüketilmemelidir. Sigara ve alkol tüketiminin bırakılması da HDL seviyesinin yükselmesini sağlayacaktır.
Başlıklar
Cevap Bırak