Jet Lag Etkisi Nasıl Azaltılır?
Jet Lag, aslında bir modern zaman hastalığıdır. Uçak veya en az uçak kadar hızlı olan ulaşım araçlarının bulunması ile ortaya çıkmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi, bir ‘jet’ yani uçak hastalığıdır. Hastalık demek çok doğru değil aslında, buna daha çok rahatsızlık hatta sendrom demek uygun kaçacaktır.
Vücut, farklı zaman dilimleri arasında uçtuğu için buna ayak uyduramayabilir. Her bünyede farklı etki bırakan bu ani yer değiştirme durumu, bazı insanlar üzerinde ise hiçbir şekilde etkili olmayabilir.
Jet Lag Sendromu Nedir?
Kişinin biyolojik saatinin, yaptığı uçak yolculuğu sebebiyle sarsılmasına denmektedir. Yurt içi uçuşlarda görülmese de, ülke dışına yapılan seyahatlerde hissedilmektedir. Örneğin Amerika’dan İstanbul’a uçtuğunuzu varsayalım.
Amerika’da saat henüz sabahın 7’sidir ve uçak kalkar. Yolculuk 10 saat sürer ve vücudunuza göre uçaktan indiğinizde akşam 17.00 olmalıdır. Yani havanın tekrardan aydınlanmasına daha 12 saat kadar vardır. Fakat siz uçaktan indiğinizde saat çoktan 01.00 olmuştur. Yani hava 4 saat sonra aydınlanacaktır. İşte ilkel vücut bunu anlayamaz veya anlamak istemez. Saatler, günler, ışık her şey karman çormandır artık onun için. Vücudun girdiği bu yoğun stres durumuna da jet lag denmektedir.
İlk yolculuğunda jet lag yaşamayan bir kişinin ileri ki zamanlarda da yaşamayacağının garantisi yoktur. Yıllarca uçan kişilerde dahi sonradan ortaya çıkabilmektedir.
Jet Lag olan kişiler, indikleri ülkede uykuya dalmakta çok zorlanırlar. O nedenle ülkeler arası uçuşlar yapılmadan önce, mutlaka yorgun yola çıkılmamalı ve çok iyi dinlenilmelidir.
Jet Lag Belirtileri Nelerdir?
Jet Lag sendromunun ilk belirtisi uykudur. Kişi kendini çok uyumuş veya hiç uyumamış gibi hissedebilir. Çoğu zaman, inilen ülkede uyku aşamasına geçmekte çok zorlanılır. Bunun yanında eğer ülkeye gündüz saatlerinde iniş yapılmış ise halsizlik ve mide bulantısı baş gösterecektir.
Bir stres durumu olan Jet Lag, vücudun hormon dengesini bozar ve boşaltım sistemi bundan etkilenir. Bu nedenle Jet Lag olan kişilerde kabızlık görülmesi normaldir. Kaslarda gerilme, stres sebebiyle kişinin halsiz ve özellikle bacaklarında ağrılar hissetmesi beklenir. Bu ağrılar normaldir, Jet Lag durumu geçmese de ağrılar ertesi gün genelde kendiliğinden kaybolur.
Jet Lagdan Nasıl Kurtulunur?
Jet Lag, strese bağlı bir rahatsızlık olduğu için öncelikle yolculuğa çıkmadan önce, kendinizi bu sendroma takıntılı hale getirmeyin. Jet Lag’a yakalanmamak adına yapılması gereken en önemli şey, iyi dinlenmektir. Yolculuk öncesi bol bol uyumak ve yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmak, çok önemlidir.
Gideceğiniz ülke ile bulunduğunuz ülke arasında, 4 saatten fazla bir zaman dilimi var ise gittiğiniz yerdeki ilk gününüzü iyi planlamalısınız. Böylece kendinize dinlenme fırsatı sunarak, jet lag sendromunu savuşturabilirsiniz. Yola çıkmadan önce orada uyuyacak ortamınız olacağını bilmek, size kendinizi yolculuk esnasında daha rahat hissettirecektir.
Bu durumun artık sosyal hayatınızı önemli ölçüde etkilediğini düşünüyorsanız, uzman bir hekimle görüşerek ilaç tedavisi talep edebilirsiniz. Uçuş öncesi alacağınız bazı rahatlatıcı ilaçlar ile bu sendroma yakalanmadan, seyahatlerinizi rahatça geçirebilirsiniz.
Jet Lag İçin 9 Önemli Tavsiye
- Gece uçun
- Vitamin takviyesi yapın
- Uçuş öncesi ve sonrası egzersiz yapın
- Rahatlatıcı müzikler dinleyin
- İyi beslenin
- Yolculuk öncesi iyi dinlenin
- Alkol almayın
- Bol su için
- Jet Lag’ı aklınızdan tamamen çıkarın
Siz Jet Lag olmamak için neler yapıyorsunuz? Aşağıdan yorum olarak gönderin, içeriğimize ekleyerek konuyu daha zengin hale getirelim.
Başlıklar
Cevap Bırak