Kabakulak Nedir? Kaç Günde Geçer?
Çoğunlukla çocuklarda görülen Kabakulak, virüs kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tükürük yolu ile yayılması nedeni ile tükürük bezlerine yakın yerlerde yayılır. Buna bağlı olarak vücudun başka yerlerine de etki etme imkanı bulunmaktadır. Virüs kaynaklı bu enfeksiyon, tükürük bezlerinde şişkinliğe neden olur ve bu şişkinlik kişide yoğun bir ağrı, yorgunluk ve yüksek ateş gibi belirtilerin ortaya çıkmasını sağlar.
Çocukken geçirilen hastalık nispeten hafif olsa da, kabakulak rahatsızlığının yetişkin yaşlarda geçirilmesi çok daha sancılı olmaktadır. Rahatsızlığın bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır, ilaç ve dinlenme desteği ile 7-10 gün arasında kendiliğinden geçer. Elbette yapılacak olan kabakulak aşıları sayesinde hastalığı hiç yaşamamak da mümkündür. Hastalığa yakalanan bir kişinin vücudu, virüse karşı bağışıklık kazanır ve tekrar hastalığa yakalanmaz.
Kabakulak Nedir?
Bulaşıcı bir hastalıktır ve tükürük bezlerindeki bir virüs, bu hastalığa neden olur. Kulak arkasında şişkinliğe neden olmasının sebebi ise ağzımıza tükürük sağlayan bezlerin, kulak ve çene arkasında bulunmasıdır. Kabakulak tek kulak arkasında çıkabileceği gibi iki kulak arkasında da çıkabilir.
Ağırlıklı olarak ergenliğe girmemiş çocuklarda görülen rahatsızlık, günümüzde yapılan KKK aşıları sayesinde eskiye nazaran daha nadir görülmektedir.
Kabakulak Neden Ortaya Çıkar?
Hastalığa neden olan virüs paramiksovirüs ailesinin bir üyesidir. Virüs çocuklar üzerinde daha etkili olduğu için hastalık genel olarak bu yaşlarda çıkmaktadır. Vücuda solunum yolu ile giriş yapan virüs, en sevdiği ortam olan tükürük bezlerini bulur ve orada üremeye başlar. Üreme süreci ilerledikçe, virüs güçlenir ve artık enfeksiyona neden olur.
Kabakulak tehlikeli bir hastalık olmasa da istisnai durumlarda beyin ve omurilik sıvılarına nüksedebilir. Yetişkinlerin kabakulak hastalığına yakalanmaları, virüsün testis veya yumurtalıklara kadar ulaşabilme riskini de ortaya çıkarır. O nedenle yetişkin olan ve hala kabakulak hastalığına yakalanmamış olan kişilerin mutlaka KKK aşısı yaptırması gerekir. Hastalığı çocukken geçiren yetişkinlerin, tekrar kabakulak hastalığına yakalanma ihtimalleri ise milyonda bir bile değildir.
Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?
Evet, kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır ve grip kadar kolayca bulaşabilir. Hastalığı taşıyan kişinin öksürmesi veya karşı taraf ile bir şekilde tükürük münasebeti yapması yolu ile bulaşabilir. Solunum yollarından veya doğrudan temas ile bulaşır.
Kabakulak olan kişilerin düzenli olarak ellerini yıkamaları, mendile hapşırmaları, toplu alanlardan uzak durmaları, sürekli dinlenmeleri ve ortak eşyaları kullanmaktan kaçınmaları, diğer insanların da aynı hastalığa yakalanmaması adına önemlidir. Özellikle bu hastalık için aşı yaptırmamış olan insanlardan, kesinlikle uzak durulmalıdır. Kabakulak, bulaşması zor bir hastalık değildir. Azami dikkat gösterilse dahi solunum yolu ile bulaşabilmektedir.
Kabakulak Belirtileri Nelerdir?
- İştah kaybı ve yorgunluk
- Yüksek ateş
- Baş ve kas ağrıları
- Yutma güçlüğü
- Tükürük bezlerinde şişlik ve daha sonra yoğun ağrı
Virüs bulaştıktan 2 ile 3 hafta sonra bu belirtiler ortaya çıkar ve giderek şiddetlenir. Kulak arkası ve çene bölgesinde şişkinlikler artar. Bazı kişiler, hastalığı hafif olarak atlatabilir. Belirtileri gördüğünüz anda mutlaka hekime başvurmanız gerekmektedir.
Hekimler, gerek görürlerse kan testi veya omurilik sıvısı aspirasyonu isteyebilirler. Burada hekimin farklı hastalıklara karşı olan şüphesine göre hareket edilir.
Kabakulak Evde Tedavisi
Kabakulak, istirahat ve ilaç tedavisi ile ile de kendiliğinden geçebilecek bir hastalıktır.
Hastalara;
- Bol su içmeleri,
- Bol bol dinlenmeleri,
- Ateş düşürücü ilaçları içmeleri (doktorun reçete ettiği),
- Sert gıdalar yerine sıvı gıdalara yönelmeleri,
- Soğuk bezler ile bölgeye kompres uygulamaları,
- Yoğurt tüketmeleri,
- Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları,
önerilmektedir.
Kabakulak aşıları 60’lı yıllardan beri uygulanmaktadır ve son derece güvenlidir. Aşı içerisinde zayıflatılmış kabakulak virüsleri bulunur ve bu sayede vücudun bağışıklık kazanması sağlanır. Ülkemiz sağlık ocaklarında, KKK aşıları tüm çocuklara ücretsiz yapılmaktadır.
Aşı sonrasında hafif ateş ve tükürük bezlerinde ufak şişlikler görülebilir. Bazen de bunların hiçbirisi olmaz. Ateşin yükselmesi durumunda, mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Başlıklar
Cevap Bırak