Kabızlık Nedir? Neden Olur?
Kabızlık Neden Olur?
Dengesiz beslenme, yüksek stres ve hareketsiz yaşam stili, kabızlığa yol açan faktörlerin en önde gelenleridir. İnsanların modern çağda giderek daha kötü beslenmesi, yoğun çalışma şartlarına maruz kalması ve masa başında çalışması, kabızlığın giderek daha yaygın bir rahatsızlık olmasına yol açmıştır.
Aynı ailedeki kişilerin kabızlık sorunu yaşamalarının sebebi genetikten daha çok aynı yaşam şatlarına sahip olmaları nedeniyledir. Haftada iki defadan daha az, ser ve parça parça dışkılama yapmak, kişinin kabız olduğunu göstermektedir. Dışkılama öncesinde ise karında hafif veya yoğun ağrılar görülmesi normaldir. Kabızlık, sosyal hayatı derinden etkileyen rahatsızlıklar arasındadır. Kişi dışkılamada sorun yaşadığı gibi gaz çıkarımında da sıkıntılar yaşayabilir.
Kabızlığa Neler İyi Gelir?
Kabızlık kişinin genetik yolu ile kazandığı kronik bir rahatsızlık olabilir, bu genetiği değiştirmek mümkün olmasa da uygun beslenme ve yaşam şekli ile kabızlıktan kurulmak mümkündür.
Halk arasında yapılan en büyük yanlışların başında, beslenme düzenini değiştirmek yerine sürekli ilaç kullanmak bulunur. Bağırsak boşaltıcı olarak bilinen bu ilaçları sık kullandığımızda, bağırsağın doğal ritmi bozulabilir. Bu nedenle mutlaka hekim tarafından önerilen ilaçlar, yine hekimin belirlediği süreler arasında kullanılmalıdır.
Sürekli dışarıdan yemek yiyen insanlarda kabızlık daha sık görülmektedir. Sulu ve özellikle lif yönünden zengin içeriğe sahip sebzeler ile yapılan ev yemekleri, kabızlığın giderilmesi için faydalıdır. Çorbalar, tam buğdaydan yapılmış ekmek ve yeşil fasulye yemeği de bu rahatsızlık için birebirdir.
Sürekli hayvansal gıdalar ile beslenmek yerine, sebze ağırlıklı beslenmek kabızlıktan uzak kalmamızı sağlayacaktır. Bu durum sadece kabızlığa değil basur, kolon kanseri ve farklı bağırsak bozukluklarına da yol açabilir.
Sigaradan ve alkolden uzak durmak, gazlı içecekleri az tüketmek ve çay-kahve tüketimini sınırlamak da yine kabızlığa iyi gelecektir.
Bol Su Tüketin
Düzenli su içme alışkanlığı, bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığa yakalanma ihtimalini düşürür. Özellikle fiziksel aktivitesi sınırlı olan kişilerin, bunun üzerine sürekli su yerine çay ve kahve içmesi, bağırsak hastalıklarının ve kabızlığın şiddetlenmesini sağlar.
Yaşam Kalitenizi Yükseltin
Bağırsak hareketlerinin dengesizleşmesinin en büyük nedeni hareketsiz yaşamdır. Masa başı hareketsiz ve uzun süreli çalışmalar, anal bölge problemlerinin şiddetlenmesine yol açar. Gün aşırı yapılacak tempolu yürüyüş veya koşular, sadece bağırsakları değil tüm metabolizmayı düzene sokar. Spor yapmak fiziksel ve ruhsal açıdan fayda gösterir, kabızlığa etken olan stresi de azaltır.
Çoğu insan tatil dönemlerinde kabızlıktan kurtulur zira bu dönemlerde, streste ciddi bir azalma görülür. Stressiz bir yaşam maalesef çoğumuz için mümkün olmasa da bunu dengelemek bize fayda gösterecektir. Özellikle duygusal açıdan hassas kişilerde, yoğun stres sebebiyle kabızlık daha sık görülmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak