Kadınların Sık İdrara Çıkma Nedenleri
İşeme vücudun fazla sudan ve atıklardan kurtarmanın bir yoludur. Hayatta kalmak için önemli bir işlev olmakla birlikte, çok sık idrara çıkmak bir kadının yaşam kalitesini etkileyebilir. Sık idrara çıkma gece uykularını birkaç kez böleceğinden uyku kalitesi düşer ve bu da günlük hayattı olumsuz etkiler.
Her kişi ne kadar içtiklerine ve böbreklerinin ne kadar iyi çalıştığına bağlı olarak günde farklı sayıda idrar yapabilir. Cleveland Clinic’e göre, ortalama bir insan 24 saatlik bir süre içinde altı ila sekiz kez idrara çıkmalıdır .
Bir birey bazen bundan daha sık gitse de, günlük olarak sekiz kereden fazla idrara çıkması çok sık idrara çıkma rahatsızlıklarına işaret edebilir.
Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri ve Riskleri
Bazen, sık idrara çıkma, idrar üretimini arttırdığı veya mesaneyi tahriş ettiği bilinen çok fazla içecek içmesinden kaynaklanır. Örnekler arasında kahve, çay ve bazı alkolsüz içeceklerden aşırı kafein alımı buna neden olabilir.
Bununla yanında, sık idrara çıkma, bir dizi tıbbi durumdan da kaynaklanabilir. Örnek olarak:
- Mesane taşları
- Diyabet
- Mesanenin kronik, inflamatuar bir bozukluğu
- Düşük östrojen seviyeleri
- Aşırı aktif mesane
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Zayıf pelvik taban organları
Obezite başka bir faktördür. Aşırı kilo, mesaneye fazladan baskı uygulayabilir. Sonuç daha zayıf pelvik taban kasları ve daha sık idrara çıkma ihtiyacı olabilir.
Sık idrara çıkma için bir başka risk faktörü hamileliktir. Büyüyen rahim hamilelik sırasında mesaneye ekstra baskı uygulayabilir. Sonuç olarak, kadın tuvalete daha sık gitmek zorunda kalabilir.
Bir çalışmaya göre, hamile kadınların yaklaşık yüzde 41,25’i hamilelik sırasında idrar sıklığında bir artış yaşamaktadır. Bu kadınların yaklaşık yüzde 68,8’i sıklıktaki artışın rahatsızlık veya sıkıntıya neden olduğunu bildirmektedir.
Menopoz mesane kontrolünü de etkileyebilir. Kadınlar artık dönemlerine sahip olmadığında, vücutları östrojen üretmeyi bırakır. Bu hormon mesane ve üretranın astarını etkileyebilir. Sonuç olarak, kadın daha sık idrara çıkma ihtiyacı yaşayabilir.
Sık idrara çıkma için bir başka risk faktörü vajinal doğum geçmişidir. Doğum, mesaneyi yerinde tutan pelvik taban kaslarını zayıflatabilir.
Bununla birlikte, bazen, sık idrara çıkma mesanedeki sinirlere de zarar verebilir. Bazen bir kadın doğumdan hemen sonra mesane kontrolü ile ilgili sorunlar yaşamaz, ancak yıllar sonra semptomlar yaşayabilir.
Sık İdrara Çıkma Belirtileri
Bir kadın ne sıklıkta idrar yaparken ek belirtilere sahip olabilir. Bu, doktorlara sık idrara çıkma nedeni hakkında bir ipucu verebilir.
Örnekler:
- İdrarda kırmızı, pembe veya kola rengi gibi değişen bir renk
- Ani ve güçlü bir idrar yapma isteği
- Mesaneyi tamamen boşaltmakta zorluk çekmek
- İdrar kaçırmak veya mesaneyi tamamen kontrolünü kaybetmek
- İdrar yaparken ağrı veya yanma
İdrar sıklığı ile ilişkili komplikasyonlar genellikle durumun altta yatan nedenine bağlıdır. Örneğin, kadının sık idrara çıkması idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa, tedavi edilmezse ciddi ve sistemik bir enfeksiyon yaşayabilir. Bu böbreklerine zarar verebilir ve üretraların daralmasına neden olabilir.
İdrar sıklığı hemen tedavi edilebilir bir hastalık olmadan kendi başına ortaya çıkarsa, kadının yaşam kalitesini etkileyebilir. Bir kadın tuvalete çok sık gitmek için uyanmak zorunda kaldığı için iyi uyuyamayabilir. Ayrıca tuvalete çok sık gitme korkusu nedeniyle sosyal olaylardan kaçınabilir. Bu komplikasyonların hepsinin bir kadının iyi olma duygusu üzerinde etkisi olabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli
Sık idrara çıkma olası enfeksiyon belirtileri eşlik ediyorsa, doktora gidilmelidir. Örnekler ateş, idrar yaparken ağrı ve pembe veya kanlı idrarı içerir.
Ağrılı idrara çıkma veya pelvik ağrılar da sık idrara çıkma ile birlikte endişe kaynağıdır. Kadın, kendisinden rahatsız olan veya yaşam kalitesine müdahale eden belirtiler yaşadığı her zaman doktoru görmelidir.
Genellikle, sık idrara çıkma tedavisi için yaşam tarzında değişiklikler ve tıbbi araçlar vardır, böylece kadının belirtilerle uğraşmasına gerek kalmaz.
Sık İdrara Çıkma Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor, kadının sağlık geçmişi hakkında sorular sorarak sık idrara çıkmanın olası altta yatan nedenlerini teşhis etmeye başlayacaktır.
Bu sorulara örnek olarak şunlar eklenebilir:
- Belirtilerinizin ne zaman başladığını ilk ne zaman fark ettin?
- Belirtilerinizi daha da kötüleştiren nedir?
- Şu anda hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
- Günlük ortalama yiyecek ve içecek tüketiminiz nedir?
- İdrar yaparken ağrı, yanma veya mesanenizi tamamen boşaltmadığınız hissi gibi belirtileriniz var mı?
Doktor değerlendirme için idrar örneği alabilir. Laboratuvarda , altta yatan enfeksiyonu gösterebilecek neden idrarda bulunmaması, beyaz veya kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra diğer bileşiklerin varlığını belirleyebilir.
Diğer testler, sistometri veya mesanedeki basınç ölçüsünü veya üretra ve mesanenin içine bakmak için özel aletlerin kullanılmasını içeren sistoskopi içerebilir. Diğer teşhis yöntemleri bir kadının spesifik belirtilerine bağlıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu kadının sık idrara çıkmasına neden oluyorsa , enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik almak yardımcı olabilir.
Enfeksiyona bağlı olmayan sık idrara çıkma için diğer tedaviler ve önleyici teknikler şunlardır:
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Mesaneyi tahriş ettiği bilinen yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, kadının daha az sık idrara çıkma dönemi yaşamasına yardımcı olabilir. Örnekler kafein, alkol, gazlı içecekler, çikolata, yapay tatlandırıcılar, baharatlı yiyecekler ve domates bazlı yiyeceklerden kaçınmayı içerir.
- Sıvı tüketim düzeninin ayarlanması: Yatmadan önce çok fazla su içmekten kaçınmak, geceleri tuvalete gitmek için uyanma olasılığını azaltabilir.
- Mesane eğitimi: Kadının tuvalete gitme sayısını azaltmak için başka bir yöntemdir. Bunu başarmak için, idrara çıkma ihtiyacı hissedene kadar her zaman beklemek yerine düzenli bir program gerekir.
Kişi planlanan zamandan önce gitme ihtiyacı hissediyorsa, idrar yapma geçişinin geçip geçmediğini görmek için gevşeme gibi teknikler kullanmalıdır. Kadınlar önce doktorlarıyla görüşmeden mesane yeniden eğitim programına başlamamalıdır.
Bu yöntemlere ek olarak, doktorlar mesane spazmlarını azaltan ve mesanenin gevşemesini teşvik eden ilaçlar yazabilir. Bunun tuvalete gitme isteğini azaltma etkisi vardır.
İdrar sıklığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar şunlardır:
- İmipramin (Tofranil)
- Mirabegron (Myrbetriq)
- Oksibutinin (Ditropan)
- Tolterodin uzatılmış salım (Detrol)
Başlıklar
Cevap Bırak