Kadirli (Osmaniye) Gezilecek Yerler
Osmaniye’nin en büyük ilçesi olan Kadirli, Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Adana’nın doğusunda ve Osmaniye’nin Kuzeybatısında yer alan ilçe, antik dönemden bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır.
Kadirli Hakkında Bilgi
Kadirli, bağlı olduğu Osmaniye ili merkezine 46 kilometre uzaklıktadır. Bir önceki bağlı olduğu Adana iline ise mesafesi 96 kilometredir.
Kadirli, tarihi oldukça eskiye dayanan bir ilçedir. Antik çağda bölgenin adı Flavias olarak bilinmektedir. Kadirli’nin tarihinin binlerce yıl eskiye dayanıyor olmasının nedeni ise verimli Çukurova topraklarıdır. Burada geçmiş medeniyetler tarım yapmış ve su kaynaklarına yakın olmaya çalışmıştır. İlçede yapılan arkeolojik çalışmalar, bölgeye yapılan ilk yerleşimlerin Neolitik çağa yani günümüzden 9 bin yıl önceye dayandığını göstermektedir.
İlçede Hititler, Asurlar, Klikyalılar, Romalılar, Bizanslılar gibi önemli devletler hüküm sürmüştür. Anadolu’ya gelen Türk boylarından sonra ilçe Selçuklu ve Osmanlı’nın bir parçası olarak tarihteki yerini almıştır. Bu iki büyük devlet arasında Dulkadiroğulları da bir dönem Kadirli bölgesini sınırları içerisine katmıştır.
Kadirli en coşkulu dönemini, Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde iken yaşamıştır. O dönemde çok görkemli ve büyük bir kent olan Flaviapolis olarak bilinen ilçede, halen o döneme ait bazı yapılar ve eserler bulunmaktadır.
Bölgenin Osmanlı’ya katılışı ise Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşmiştir.
Kadirli ilçesinde okuma yazma oranı oldukça yüksektir. İlçede kütüphane, sergi salonları ve konferans salonları mevcuttur. İlçede sinema ve kültür merkezi bulunsa da, henüz tiyatro sahnesi bulunmamakta ve bu büyük bir eksiklik olarak görülmektedir.
Kadirli ilçesine 1 belediye, 20 mahalle ve 60 köy bağlı durumdadır. Orta Toroslar’ın güneyinde yer alan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği ise 95 metredir. Bitki örtüsü oldukça zengindir. İlçe topraklarının %40’ı ormanlık alanlardan oluşmaktadır. İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır ve topraklarında en çok mısır, buğday ve turp yetişmektedir.
Kadirli Gezilecek Yerler
Kadirli’deki gezilecek yerler, doğal güzelliklerden daha çok tarihi yapılar üzerine kurulmuştur. İlçenin değerli noktalarını aşağıda görebilirsiniz.
Arslantaş Müzesi
Ülkemizdeki onlarca Arslantaş Müzesi’nden bir tanesidir. Yerel halk bulunan aslan heykelleri nedeni ile müzeye bu ismi vermiştir. Müzenin çevresinde, Hititlere ait yerleşim alanları da bulunmaktadır. Dünya üzerindeki Hitit yazıları ilk kez bu bölgede okunmuştur ve dünya arkeoloji tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir.
Hasan Dede Türbesi
İlbistanlı köyünün güneybatı uç noktasında yer alan Hasan Dede Türbesi, Kadirli ilçesine 7 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Türbeye adını veren Hasan Dede hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır ancak yöre halkına göre türbenin tarihi 1000 yıldan daha fazladır. Birçok rivayete göre Hasan Dede, Hoca Ahmet Yesevi tarafından buraya gönderilmiş ve burada çobanlık yapmıştır. Yine halk tarafından anlatılan bir rivayete göre 20 kişinin yerinden oynatamadığı bir değirmen taşını, Hasan Dede sadece konuşarak köye kadar getirmiş ve o dönemde köyde adeta bir kahraman olarak görülmüştür. Fakat bu olay ile sırrını açığa çıkarmış olan Hasan Dede, köyü terk etmiştir. Geride sadece hırkası kalmıştır ve köy halkı da bu hırkanın düştüğü yere türbeyi inşa etmiştir.
Yöre halkı günümüzde de yağmur duası için veya kişisel ihtiyaçlar için Hasan Dede Türbesi’ne gelip dua etmektedir. Türbeye gittiğiniz zaman çevresindeki ağaçlarda çok sayıda ip ve bez bağlandığını görebilirsiniz. Türbe, Selçuklu mimarisinin izlerini taşımaktadır ve kümbet tarzında inşa edilmiştir.
Kadirli’de Ne Yenir?
Kadirli, yemek kültürü oldukça zengin bir ilçedir. Sofralarının en büyük zenginliği ise bol yeşillikli salatalarıdır. Kadirli ilçesinde salatasız sofraya oturulmaz. Yemeklerde et ve baharatlar ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Adana kebabının güzel bir örneği, ilçede de yapılmaktadır.
Bol acılı şalgam suyu ile de Adana mutfağına yakınlığını göstermektedir. Kadirli’de en çok içli köfte ve yöreye özgü tirşik yemeği yapılmaktadır. Özellikle bahar aylarında dağdan toplanan ısırgan otu ve semizotu ile börekler ve çeşitli yemekler yapılmaktadır. Kadirli aslında her yönden kendi kendine yetebilen verimli topraklara sahiptir. Yufka ekmekleri de yine topraklarından çıkan buğdaylar ile yapılmaktadır.
Kadirli ilçesi hakkında sizin de söyleyecekleriniz varsa, aşağıdaki yorum kutucuklarından bilgilerinizi paylaşarak, Kadirli gezilecek yerler başlıklı içeriğimize katkıda bulunabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak