Kahve Demleme Yöntemleri
Kahve Demleme Yöntemleri
Kahveler, hayatımızda artık giderek daha çok yer alıyor. Birinci nesil çözünebilir kahveler bir dönem çok tercih edilir olsa da artık kahve severler damak tatlarına göre yöresel kahve seçimleri ve demleme tekniklerine yönelmiş durumdalar. İkinci nesil kahve akımı, ünlü kahve zincirlerinin filtre kahve makineleri ile demlediği ve farklı yörelere ait kahvelere verilen isimdir. Şimdilerde kahve severlerin tercihi üçüncü nesil kahve akımı ise butik kahvecilerin kendine özgü kavurdukları çekirdekleri farklı demleme yöntemleri ile müşterilerine sunduğu dönemdir.
Kahve severlerin evlerinde kahve demleme ekipmanlarını edinmesi, tıpkı geçmişteki gibi geleneksel yöntemlere olan talebi artırdı. Aşağıda en popüler kahve demleme metotlarının tarihçesine ve yapımına dair bilgileri bir araya getirdik.
French Press ile Kahve Demleme Nasıl Yapılır?
Demleme çeşitleri içinde en pratik ve kolay olarak görülen french press demleme yönteminde dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta var. Bu noktalara dikkat edildiğinde french press yöntemi ile en iyi kahveyi demlemek sanıldığı kadar zor değil. Öncelikle French Press’in içine bir porsiyon için 7-8 gr orta taneli öğütülmüş kahvenizi koyun. Üzerine 91-92 derece (kaynadıktan birkaç dakika sonra) sıcak suyunuzu 200 ml olacak şekilde ekleyin.
Kahve ve suyu tahta kaşık ile karıştırın. Karışan kahvenin presini yerleştirip karışımın hemen üzerine gelecek şekilde ayarlayın ve demlenmesi için 3-4 dakika bırakın. Demlenen kahveyi bir seferde tüketmek en iyisidir fakat siz süt ile karıştırıp azar azar tüketecekseniz, kahvenizin acımaması için bu süreyi 10 dakikanın üzerine çıkarmayın. Eğer süt ya da krema ile servis edecekseniz, kahve bardağa koyulduktan sonra ısıtarak eklenmesi tavsiye edilmektedir.
Damıtma (Chemex) Yöntemi ile Kahve Demleme
Son yıllarda çokça tercih edilen bir diğer demleme yöntemi de damıtılarak Chemex ile hazırlanan kahvelerdir. Oldukça eski bir demleme yöntemi olan damıtma Chemex ilk olarak 1941 yıllında Alman bilim adamı Dr. Peter Schlumbohm tarafından bulunmuş ve kullanıma sunulmuştur. Kahvenin aromasını en çok veren kahve demleme yöntemlerinden biridir. Bunun sebebi normal filtrelerden üç kat daha ince filtre kullanarak aromanın üç kat daha fazla ortaya çıkmasını sağlamasıdır.
Chemex ile demlemede filtre yerleştirildikten sonra filtrenin içine 22 gr az öğütülmüş kahve konur ve 96°C sıcak su (100 ml) yavaş ve daire çizerek kahvenin üzerine dökülür. Su bittikten sonra kahvenin içindeki suyun hazneye inmesi bitene kadar demlemeye bırakılır. Kahveyi yumuşak içimli ve yoğun aromalı sevenler için tercih edilmesi gereken demleme yöntemidir.
Aeropress Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?
Aerobie uçan disk üreticisi tarafından 2005 yılında icat edilen Aeropress, kahvenin basınç ile demlenmesini sağlıyor. Diğer demleme yöntemleri gibi filtre yerine baskı uygulanarak kahve elde edilen bu yöntemde; kahve ve sıcak su, Aeropress aparatının içine konur ve bastırarak demlenmesi sağlanır. Hızlı kahve demleme yöntemleri içinde ilk sırada yer alan Aeropress için ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinin kullanılması gerekmektedir.
Hario V60 Kahve Yapımı
Hario esasen bir demleme yöntemi değil bir markanın ismidir. 1921 yılında Japonya’da kurulan Hario, kurulduğu ilk yıllar tıbbi ihtiyaçlar için ısıya dayanıklı camlar üretmekteydi. 2. dünya savaşı sonrası mutfak ürünleri ve kahve aparatları üretmeye başladı. Bu sıralarda cone dripper’ı geliştirerek V60 adında bir kahve demleme aparatı geliştirdi. Modelin ismindeki 60, dereceyi temsil etmektedir. İnce öğütülmüş kahve, huniye eklendikten sonra sıcak su eklenmelidir. Kahvenin hazırlanma süresi ortalama 3.5 dakika sürmektedir.
Cold Brew / Soğuk Demleme Yöntemi
Son dönemlerin popüler kahve çeşitlerinden bir olan Cold Brew, soğuk olması ve uzun demlenme süresi ile diğer demleme yöntemlerinden ayrılıyor. Cold Brew demleme yöntemi birçok demleme ekipmanı ile yapılabildiği gibi sadece sıvı geçirgen bir bez ile de yapılabilmektedir. İhtiyacınız olan şey sadece bir sürahi ya da kavanoz.
Kavanozun içine 1 litre su için 120 gram orta büyüklükte çekilmiş kahve koyarak 14-20 saat buzdolabında hava almayacak şekilde bekletin. Kahveyi sıvı geçirgen bir bez yardımı ile süzdükten sonra, hazır olan kahvenizi istediğiniz sertlikte ayarlayarak su ile açabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı ve kafein sayesinde enerji veren bir içecek elde etmiş olacaksınız. Uzun demlenme süresi kahvedeki asidite oranını düşürmektedir. Bu da mide rahatsızlığı olanların Cold Brew demleme yöntemini tercih etmesinin en büyük sebebidir.
Moka Pot Nedir? Nasıl Kullanılır?
Ucuz ve lezzetli espressonun bardakta vuku bulmuş hali de diyebilirsiniz. Moka pot (ne marka alsak diyenler için Bialetti ) orta kısmından açılıp, ortada bulunan düğmesine kadar su ilave edilir (suyu sıcak koymanızda fayda var, İtalyanlar kahve acımasın diye sıcak su ekliyorlar).
Kahve öğütme işini profesyonel birine bırakın çünkü çok ince veya kalın öğütülürse, kahveli su içme ihtimaliniz yüksek olur. Kahve kaşığı ile 7-8 gr. kahve eklenir. Sürahiye benzer kısmını alt kısım ile çevirerek kapatıyoruz ve ocağımızı (kısık ateşte daha lezzetli oluyor) ayarlayıp üstüne koyuyoruz. İsteğe göre sıcak süt ilave edilip cappuccino veya sıcak su ilave edilip americano elde edilebilir.
Filtre Kahve Makinesi ile Demleme Tekniği
Filtre kahvesi Alman Melitta Bentz’in, 1908 yılında kağıt filtreyi buluşuyla ortaya çıkmıştır. Daha sonrasında kahve haznesinin keşfedilip; kahveni posası, tadı, dokusu ve yağ asitlerini geçmesini sağlayan kahve makineleri piyasaya sürülmüştür. Fakat Avrupa’da espresso, Türkiye’de ise Türk kahvesi ön planda olduğundan bu yöntem Kuzey Amerika’da yaygın olarak tercih edilmiştir. 1963 yılında tam otomatik kahve makinesi bulunmuştur.
Kahve yapma yöntemi ise çok basittir. Kahve makinesinin üst kısmı açılır ve kağıt filtre yerleştirilir (bu kağıt tek kullanımlıktır). Daha sonrasında 1 yemek kaşığı (12gr.) kahve ilave edilir. Üst tarafta bulunan su haznesine 1 fincan (180 ml.) kahve ilavesi yapılır.
İsteğe bağlı olarak ölçü arttırılabilir. Makine ısıttığı suyu kahvenin içinden geçirerek filtrenin altındaki cam hazneye doldurmaya başlayacaktır. Bu süre ortalama 7-8 dakika sürmektedir.
Kahve Demlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yapmanız gereken ilk şey taze kahve çekirdeği bulmak olacaktır. Bunu anlamanın en kolay yolu ise kahve çekirdeğini öğütüp sıcak su ilave etmektir. Eğer üst kısım köpürüyorsa kahveniz tazedir. Kahvenin lezzetini ve dokusunu en iyi seviyeye çıkarmak için, aldığınız çekirdek kahvelerini kendiniz öğütmelisiniz.
Kahve yapılacak suyun ısısı, kahve gurmelerine göre 90 derece olmalıdır. Bunu ölçmek için dereceye ihtiyacınız yok. Kaynayan suyu 2-3 dakika beklettikten sonra, su kendiliğinden 90 dereceye düşecektir. Sıcak suyu dökerken tek bir noktaya dökmeye özen gösterin.
4-5 dakika demleme, French Press (en ucuz yöntem bu dostlar) için yeterli olacaktır. Kahve demleme işlemi tamamlandıktan sonra kahvenizi bardağa dökmek için uzun süre beklemeyin. Aksi takdirde kahvenizin acı bir tadı olacaktır. Şimdiden tüm kahve sevenlere, keyifli içimler diliyoruz.
Başlıklar
- 1 Kahve Demleme Yöntemleri
- 2 French Press ile Kahve Demleme Nasıl Yapılır?
- 3 Damıtma (Chemex) Yöntemi ile Kahve Demleme
- 4 Aeropress Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?
- 5 Hario V60 Kahve Yapımı
- 6 Cold Brew / Soğuk Demleme Yöntemi
- 7 Moka Pot Nedir? Nasıl Kullanılır?
- 8 Filtre Kahve Makinesi ile Demleme Tekniği
- 9 Kahve Demlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cevap Bırak