Kakule Nerede Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Kakule, insanların yüzyıllardır hem yemek pişirmede hem de ilaç olarak kullandığı bir baharattır. Başlangıçta Orta Doğu ve Arap gıdalarında yaygın bir bileşen olan kakule, batıda da popülerlik kazanmıştır.
Kakule, zencefil ile aynı aileye ait birkaç farklı bitkinin tohumlarından gelir . Hem tatlı hem de tuzlu yemekleri tamamlayan kendine özgü bir tada sahiptir. İnsanlar kakule tohumu ve kabuklarını köriler, tatlılar ve et yemeklerinin yanı sıra kahve ve chai çayı gibi içeceklerde de kullanabilirler.
İnsanlar aynı zamanda kakule sağlık yararları için ek olarak alabilirler. Kakule, anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip fitokimyasallar içerir.
Farklı formlarda bulunabilir:
- İçindeki tohumlarla bütün tohum kapsülleri
- Üreticilerin tohumlardan ürettiği öğütülmüş kakule baharat tozu
- Uçucu bir yağ
- Genellikle bir kapsül şeklinde bitkisel bir takviye
Araştırmacılar, kakule üzerinde bazı küçük çalışmalar yaptılar ve bulguları bazı sağlık yararları olduğunu gösteriyor. Her ne kadar bu çalışmalar umut verici olsa da, sağlık uzmanlarının tıbbi sorunları tedavi etmek için kakule önerebilmeleri için büyük ve kontrollü insan çalışmaları gereklidir.
Bazı hayvan araştırmaları, kakule ile kalp sağlığını arttırmak arasında bağlantı kurmuştur, ancak araştırmacılar baharatın insan kalp sağlığını nasıl etkilediğini bilmeden önce daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Farelerde yapılan araştırmanın bulguları, kakule kalp krizlerine karşı korumaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir . Yazarlar antioksidan aktivitelerinin kalp fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar , ancak bu bulguları doğrulamak için insanlarda çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.
Farelerde yapılan bir başka çalışma, kakule yağının farelerde kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu. Araştırmacılar, farelere 8 hafta boyunca yüksek bir kolesterol diyeti verdi. Kakule alan fareler, çalışma sonunda önemli ölçüde düşük kolesterol ve trigliserit seviyelerine sahipti.
Ağız Sağlığı
Birçok insan nane ve tarçını nefes spreyi olarak düşünebilirken, insanlar bu amaç için kakule yüzyıllardır kullandı.
Sadece lezzeti yüzünden değil. Kakule ağızda bakteri, ağız kokusu, kavite ve diş eti hastalığının yaygın bir nedeni ile savaşmaya yardımcı olabilir.
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, kakule tohumlarının ve meyvelerinin, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle ağız sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini buldu. Bulgular, kakule ekstresinin diş eti hastalığına veya enfeksiyonlara yol açabilecek bakterileri parçalamada etkili olduğunu gösterdi.
Bir çalışmada, araştırmacılar 5 dakika boyunca her iki rezene veya kakule tohumu çiğnemek katılımcılara istedi. Araştırmacılar, her iki tohum türünü çiğnemenin, ağızdaki pH’ı dengelemede etkili olduğunu ve bu da boşlukların gelişimini önlemeye yardımcı olabileceğini buldular.
Ayurveda tıbbında insanlar detoksifiye edici özellikleri için kakule kullanırlar. Bu yararı doğrulamak için bilimsel kanıt eksikliği olmasına rağmen, kakule karaciğere bazı yararlı etkilere sahip gibi gözükmektedir, bu da toksinlerin vücuttan atılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Bir çalışma, aşırı kilolu veya obezitesi olan alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olan kişileri içeriyordu. Yeşil kakule takviyeleri alan katılımcılar, plasebo alanlara kıyasla karaciğer sağlığı belirteçlerinde iyileşme gösterdi.
Başka bir hayvan çalışmasında, bilim adamları sıçanlara yüksek yağlı, yüksek karbonhidrat diyeti verdi ve bazı karaciğer sağlığı belirteçlerini ölçtü. 8 hafta sonra, kakule alan farelerde, takviye edilmemiş bir diyet uygulanan farelerin daha düşük karaciğer stresi vardı. Bu bulgu, kakule karaciğerin belirli hasar türlerinden korunmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Kakule, kanser gibi hastalıklarla savaşabilecek doğal fitokimyasallar içerir. Kanser tedavisinin yerini alamaz, ancak bazı çalışmalar baharatın kanserle savaşan özelliklere sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Örneğin, bir çalışma, farelere 15 gün boyunca kakule takviyeleri verilmesinin cilt tümörlerinin büyüklüğünde ve ağırlığında bir azalmaya yol açtığını buldu.
Zencefil, kuzeni, kakule gibi sindirim rahatsızlıklarına yardımcı olabilir. Bazı insanlar baharatları mide yatıştırıcı bir çay yapmak için kullanırlar. Midenin ülserlerden korunmasında da yararlı olabilir.
Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, araştırmacılar sıçanlarda yüksek doz aspirin vererek mide ülserlerini indüklediler. Daha sonra bazı farelere ülserlerini nasıl etkilediğini görmek için kakule ekstresi verdiler. Kakule özü yiyen fareler, almayan farelerden daha küçük ve daha az ülsere sahipti.
Başka bir çalışmada da benzer bulgular elde edilmiştir. Araştırmacılar, kakule ekstraktının zerdeçal ve sembung yaprağı ile birlikte farelerde mide ülserlerine karşı korunmaya yardımcı olduğunu keşfetti. Farelerin bazıları sadece aspirin alırken, diğerleri bitkisel özüt ve sonra aspirin aldı. Ekstraktı alan fareler, bitkileri almayan farelerden daha az ve daha küçük ülsere sahipti.
Kakule birkaç vitamin ve mineralin yanı sıra biraz lif içerir. Karbonhidrat ve kalorilerde de çok düşüktür.
Tarım Bakanlığı’na göre, bir çorba kaşığı öğütülmüş kakule aşağıdaki besinleri içerir:
- Kalori: 18
- Toplam yağ: 0.4 gram (g)
- Karbonhidratlar: 4.0 g
- Lif: 1.6 g
- Protein: 0.6 g
Ayrıca aşağıdaki miktarlarda vitamin ve mineral içerir:
- Potasyum: 64.9 miligram (mg)
- Kalsiyum: 22.2 mg
- Demir: 0.81 mg
- Magnezyum: 13.3 mg
- Fosfor: 10.3 mg
Pişirmede kakule kullanımı veya bilinen herhangi bir olumsuz yan etkisi bulunamamıştır. Kakule baharat ve lezzet maddesi olarak kullanmak çoğu insan için güvenlidir.
Kakule takviyesi olarak almak için belirlenmiş bir doz yoktur. Birçok kakule kapsülü veya tableti, hap başına 400-500 mg kurutulmuş bitki dozu içerir. Kakule hapları veya diğer doğal takviyeleri almadan önce, kişi bir sağlık uzmanıyla konuşmalıdır.
Cevap Bırak