Kalp ve Göğüs Ağrısı Nedenleri – Hangi Bölüm Bakar?
Kalp hastalıklarının büyük bölümünde ilk belirti olarak karşımıza ağrı çıkar. Kalp krizi belirtisi, göğsün ön bölgesine yayılır ve boyun ile sol omuza doğru ilerler. Tek bir noktada yoğunlaşmaz ve yayılarak ilerler.
Göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların büyük bölümü, kas ve kemik sistemi ile alakalı ağrılardır. Göğüs kafesi ve çevresinde hissedilen ağrılar, aort kapağının dar olması, aort yetersizliği, kansızlık, hipoksi, kalp zarı iltihabı,reflü, depresyon, ülser veya yemek borusu spazmı nedeni ile ortaya çıkabilir. Göğüs ağrıları bunlara ek olarak çok daha farklı faktörler nedeni ile de görülebilir.
Kalp ve göğüs ağrılarının doğru tanımlanması, tedavi süreçlerinin de başarısını etkileyecektir. Aşağıda kalp ve göğüs ağrılarına neden olan faktörleri okuyacaksınız.
Kroner Arter Hastalığı
Bu hastalık, hiç belirti vermeden de ilerleme özelliğine sahiptir. Hastalık ilerledikçe kalp daha az beslenmeye başlar ve kandan mahrum kalır. Bu durum, göğüs bölgesinde bir ağrının ortaya çıkmasına neden olur. Göğüs ağrısı, sol kola ve hatta çeneye kadar yayılır. Kolda uyuşma görülebilir. Kişinin hareket kabiliyetinde bariz bir azalma gözlemlenir.
Kişi, ağrıyı tanımlamakta zorlanır fakat göğsünün sıkıştığını hisseder ve sürekli dinlenmek ister. Dinlenme sonrasında ağrı geçebilir. Bu sıkışmalı ağrı, kişinin nefes almasını zorlaştırır ve göğüste yanma hissini ortaya çıkarır.
Yoğun stres altındaki kişilerde de görülmektedir. Stres altındaki kişilerin damarları, kan akış hızını artırmak için daralır fakat uzun süreli stres, kan ihtiyacının karşılanamıyor olmasına neden olur. Kroner arter hastalığının ilk belirtisi, ölümle de sonuçlanabilecek kalp krizi olabilir.
Tıkanık bir damar olması, kalbin beslenememesi ile sonuçlanır ve kalp dokularında ölüm gerçekleşir. Bu durum kalp krizine neden olur ve tedavi sürecinin başlatılması şarttır. Acil servise başvurulması gerekir, hastanın hayatı tehlike içerisinde olabilir.
Göğüste hissedilen her ağrı elbette kalp ile alakalı değildir. Yemek borusu, omurga, kaburga ve göğüs kaslarında oluşan bazı sorunlar da göğüs ağrılarına neden olabilir.
Göğüs ağrılarınız heyecanlandığınız zaman oluyor ve dinlendiğiniz zaman geçiyorsa, bu ağrıların nedeni koroner damarlar olabilir.
Aortik Stenoz ve Aortik Yemezllik
Aortik stenoz, aortik kapağın sertleştiği bir rahatsızlıktır. Bu durum, kapağın kan akışını engellemesi ile sonuçlanacaktır. Kapakçık üzerinde biriken dokular, kapakçığın daha az açılmasına neden olur. Bu durum, kalbin daha fazla kan pompalamak için daha çok çalışmasına neden olur. Bu da sol ventrikül kasının daha da kalınlaşmasına neden olur.
Aortik yetmezlik durumu ise kapakçığın tamamen kapanmaması sorunudur. Bu durum, kal kasılmasının dinlenme fazı esnasında, kanın tekrar karıncığa geri sızması ile sonuçlanır. Kalp kapakçığının tamamen kapanmıyor olmasına bakteriyel enfeksiyonlar da neden olmuş olabilir.
Aortik stenoz ise sinsi ilerleyen bir sorundur.
Kalp Zarı İltihabı
Göğüs ortasında ağrıya yol açar ve kalp krizi öncesindeki ağrı gibi omuzlara ve kollara yayılmaz. Hareket edince veya öne doğru eğilince, ağrının daha da şiddetli hale geldiği görülür. Hastalığın tanısı için EKG kullanılması gerekmektedir.
Kalp ve göğüs ağrıları, yukarıdaki örneklere ek olarak çok daha farklı nedenler dolayısı ile de ortaya çıkabilir. Yoğun bir göğüs ve kalp ağrısı çekiyorsanız, hemen acil servise başvurun.
Göğüs ve kalp ağrıları ile hastanelerde kardiyoloji ve dahiliye bölümleri ilgilenmektedir. Aşağıdaki yorum kutucuklarına, kalp ve göğüs ağrınızın nasıl olduğunu yazabilirsiniz.
Cevap Bırak