Kanguru Faresi Hakkında Bilgi (Microdipodops Nedir?)
Kanguru Faresi Nedir?
Çöllerde yaşayan Kanguru Faresi‘ne bu adın verilmesinin en önemli sebebi, farenin üstün sıçrama yeteneğine sahip olmasıdır. İki ayağının palet şeklinde olması ve bu yönü ile kangurulara çok benzemesi, adının Kanguru Faresi olarak anılmasına sebep olmuştur.
Heteromyidae familyasından olan Kanguru Faresi, Microdipodops cinsine aittir ve yaşam alanı çöllerdir. Bu cinsin iki farklı türü bulunmaktadır ve bu türler, hayvanların kalıtımsal renklerine göre ayrılmaktadır. Microdipodops; soluk kanguru faresi ve koyu kanguru faresi olarak ikiye ayrılır. Burada geçen soluk ve koyu tabirleri, hayvanın deri rengini tanımlamaktadır.
Kanguru Faresi Ne Yer?
Kanguru faresinin iki türü de (soluk kanguru faresi ve koyu kanguru faresi) çöllerde yaşamaktadır. Otobur olmalarından dolayı sadece tohum ve çöl bitkileri ile beslenmektedirler. Koyu renkli kanguru faresi buna istisna olarak böcek tüketmektedir.
Koyu kanguru faresinin en dikkat çeken özelliği de suya ihtiyaç duymuyor olmasıdır. Çöllere tam uyum sağlayan bu tür, ömrü boyunca 1 damla dahi su içmeden yaşayabilmektedir. Metabolizmasının ihtiyaç duyduğu su miktarını, tükettiği bitkilerden alabilmektedir.
Kanguru Faresi Nerede Yaşar?
Bu türlerin yaşam alanları çöllerin içerisinde kazdıkları derin çukurlardır. Sıcaktan da korunmalarına yarayan bu çukurların uzunluğu 3 metreye kadar ulaşabilmektedir. Burayı yaşam alanı olarak bilen Microdipodops, topladığı yiyecekleri de bu depolarda toplar.
Bu fare türü ortalama olarak tek seferde 1 ile 10 arasında yavru vermektedir. Yavrular erişkin olasıya kadar yaşamlarını bu 2.5-3 metrelik çukurlarda geçirmektedir.
İki fare türü arasında yuva oluşumlarında da farklılıklar görülmektedir. Koyu kanguru faresi daha güçlüdür ve taşlı topraklarda dahi yuvasını açabilir. Soluk kanguru faresi ise sadece ince kum olan çöl toprağında yuva açabilir.
Çöller harici bölgelerde de ortaya çıkabilen Kanguru Faresi, Türkiye’de Elazığ ilinde görülmüştür.
Microdipodops Hakkında Bilgi
Su içmeyen ve sadece geceleri ortaya çıkan kanguru fareleri, özellikle güneş doğmadan önceki saatlerde yiyecek ararlar ve güneş doğar doğmaz yerin altındaki evlerine geri dönerler. Çok sıcak havaları sevmedikleri gibi, soğuk iklimlerden de hoşlanmazlar. Bu nedenle Kış aylarının çetin dönemlerinde, derin ve uzun bir Kış uykusuna yatarlar.
Çoğu zaman Dipodomyinae ile karıştırılan Microdipodops, farklılık gösterse de Kanguru Sıçanı olarak bilinen Dipodomyinae ile aynı alt familyaya mensuptur. Farelerin, tıpkı Kangurular gibi kendi aralarında bir boks maçını andıran dövüş aktivitesi yaptıkları da bilinmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak