Kardiyoloji Nedir? Kardiyolog Ne İş Yapar?
Kalp ve damar hastalıklarının takibi, Kardiyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu konuda uzmanlık eğitimi almış kişilere kardiyolog adı verilir. Bu alanda sık görülen hastalıkların başında; kalp krizi, kalp ritm bozuklukları, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon bulunmaktadır. Öncelikli tedavi ilaçlar ile uygulanır, tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise açık veya kapalı cerrahi operasyonlarda, seçenekler arasında bulunmaktadır.
Kardiyoloji Nedir?
Kalp yetmezliği, kalp krizi, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon, kalp kapağı hastalıkları, kalp zarı hastalıkları, kalp kası iltihabı, aritmiler, akciğer tansiyonu, kalp tümörü, kalp durması, kolesterol yüksekliği gibi rahatsızlıklar ile ilgilenen bilim dalıdır. En çok görüleni ise kalp yetmezliğidir.
Kalp yetmezliği, vücudun yeterli miktarda oksijeni alamamasına sebep olur. Vücuttaki milyarlarca hücrenin beslenebilmesi için, oksijen ve besin ihtiyacı giderilmelidir. Akciğerden gelen oksijenin, tüm vücuda iletilmesi ise kalp ile gerçekleşir. Eğer kalp bu görevi yerine getiremiyor ve kanı yeteri kadar pompalayamıyorsa, kalp yetmezliği hastalığı oluşmuş demektir.
Ateroskleros Nedir?
Damarlarda darlık oluşma durumudur. Darlığın oluşma sebebi ise atardamar duvarlarında biriken plaklardır. Halk arasında damar sertliği olarak bilinmektedir ve oldukça yaygındır. Kalp krizine sebep etkenlerin başında gelmektedir.
Daralan damarlar, bir seviyeden sonra kalbin beslenmesinin de önüne geçer ve kalp krizine sebep olurlar. Kalp krizi ölümcül bir hastalıktır ve kesinlikle çok ciddiye alınmalıdır. Öncesinde stent veya ilaç tedavileri ile damar tıkanıklığının önüne geçilmesi önemlidir.
Kardiyolog Ne İş Yapar?
- Kalp ve damar hastalıklarının tanısı, tedavisi.
- Kalp hastalıklarının oluşmaması için, önlemler.
- Farklı ameliyatlara girecek olan hastalıkların, kalp durumu ve kalbin ameliyata uygunluğunun denetlenmesi.
Kardiyolog, sadece kendi alanında değil diğer branşlar için de önemli bir daldır. Farklı dalları ilgilendiren hastalıklarda dahi çoğu zaman fikri alınan bir branştır. Kalp hastalıkları, Türkiye’de en çok ölüme sebep olan hastalıklardır. Bu nedenle ülkemizin, her daim genç ve başarılı kardiyologlara ihtiyacı olacaktır.
Kalp Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
- Çarpıntı
- Nefes Darlığı
- Öksürük
- Ödem
- Terleme
- Halsizlik
- Baş Dönmesi
- Kanlı Balgam
- Göğüs Ağrısı
Elbette bu belirtilerin birkaçının kişide olması, kalp rahatsızlığı olduğunu garanti etmez. Fakat örneğin bir kişi sürekli göğüs ağrısı çekiyorsa veya başı dönüyorsa, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, tanı konmasını istemelidir.
Kardiyolog; tanı koymak için efor testi, EKG, ekokardiyografi veya anjiyografi talep edebilir.
Kardiyolog Ameliyat Yapabilir Mi?
Kardiyologlar ameliyat yapmazlar. Ancak stent, balon gibi yöntemler ile damar tıkanıklığını açabilirler. Kalp ameliyatları, sadece kalp damar cerrahları tarafından yapılabilmektedir. Kardiyolog, açık ameliyat olmadan tüm yöntemleri deneyerek hastayı iyileştirmeye çalışmaktadır. Açık kalp ameliyatı, her zaman en son seçenek olarak kalmalıdır.
Eğer kollarınıza veya göğsünüze ağrı vuruyorsa, az hareket etmenize rağmen nefes nefese kalıyorsanız, kalbiniz önceleri yapmadığı gibi çarpıntı yapıyorsa, tansiyonunuz yüksek çıkıyorsa, başınız dönüyorsa, ayaklarınız şişiyorsa veya yüksek fiziksel aktivite yapmamanıza rağmen çok çabuk yoruluyorsanız, mutlaka bir kardiyologla görüşmeniz gerekmektedir.
Kalp Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?
- Haftada en az 1 kere balık tüketiniz.
- Fazla kilolarınızdan kurtulunuz, özellikle bel çevresi yağlardan.
- Alkol ve sigaradan uzak durunuz.
- Stresli bir hayatınız varsa, o hayatı değiştiriniz.
- Tuz ve şekeri, en az seviyede tüketmeye çalışınız.
- Lifli gıdalar tüketiniz.
- Meyve ve sebzelerin suyunu değil, kendilerini tüketiniz.
- Yağ tüketimini ceviz, avokado, zeytin, fındık ve balık gibi besinlerden almaya çalışınız.
- Ambalajlı ürünlerin büyük bölümünden uzak durunuz. İşlenmiş her türlü gıda sağlığınıza zarar vermektedir.
Kardiyoloji hakkında bilgi verdiğimiz yazımızın sonuna geldik, sorularınızı aşağıdaki yorum kutucuğundan bizlere iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak