Karın Ağrısı Nedenleri, Nasıl Geçer? Karnım Ağrıyor, Ne Yapmalıyım?
Karın ağrısı, her yaştan insanda çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından bir tanesidir. Her zaman ağrının neden olduğunu ve hatta karnın hangi bölgesinin ağrıdığını tespit etmek kolay olmayabilir. Karın ağrıları, çok farklı nedenler ile ortaya çıkabilir. Ağrının nedenini anlayabilmek için ağrı bölgesini doğru tespit etmek gerekir.
Karın ağrıları, bazı durumlarda farklı bir hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bazen de çok basit bir gaz sorunu, bize birkaç dakikalığına acı dolu anlar yaşatabilir. Günümüzde hastaneye gelen her 20 kişiden 1’i, karın ağrısı şikayeti ile gelmektedir. Bu şikayetlerin sadece 5’de 1’ine cerrahi operasyon yapılmaktadır.
İlginç olan ise gelen hastaların yarısına yakınının karın ağrısı nedeninin bulunamıyor olmasıdır.
Karın Ağrısı Nedir?
Yaygın görülen karın ağrısı, pek çok nedenden dolayı kaynaklanabilir. Bazen farklı bir hastalığın belirtisi iken genelde basit bir sorundan dolayı ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısının nedeni henüz kesin olarak bilinmiyorsa, ağrı kesici veya herhangi bir ilaç almak sakıncalıdır.
Yemek sonrasında karın ağrısı çekiyorsanız, biraz soğuk bir su içmenizi veya muz yemenizi öneriyoruz. Tedavi süreci, doktorun tanı koyması sonrasında başlamalıdır.
Karın ağrısı çok ani başlamış ve daha önce yaşadığınız hiçbir ağrıya benzemiyorsa, apandist iltihabı söz konusu olabilir. Bu ağrıları ciddiye alınız ve hemen acil servise başvurunuz.
Karın ağrıları kronik hale gelmiş ve sürekli tekrarlıyor, beraberinde halsizlik ve eklem ağrılarını da getiriyorsa, yine en kısa zamanda hastaneye başvurmanız gerekecektir.
Karın Ağrısı Neden Olur?
Karın ağrısının çok sayıda nedeni olabilir. İç organlardan birisi iltihap kapmış olabilir, organlardan birisi şişmiş olabilir, bağırsaklar tıkanmış olabilir veya bir organa kan akışında azalma olabilir.
Sindirim sistemine sızmış olan kötü huylu bakteriler de karın ağrısına neden olur. Bu enfeksiyonlar, kendisini ishal veya kabızlık gibi durumlar ile gösterebilir.
Karın ağrıları akut ve kronik olarak temelde 2’ye ayrılabilir. Şimdi bu iki ağrının nedenlerini maddeler halinde listeleyelim.
Kronik Karın Ağrısı (Sürekli, ani gelişmeyen) Nedenleri
- İrritabl Barsak Sendromu
- Peptik Ülser
- Pankreas İltihabı
- Safra Yolu Yangısı
- Kansızlık
- Akdeniz Ateşi
- Profiria
- Crohn Hastalığı
- Jinekolojik Sorunlar
- Kas ve kemik hastalıkları
Akut Karın (Ani başlayan) Ağrısı Nedenleri
- Apandisit İltihabı.
- Pankreas İltihabı
- Sindirim Sistemi Yangısı.
- Ülser nedeni ile mide delinmesi.
- Bağırsak tıkanması.
- Gebelikte bebeğin farklı pozisyonda kalması.
- Kadın üreme organı iltihaplanması.
- Böbrek taşı.
- Kan damarlarının tıkanması sonucu ile dokulara yetersiz kan akışı.
- Atar damarda yırtık veya şişme.
Bölgesine Göre Karın Ağrıları
Apandisit, Crohn hastalığı, yaralanmalar, İrritabl barsak sendromu, idrar yolu enfeksiyonu ve grip gibi sorunlar, karın bölgesinde ağrılara neden olabilir.
Bağırsak tıkanıklığı, apandisit ve dış gebelik, karnın alt bölgesinde ağrılara neden olur.
Kadınlarda dış gebelik, endometriyozis, miyomlar, düşük, yumurtalık kisti ve adet sancısı da alt karın ağrılarına neden olabilir.
Ağrı eğer üst karın bölgesinde yoğunlaşıyor ise safra kesesi taş birikimi, kalp krizi, karaciğer iltihabı ve zatürre gibi rahatsızlıklardan söz edilebilir.
Karnın merkezinde bir ağrı varsa apandisit, gastroenterit, yaralanma ve üremi gibi durumlar söz konusudur.
Karın ağrısı, karnın sol alt bölgesinde ise kanser, böbrek enfeksiyonu, yumurtalık kistleri ve Crohn hastalığı kişide görülüyor olabilir.
Sol üst karın bölgesinde görülen ağrılara genelde büyümüş dalak, kalp krizi, kanser, böbrek enfeksiyonu, bağırsakta tıkalı kalmış sert dışkı gibi sorunlar yol açabilmektedir.
Karnın sağ alt kısmı ise apandisit iltihaplanması, fıtık, böbrek enfeksiyonu, grip, kanser gibi sorunlar nedeni ile ortaya çıkabilir. Yara, hepatit, zatürre ve apandisit, karnın sağ üst kısmındaki ağrılara da neden olabilmektedir.
Sürekli Karın Ağrıları Neden Olur?
Karın ağrıları eğer 6 aydan uzun bir süredir devam ediyorsa, bunlara kronik karın ağrıları denir. Bu şekilde kronik ağrı çeken hastaların büyük bölümü kadınlardan oluşmaktadır.
Kadın ağrısı çok şiddetli ise ilk olarak akla pankreas enfeksiyonu, mide delinmesi ve böbrek taşı gelebilir. Apandisit ağrısı da şiddetlidir fakat daha yavaş ortaya çıkar.
Karın ağrısı çok şiddetli değilse gastroenterit, ozefajit ve peptik ülserden şüphelenilir.
Hangi Karın Ağrısı, Nasıl Olur?
Apandisit ağrısı nasıl olur?: Yavaş başlar ve 15 saate kadar sürebilir, hiç azalmaz ve sürekli artar.
Safra kesesi ağrısı nasıl olur?: Yemeklerden hemen sonra görülmez fakat uyku sırasında çok şiddetlenir.
Ülser ağrısı nasıl olur?: Yemeklerden önce ve sabah uyanıldığında çok görülür.
İrritabl Barsak Sendromu ağrısı nasıl olur?: Yemeklerden sonra ve akşam saatlerinde kendini gösteren kronik bir ağrıdır.
Karın Ağrısı Nasıl Azaltılır?
- Mide asidini baskılayan ilaçlar, doktor tarafından reçete edilebilir.
- İnce bağırsak ülseri ile ortaya çıkan ağrılar yemek sonrası yatışırken, mide ülserinde tam tersi söz konusu olur.
- Bazı karın ağrıları, pozisyon değiştirme ile düzelebilir.
- İBS ağrıları, gaz veya dışkı çıkarma ile geçebilir. Burada amaç omurganın gerilmesidir.
- Bağırsak kaynaklı karın ağrıları da dışkı çıkarımı ile rahatlayabilir.
- Pankreas kaynaklı karın ağrıları, sırt üstü yatınca rahatlar.
Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Karın ağrısı tedavisi için öncelikle ağrıya neden olan sorun tespit edilmelidir. Reflü ve ülser gibi sorunlar, ilaç tedavisi ve doğru beslenme programı ile kontrol altına alınabilir.
Apandisit ve fıtık gibi sorunlarda ise cerrahi operasyon veya fizik tedavi söz konusu olacaktır. Karın ağrısı tanısı koymak için doktorlar kan ve idrar testi isteyebilir, Bilgisayarlı tomografi veya endoskopi talep edebilir.
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Öncelikle doktorun reçete etmediği hiçbir ilacı kullanmayın. Karın ağrısı için ağrı kesici kullanılmaz. Bu durum, ağrınızı gidermek yerine daha şiddetli sorunlara yol açabilir.
- Gazlı içeceklerden uzak durun.
- Yemek sonrasında hafif soğuklukta su için.
- Ayaklarınızı daima sıcak tutun, ayakların üşümesi de karın ağrısına yol açar.
- Sıcak su torbasını karnınızın üzerine koyarak, karın ağrısının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
- Gazınızı çıkarmaya çalışın. Bunun için karın bölgesine masaj yaptırabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Sıcak bir duş, gazın çıkmasına yardımcı olacaktır.
- Adet sancısı nedeni ile karın ağrısı yaşıyorsanız, hekiminizden ağrı kesici talep edebilirsiniz.
- Karın ağrısına ek olarak kusma veya ateş gibi semptomlar da var ise hemen acil servise başvurunuz.
Karın Ağrısı İçin Bitkisel Çözümler
Mide ağrısı veya mide ekşimesi söz konusu ise yarım bardak suya, yarım çay kaşığı kabartma tozu ekleyerek tüketebilirsiniz. Yüksek tansiyonu olan kişilere önerilmez.
Zencefil, karın ve mide ağrılarının tedavilerinde kullanılabilir. Bağırsakları hareketlendirir ve gazın vücuttan dışarıya atılmasını kolaylaştırır. Zencefil tüketimi aynı zamanda sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını ve tüketilen besinlerin daha rahat emilebilmesini destekler.
Antioksidan etkisi sayesinde mide ve bağırsaklarda biriken iltihabın giderilmesini sağlar, bu da karın ağrısını azaltmasına neden olur. Zencefili çay olarak tüketmeniz önerilir.
Bir diğer karın ağrısına faydalı çay da papatya çayı olarak bilinmektedir. Hazımsızlık, adet ağrısı, kas krampları ve mide kramplarına iyi gelmektedir. Hayatınızda hiç tüketmediyseniz, ilk seferde günde 1 fincandan fazla tüketmeyiniz. Alerjiniz olabilir.
Faydalı liflerden oluşan yulaf ezmesi de karın ağrısından kurtulmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemler arasında yer almaktadır. Kabızlık içinde birebir olan yulaf ezmesi, içerdiği bileşikler sayesinde kan şekeri seviyelerini düzenler ve kolesterol seviyesini korur.
Nane tüketimi karın ağrısına neden olan mide hastalıkları ve irritabl barsak sendromu üzerinde çok etkilidir. Nane aslında besinlerin bağırsaklardan daha hızlı geçmesini sağlar ve bu sayede sindirim sistemini koruyarak mide kramplarını önler. Nanenin kendisi gibi yağı da birçok mide hapında kullanılmaktadır. Evde nane çayı yaparak mide ağrılarınızı rahatlatabilirsiniz.
Mide problemlerinin doğal çözüm yöntemlerinden birisi de kekik tüketmektir. Kekik, mide kramplarına iyi gelir ve gazı alır. Kekik yağı ise özellikle mide spazmlarına iyi gelmekte ve midede biriken gazı, bağırsaklara iterek dışarıya çıkmasını sağlamaktadır.
Rezene, gaz ve mide krampları için muhteşem bir bitkidir. Günde 3 kez rezene çayı içerek karın ağrılarından kurtulabilirsiniz. Rezene, aynı zamanda müshil olarak da bilinmektedir. Antibakteriyel ve dezenfekan özelliği sayesinde sindirim sistemini temizler ve daha işlevsel hale getirir.
Karın Ağrıyor, Doktora Gitmeli Miyim?
Öncelikle karın ağrılarına, istisnai bir durum olmadığı sürece Kardiyoloji bölümü bakmaktadır. Aşağıdaki belirtiler sizde de görünüyorsa, doktora gitme zamanınız gelmiş demektir.
- Dışkıda kan görülmesi
- Karın bölgesinde gerginlik ve şişme
- Sürekli artan ve devamlı olan şiddetli karın ağrıları
- Ağrının şiddetinden nefesin kesilmesi
- Bayılma, kusma, yüksek ateş ve kanamanın da eşlik ettiği karın ağrıları
Günün hangi saatinde olursa olsun bu belirtileri gözlemliyorsanız, en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine başvurmanız çok önemlidir. Pankreas veya apandisit iltihabı gibi sorunlarda, erken tedavinin önemi çok büyüktür. Nadir de olsa geç müdahalelerde, ölüm de yaşanabilmektedir.
Sizin karın ağrınız, karnın hangi bölgesinde? Neden kaynaklı olduğunu düşünüyorsunuz?
Başlıklar
- 1 Karın Ağrısı Nedir?
- 2 Karın Ağrısı Neden Olur?
- 3 Kronik Karın Ağrısı (Sürekli, ani gelişmeyen) Nedenleri
- 4 Akut Karın (Ani başlayan) Ağrısı Nedenleri
- 5 Bölgesine Göre Karın Ağrıları
- 6 Sürekli Karın Ağrıları Neden Olur?
- 7 Hangi Karın Ağrısı, Nasıl Olur?
- 8 Karın Ağrısı Nasıl Azaltılır?
- 9 Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
- 10 Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
- 11 Karın Ağrısı İçin Bitkisel Çözümler
- 12 Karın Ağrıyor, Doktora Gitmeli Miyim?
Cevap Bırak