Karpal Tünel Sendromu Nedir? Ne Zaman Ameliyat Edilir?
Karpal Tünel Sendromu, el parmaklarının hareketinde önemli bir rol üstlenen median sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Modern çağda artan mouse ve klavye kullanımı, rahatsızlığın ortaya çıkmasındaki ilk sebep haline gelmiştir. Özellikle masa başında çalışan kişilerde görülmektedir. Mouse ve klavye kullanımında el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda durması, rahatsızlığın başlıca sebebidir. Sadece bu tip kullanımlarda değil, bileğe fazla yük binen durumlarda da karpal tünel sendromu hastalığı ortaya çıkabilmektedir.
Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Bilek düzeyinde bulunan ve median sinirin geçtiği bir kanaldır. Sinirin başlangıç noktası boyundur ve bileğe kadar uzanır. Doğal olarak boyundan, bileğe kadar birçok farklı kas grubu ile de ilişkilidir. Doğal olarak sinirin son noktası olan bilekte oluşacak bir baskı, boyna kadar yani Karpal tüneli boyunca tüm bölgeyi etkileyecektir.
Tanısında EMG ve MR gibi ileri teknoloji testlerden yararlanılmaktadır. Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi olmasa da, doktorlar daha çok ağrı kesici veya inflamasyon giderici ilaçlar reçete etmektedir.
İnflamasyon nedir merak ediyor musunuz? Yazımıza bir göz atın.
Hastalığın son yıllarda tedavisinde fizik tedavi yöntemleri de kullanılmaya başlanmıştır. Son ihtimal ise cerrahi operasyondur.
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
Bu rahatsızlıkta görülen ağrının sebebi medyan sinirler üzerinde oluşan baskıdır. Bu baskı bir süre sonra bölgede iltihaplanmalara da sebep olabilir. Zira baskı, kan akışını engellemekte ve enfeksiyonlara karşı savaşacak hücrelerin bölgeye akışını zorlaştırmaktadır. Hastalığa neden olan farklı hastalıklarda bulunmaktadır. Bu hastalıklar direkt olarak karpal tünel sendromu oluşturmaz fakat hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Bunlar;
- Şeker hastalığı
- Gebelik
- Menopoz
- Yüksek tansiyon
- Tiroid disfonksiyonu
- Bilek kırıkları ve incinmesi
Yukarıda saydıklarımız farklı hastalıklardır, bir de karpal tünel sendromuna sebep olan durumlar vardır. Bunlar;
- Piyano çalmak
- Çok yazmak
- Herhangi bir teknolojik cihaz nedeni ile sürekli titreşim halinde kalmak
- Mouse ve klavyelerin yanlış kullanımı.
- Sigara kullanımı
- Obezite
- Tuz tüketimi
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri
Aşağıda belirttiğimiz hastalık belirtileri, genel olarak kitap okurken veya araç kullanırken ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi ise bu faaliyetler esnasındaki fiziki duruşumuzun, median sinirlerini aktif olarak kullanmak istemesidir.
- Parmaklarda elektrik çarpması hissiyatı
- Kol ve omuzda karıncalanmalar
- Elde güçsüzlük
- Çok şiddetli bilek ağrıları
- Kol ağrısı ve kolda yanma hissi
- Başparmakta uyuşma hissi
- Parmaklarda karıncalanma ve sızı şeklinde ağrılar
Bu belirtiler ilerledikçe günlük hayattaki en basit şeyleri bile yapamaz hale gelebilirsiniz. Öyle ki bir su bardağını tutmak bile zorlaşacaktır. Bu duruma gelmeden, mutlaka doktorunuz ile görüşmeli ve tedavi seçeneklerini değerlendirmelisiniz.
Karpal Tünel Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir ve Tedavisi Nedir?
Bu rahatsızlığın tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü‘ne gidilmelidir. Buradan alınacak yönlendirme ile Fizik tedavi uzmanına da görülebilir. Cerrahi operasyon mutlaka en son tercih olmalıdır. Doktorunuzun diğer tedavi yöntemlerine başvurmadan, cerrahi operasyon istemesi durumunda başka bir doktorla görüşebilir veya uzman bir fizik tedavi hekiminden randevu alabilirsiniz.
Hastalığın erken teşhisinde tedavi süreci daha rahattır, zira bu aşamada hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkündür. Bu süreçte iltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlara yönelinir. Aynı zamanda, hastalığın altında başka bir hastalıktan yatan sebep olup olmadığı titizlikle incelenmelidir. Cerrahi müdahale sadece ilaçlı tedavilerin ve fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanmalıdır.
Hastalık eğer tedavi edilmezse, kas erimesi ilerler ve kısmi felç gerçekleşir. Bu durumda ameliyat dahi çözüm olmayabilir, o nedenle Karpal Tünel Sendromu mutlaka ciddiye alınmalı ve tedavi süreci olabildiğince erken başlatılmalıdır.
Karpal Tünel Sendromu Hastaları Neler Yapmalıdır?
- Sigarayı bırakın
- Günde en az 2 litre su için
- Şeker, kırmızı et, yağ ve tuz ağırlıklı besinlerden uzak durun
- Fazla kilolarınızdan kurtulun
- Doktorunuzun verdiği ilaçları mutlaka düzenli bir şekilde kullanın
- Hareketsiz yaşamdan vazgeçin
- Bilgisayar başındayken omuzlarınızı öne doğru eğmeyin
- Ellerinizi soğuktan koruyun
- Bilgisayar fareniz, sizi rahatsız ediyorsa değiştirin
- Klavyeniz mutlaka dirsek yüksekliğinden aşağıda olmalıdır
- Masa başı çalışıyorsanız, küçük de olsa sık molalar verin
- Klavye tuşlarına sert basma alışkanlığından vazgeçin
Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri
Bu rahatsızlığın belirtilerinin ve ağrılarının hafifletilmesi için bazı egzersizler tasarlanmıştır. Bu egzersizlerin temelinde sinir germe ve kaydırma hareketleri bulunmaktadır. Düzenli yapmanız halinde, hastalığın ilerlemesini durdurabilir ve hatta hastalığa hiç yakalanmamışsanız, ileride yakalanma riskini de düşürebilirsiniz.
- Parmaklarınızı ve el bileğinizi düz bir şekilde tutun ve parmaklarınızın orta ekleminden bükün. Yani sadece parmakları bükün, yumruk yapmayın. Bu şekilde iken parmaklarınızı ve elinizi birleştiren ana eklemi öne doğru bükmeye çalışın. Son aşamada ise parmaklarınızı yine orta eklemden başlayarak düz hale getirin. Sonra tekrar bükün ve düzeltin. Gün içerisinde bu egzersizi 3 dakika boyunca yapın.
- 2 elinizi de yumruk yapın ve parmaklarınız bitişik olacak şekilde açın. Parmaklarınız düz halde iken bileğinizi geriye doğru bükün. Baş parmağınızı, bileğiniz ve parmaklarınız ile aynı seviyeye gelesiye kadar bükmeye çalışın. Daha sonra avuç içi yüze bakacak şekilde kolunuzu döndürün. Günde 3 dakika bu egzersizi uygulayın.
Başlıklar
Cevap Bırak