Katarakt Başlangıcı Belirtileri Nedir? Ameliyat Sonrası
Vücudumuzda bazı organlar ölüme meydan okuyarak yaşlanmaz fakat bazı organlar bu yaşlanma sürecine çok da dayanıklı değildir. Göz, yaşlanma sürecinden diğer organlara göre daha hızlı etkilenir. Görme duyusu, bu nedenle ileri yaşlarda düşer. Elbette buna sadece yaş değil, çevresel etkenler de neden olabilir.
Bu etkilerin sonucu olarak ışığın retina üzerine düşmesini sağlayan göz bebeği, bir diğer adı ile pupil küçülür. Işığa karşı adaptasyon yavaşlar ve kişi artık çok güçlü ışık olmayan bölgelerde görme zorlukları yaşamaya başlar.
Göz merceği esnekliğini kaybeder ve yakını görememe sorunları başlar. Göz kuruluğu da baş gösterebilir. Göz kuruluğu olursa gözyaşı azalacak ve kişi görme bulanıklığı yaşayacaktır. Gözde yanma ve kızarıklık da görülecektir.
Yaşa bağlı gelişen en yaygın rahatsızlık ise katarakt olarak bilinmektedir. Katarakt, yaşlandıkça kalınlığı ve ağırlığı değişen lensin, göz işe uyum sağlayamıyor olması nedeni ile ortaya çıkar. Lens etrafında, liften yapılar oluşur ve bu nedenle lens çekirdeği sıkışarak sertleşir.
Lens çekirdek proteinleri değişime uğrar ve lens üzerinde kahverengi lekeler oluşur. Tedavisi basittir fakat dünya genelinde körlüğe neden olan en yayın hastalıktır. Tedavisi ise cerrahi operasyondan geçmektedir. Bulanık hale gelen lens, operasyon ile çıkarılır ve yerine yapay mercek takılır.
Katarakt Nedir?
Genellikle yaşlılarda görülen bir göz hastalığıdır. Doğuştan da gelebilir. Doğuştan gelen katarakt türü konjenital olarak adlandırılır, yaş ile birlikte ortaya çıkan türüne ise senil adı verilmiştir.
Göz içerisinde yer alan mercek üzerinde bulanık kısımların oluşması, merceğin saydamlığını kaybetmesi ve lekelenmesi, görme yeteneğinin azalmasına neden olur.
Katarakt genelde iki gözde de aynı anda çıkar fakat bir göz yine genel olarak diğerinden daha çok etkilenir. Sağlıklı bir göz merceği, gelen ışığı gözün arkasına iletir ve görüntüyü beyne aktarır. Ancak merceğin bulanık hale gelmesi, ışığın yeterince alınmasını engeller ve görüş bundan etkilenir.
Tedavi edilmez ise bu bulanık alanlar ilerler ve kişi artık göremez hale gelebilir.
Her yaştan insanda görülebilir fakat her 10 katarakt kişiden 9’u yaşlı olarak nitelendirilen hastalardır. Yaşa ek olarak göz hastalıkları, travmalar veya ilaç kullanımı nedeni ile de ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa yeni doğan bebeklerde de görülebilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
3 yaşın altındaki bebeklere lens implantasyonu yapılamaz. Katarakt oluşumunda genetik etkilerin olduğu bilinse de, buna henüz hangi genin neden olduğu kanıtlanamadı. Katarakt tedavisi basit fakat kendisi tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle 40 yaşını geçmiş her bireyin 2 yılda bir göz muayenesi olmasında fayda vardır. 55 yaşından sonra her yıl, 65 yaşından sonra ise yılda 2 kere uzman bir göz hekimine muayene olması şiddetle önerilir.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt belirtileri, genelde yaşın ilerlemesi ile belirgin hale gelir. İlk evrelerinde hiç belirti göstermeyebilir veya belirtiler kişinin fark edeceği şiddette değildir. Göz merceğinin bulanık olması, giderek artar ve artık bu diğer kişiler tarafından dahi fark edilir. Görüşün dumanlı ve puslu olması, ilk belirtiler arasındadır.
Görüşün net olmadığı alanlarda kişi lekeler görebilir. Katarakt sahibi olan kişiler, renkleri solgun görürler. Araç kullanmak giderek daha zor hale gelir. Kitap ve gazete okumak ya da televizyon izlemek gibi günlük aktiviteleri kişi yapamaz hale gelir.
Rahatsızlığın tüm belirtilerini aşağıda listeleyelim;
- Bulanık görme.
- Renklerin soluk algılanması.
- Renklerin zor seçilmesi.
- Güneşli günlerde daha zor görme.
- Işıktan şikayet.
- Uzağı da yakını da görememe.
- Gözlük numarasının sık değişmesi.
- Baş ağrısı.
- Gözün yorulması.
- Gözlüksüz yakını daha iyi görme.
- Gece zor görme.
- Derinlik hissinin gitmesi.
Katarakt Neden Olur?
Gözün iris dediğimiz renkli kısmının arkasında bulunan göz merceği, bir takım proteinler tarafından oluşturulur. Bu proteinlerde görülen kimyasal değişimler ve ayrışmalar gerçekleşir. Bunun sonucu olarak yüksek ağırlıkta protein grupları oluşur ve gözde lekelenme ortaya çıkar.
Bu kümeler, bir süre sonra artık ışığın göz içine gelmesini engeller ve adeta bir perdeye neden olur. Gözün saydamlığı azalır ve ışığın dalgalanması engellenir. Bir süre sonra kişi kör bile olabilir.
Ailede katarakt hikayesi varlığı mevcutsa, kişide de katarakt görülme ihtimali yüksektir. Göz ameliyatları, bir takım genetik bozukluklar, şeker hastalığı ve gözlerin uzun süre güneş ışığına maruz kalması da buna neden olabilmektedir.
Uzun süre steroid ilacı kullanımı ve göz travmaları da katarakt başlangıcına neden olabilir.
Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?
Göz muayenesi sonucunda tanı konacaktır. Gözün ayrıntılı görülmesi ise yoğun bir ışık altında çalışan oftalmoskop cihazı ile gerçekleşir. Gözün içini ayrıntılı bir şekilde gören hekim, göz merceğinin hastalıktan ne kadar etkilendiğini de anlamış olacaktır.
Katarakt bazen rutin göz muayenelerinde veya herhangi bir göz rahatsızlığında da görülebilir. Katarakt, hiçbir ilaç veya herhangi bir diğer yöntem ile tedavi edilemez. Tek seçenek cerrahi operasyondur.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gelişen teknoloji ile katarakt ameliyatı, basit operasyonlar arasına girmiştir. Lokal anestezi ile göz çevresi uyuşturulur. Küçük bir tünel kesi atılır ve özel teknikler ile bulanıklaşan mercek, titreşimler ile parçalanarak mercekten çıkarılır.
Mercekten boşalan yere ise en yüksek kalitede yapay bir lens yerleştirilerek kişiye yeniden görme duyusu verilir. Bu lens, diğer tüm görme kusurlarını da giderdiği için hastanın artık uzağı veya yakını görmek için gözlük kullanması gerekmez.
Katarakt operasyonu ortalama olarak 30 dakika sürmektedir. Hastaya damla reçete edilir ve doktorun belirttiği süre boyunca bu damlanın kullanması gerekir. Katarakt operasyonu sonrasında hastanede kişinin kalmasına gerek yoktur.
Katarakt iki gözde de varsa, belirli aralıklar ile ameliyatlar gerçekleştirilir. İki göze de aynı anda operasyon yapılmamalıdır. Ameliyattan sonra, hasta ilk günden gözünü kullanabilecektir.
Katarakt Olmamak İçin Neler Yapılabilir?
Göz içerisinde yer alan mercek, yaş ile beraber kalınlaşır ve esnekliğini kaybeder. Esnekliğin gitmesi ile beraber, yakını ve uzağı görme sorunları da ortaya çıkar. Mercek içeriğinde yer alan dokulardaki bozulmalar, ışığın dağılmasını engeller ve ışık retinaya düzgün ulaşamaz. Bu da kişinin artık eskisi gibi göremiyor olmasına neden olur.
Tedavi edilmez ise kişi kör olabilir. Katarakt genetik olarak da kişiyi bulabilir. Sigarayı bırakmak, güneş ışığından korunmak, sağlıklı beslenmek, düzenli spor yapmak ve şeker hastalığını kontrol altında tutmak, hastalığa yakalanma riskinizi bir hayli düşürecektir.
Sağlıklı bir ömür geçirmek için mutlaka düzenli olarak göz muayenesi olmanız gerektiğini unutmayın. Yılda sadece 1 kere muayene olarak, en değerli organınızı ölesiye kadar kullanabilirsiniz.
Yeni doğan bebeğinizin göz ve normal çocuk doktoru muayenelerini de kesinlikle ihmal etmeyin. Bu muayenelerde sadece katarakt değil onlarca farklı hastalık erkenden teşhis edilerek tedavi edilebilmektedir.
Halk arasında göze perde inmesi olarak tanımlanan katarakt hastalığı hakkında bilgi vermeye çalıştık, sorularınız varsa hemen aşağıdan şimdi bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak