Kavak Ağacı Nedir? Kavak Ağacı Nerelerde Kullanılır?
Söğütgiller ailesinden olan kavak ağacı çok hızlı büyümesi öne çıkan en belirgin özellikleri arasındadır. Sulak alanları seven kavak ağaçları genellikle akarsu ve benzeri sula bölgelerde yetişir. Anadolu da hızlı büyümesinde sebeple kışlık odun için kullanmak amaçlı sıkça yetiştirilmektedir.
Kavak ağaçları genellikle bahçe ve tarla kenarlarına dikilir. Boyları 10-20 metreyi bulmaktadır. Yaprak biçileri kavağın türüne göre değişkenlik göstermektedir. Bazıları üçgen biçiminde isen bazen de oval olabilmektedir.
Kavak Ağacı Türleri Nelerdir?
Türkiye de 6 çeşit kavak türü bulunmaktadır. Bu türlerin isimleri ve genel özellikleri şu şekildedir:
Fırat Kavağı: Diğer kavak türlerine göre daha kısa boya sahip olan Fırat kavaklarının boyları 10-12 metreye kadar çıkmaktadır. Akarsu ve Nehir kenarlarına ekilen Fırat kavağının dalları diğer türlere göre daha incedir.
Kara Kavak: Sulak alanları seven kara kavak nisan aylarında çiçeklenmeye başlar. Olgunluğunu tamalayanların boyu 30 metreye kadar çıkabilmektedir. Kara kavağın tohum vermeye başladığı mevsim ise Haziran ayıdır.
Ak Kavak: Ak Kavak isemini yapraklarının altındaki ve gözdesini sarak beyaz renkten almaktadır. Diğer Kavak türlerinden kolayca ayrılır. Boyları iyi sulandığında ve dipleri havalandırıldığında 30-40 metreye kadar ulaşabilmektedir. Bu tür uzun ömürlü oluşundan dolayı sıkça dikilen bir kavak türüdür.
Boz Kavak: Diğer kavak türlerinden farklı olarak Boz kavak iki kavak türünün aşılanması ile ortaya çıkan bir türdür. Boz kavak türü Titrek kavak ve Ak kavak türlerin aşılanması ile keşfedilmiştir. Boz kavak gövdesi pürüzsüz olaması ile öne çıkar.
Servi Kavak: Karışık bir dal yapısına sahip olan Servi kavakların piramitlere benzeyen bir görünümü vardır. Genellikle dalları yukarı doğru uzandığından dikim mesafesi düşüktür. Ağaçlar genelde tek sıra halinde ve sık dikilir.
Titrek Kavak: Kavak türleri arasında en popüler türlerden biri olan Titrek kavaklar deni seviyesinden yüksek bölgeleri sevdiğinden dağlarda rastlanır. Nemi seven Titrek kavaklar rutubeti bol ormanlarda yetişirken boyları 20-25 metreye kadar uzamaktadır. Titrek kavak tıbbi alanlarda kullanılmaktadır. Kavağın dış kabuğu ile yapılan çayın ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği vardır.
Kavak Ağacı Nerelerde Kullanılır?
Kavak Ağacı çok özel niteliklere sahip bir ağaç türü olmasa da hızlı büyümesi ve ülkemizin bir çok bölgesinde farklı türlerinin yetişiyor oluşu başta kışın yakacak odun olmak üzere köylerde ev yapımında ve mobilya yapımında sıkça kullanılan bir ağaç türüdür. Bunun yanında yetiştirilip elde edilen odununun yurt dışın ihracatıda yapılmaktadır.
Kavak Ağacı Nerede Yetişir?
Kavak ağacının türlerine göre yetişme bölgeleri ve alanları fakrlılık göstermektedir. Sulak alanları seven kavaklar akarsu ve nehir kenarında olduğu gibi yüksek rakım seven türleri dağlarda yetişir. Nem bakımından zengin olan Karadeniz bölgesindeki tüm şehirlerde kavak ağacının farklı türleri ile karşılaşmak mümkün. Buna ek nem derecesi yüksek olan marmara bölgesi şehirleri ve anadolunun birçok şehrinde kavak ağacı yetiştirilmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak