Kaynaşlı Gezilecek Yerler
Kaynaşlı Hakkında Kısaca Bilgi
Türkler’in Anadolu’ya girmesi ile beraber, Türkler ile Bizanslılar arasındaki savaşlara sahne olan Kaynaşlı, Osmanlı Devleti’nin de ilk kazandığı topraklardan bir tanesidir. İpek Yolu üzerinde bulunuyor olması, bölgenin o dönemlerde bir ticaret merkezi olarak kullanılmasını sağlamıştır.
Osmanlı’ya katılması ile beraber, Kaynaşlı’ya Türk nüfusu dolmuş ve 14. yüzyıldan itibaren Türkler, bölgedeki en yaygın yerleşik nüfus haline gelmişlerdir. Osmanlı tarafından 700 yıl boyunca yönetilmiş olması, Kaynaşlı’daki tarihi yapıların neredeyse tamamının Osmanlı’ya ait olmasını da sağlamıştır.
Meşhur Osmanlı-Rus savaşından sonra, Karadeniz’in doğusundaki Türk nüfusunun bir kısmı Kaynaşlı’ya da göçmüştür. Günümüzde ilçedeki köylerin birçoğu ise 19. yüzyılda kurulmuştur.
20. yüzyılın başındaki kayıtlara göre Kaynaşlı, Bolu Sancağı’na bağlı bir yerleşim yeri olarak görülmektedir. 1944 yılında Düzce ilçesine bağlı bir bucak olan Kaynaşlı, 1969 yılında ilk kez belediyesine kavuşmuştur. 1999 yılında Düzce’nin il yapılması ile beraber, Kaynaşlı da ilçe statüsünü kazanmıştır.
Kaynaşlı ilçesi doğuda Bolu, kuzeyde Düzce il merkezi, batıda Gölyaka ve güneyde Mudurnu ilçeleri ile komşu durumundadır. İlçe nüfusu, son 20 yıldır neredeyse hiç değişmemiştir zira ilçe sürekli göç vermektedir. Nüfusu 20 bin civarında olan ilçenin %65 kadarı ormanlık alanlar ile kaplıdır. Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük iki şehri arasındaki geçiş noktalarından birisinde yer alan Kaynaşlı, bu sayede güçlü bir ekonomiye sahiptir.
Düzce il merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan ilçe, bozulmamış olan doğası sayesinde önemli bir spor turizm merkezi haline gelmiş durumdadır.
Kaynaşlı Gezi Rehberi
Düzce ilinin geneli gibi ormanlık alanlar ile kaplı olan Kaynaşlı, su kaynakları yönünden de çok zengindir. Kalabalık olmaması nedeni ile henüz bakir kalmış çok sayıda ormanlık alanı bulunmaktadır. Doğa ile iç içe tatil yapmayı sevenlerden iseniz mutlaka en kısa zamanda bir Kaynaşlı gezisi yapmanızı öneriyorum. Şimdi ilçedeki gezilip görülmeye değer tarihi ve turistik bölgeleri başlıklar halinde inceleyelim.
Topuk Yaylası ve Göleti
Denizden 1280 metre yükseklikte yer alan yayla, Düzce il merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kaynaşlı ilçesinin Bıçkıyanı Köyü sınırları içerisinde bulunan Topuk Yaylası ve Göleti, ormanlık alanlar ile kaplanmıştır. Ormanlık alan içerisinde en çok sarıçam, kayın gürgen ve köknar ağaçları bulunmaktadır. Yeşil ve mavinin muhteşem buluşması, konuklara adeta kartpostallık bir görüntü sunmaktadır.
Abant Gölü, Sinekli Yaylası ve Samandere Şelalesi gibi alanlara oldukça yakın olan bölgede, adeta bir doğal cümbüş yaşanmaktadır. Ormanlık alanda ve göl kenarında bulunan onlarca farklı kuş türü, hiç bitmeyen bir gösteri düzenlemektedir. Göl çevresinde çadır kampı kurmak mümkündür. Özellikle hafta içlerinde, bölge tenha olduğu için huzurlu birkaç gün geçirmek mümkündür.
Yayla ve gölet çevresinde trekking, bisiklet turu ve foto-safari aktiviteleri, en çok tercih edilenler arasındadır. Gölet içerisinde saza, aynalı ve kadıncık gibi balıklar bulunmaktadır. Bu da Topuk Yaylası ve Göleti bölgesine gelen konuklara, olta balıkçılığı yapma fırsatı vermektedir. Balık tutmadan önce, av zamanlarını da kontrol etmeyi unutmayınız. Bölgede Fenerbahçe’nin çok büyük bir spor tesisi de bulunmaktadır.
Sakarca Yaylası
Bolu ve Düzce illeri tarafından paylaşılan Sakarca Yaylası, orman ağaçları ile çevrilmiş bir bölgedir. Denizden 1540 metre yükseklikte yer alan yayla, çok sakin bir ortama sahip olması nedeni ile doğa yürüyüşüne ve dinlenme tatillerine çok uygun.
Düzce il merkezine 1 saatlik uzaklıkta olan yayla, Samandere Şelalesi ve Abant Gölü’ne oldukça yakın mesafede. Bölgeye mutlaka yaz mevsiminde gitmenizi öneriyorum. Hem sıcak havalarda serinlemiş olursunuz hem de yollar daha sağlam olacağı için çamura batmamış olursunuz. Diğer mevsimlerde malum Karadeniz iklimi nedeni ile yağışlar sık olmakta ve asfalt yol olmadığı için çamur yollarda çamur ortaya çıkmaktadır.
Kurugöl Tabiat Parkı
Kaynaşlı ilçesinde yer alan bu saklı cennet, 2004 yılında mesire alanı olarak ilan edilmiştir. 2011 yılında ise tabiat parkı unvanını alarak turizm potansiyelini daha da artırmıştır. Gölün çevresi ormanlık alanlar ile kaplıdır ve bu alanda en çok gürgen, meşe ve kayın ağaçları bulunmaktadır.
Gölde olta balıkçılığı yapmak mümkündür. Doğal güzellikler ile dolu tabiat parkında yürüyüşler yapabilir ve bu sırada muhteşem kareler yakalayabilirsiniz. Ayrıca göl ve çevresinde kamp yapmak da mümkündür.
Çamlıpınar Göleti
Kaynaşlı ilçesinin Dipsizgöl Köyü sınırları içerisinde yer alan Çamlıpınar Göleti, bölge halkı tarafından piknik ve mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Düzce il merkezine de sadece 25 dakika mesafede olması, bölgenin hafta sonlarında oldukça yoğun olmasına neden olmaktadır.
Hafta içi günlerde buraya gelerek çadır kampı kurabilir veya gün boyu piknik keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca trekking, bisiklet turları ve foto safari aktiviteleri de en çok tercih edilen etkinlikler arasındadır. Göl çevresinde belediye tarafından oturma alanları konmuş ve geçişler için küçük köprüler inşa edilmiştir.
Yörükler Yaylası
Kaynaşlı ilçesinin Darıyeri Yörükler Köyü sınırları içerisinde yer alan Yörükler Yaylası, Türkiye’deki en önemli off-road yarışlarının yapıldığı bölgelerden birisidir. Yarış takvimini takip ederek, o tarihlerde bölgeye gelerek bu doğa sporunu takip edebilirsiniz.
Ayrıca bölgede kamp yapmak da mümkündür. Yörükler yaylası tertemiz havası, sık ormanlık alanları, doğa yürüyüşü parkurları ile güzel bir kaçamak için gerekli her şeye sahiptir. Off-road yarışları, her sene geleneksel olarak düzenlenmektedir.
Gırgın Çayırı
Kaynaşlı ilçesinin Eskiköy Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Gırgın Çayırı, bölge halkının en çok tercih ettiği piknik alanlarından birisidir. İlçe merkezine sadece yürüme mesafesinde yer alan bölgede, çocuk parkı ve oturma alanları bulunmaktadır. Ayrıca tuvalet gibi alt yapı hizmetlerinin de bulunuyor olması, bölgeyi tercih edilir kılmıştır.
Bölgede doğa yürüyüşü yapmak ve bisiklet kiralayarak bisiklet turlarına katılmak mümkündür. Piknik alanında Düzce iline ait yöresel yemeklerin satışını yapan bir restoran da bulunmaktadır.
Orhangazi Camii
Sarıköçek Köyü sınırları içerisinde yer alan cami, muhtemelen daha önce gördüğünüz hiçbir camiye benzememektedir. Daha çok bir evi andıran Orhangazi Camii, çantı tekniği kullanılarak 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Orhan Gazi döneminde yaptırılmış olan cami, ilçenin en eski tarihi yapılarından bir tanesidir. Orhangazi Camii anıt eser statüsüne alınarak, koruma altına alınmıştır ve ibadete açıktır.
Ali Baba Türbesi
Hangi tarihte yaşadığı tam olarak bilinmeyen Ali Baba, Kaynaşlı ilçesinin en efsanevi karakterlerinden birisidir. Mütevazı bir hayat yaşadığı söylenen Ali Baba, tek öküzü ile çift sürmektedir. Karısı ve bölge halkından birkaç kişi, Ali Baba’nın tek öküzle nasıl çift sürdüğünü görmek için Ali Baba ile beraber talaya giderler. Ali Baba ise ‘peki ama gördükleriniz karşısında şaşırmayacaksınız’ der.
Ali Baba tarlaya gittiğinde öküzünün yanına ormanlık alandan bir geyik gelir ve çift sürerler. Bunu gören eşi şaşkınlıkla bağırır ve geyik ormana kaçar. Ali Baba, bu olaydan sonra esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolur. Köy halkı günlerce Ali Baba’yı arar fakat onu bulamazlar. Bugünden yıllar sonra, bugünkü türbenin bulunduğu tepede bir mezar bulunur. İsimsiz olması nedeni ile bu mezarın Ali Baba’ya ait olduğu düşünülür.
O günden bu yana bu bölge, Kaynaşlı halkı tarafından kutsal kabul edilmiştir. Türbeye her gün gelip dua eden ziyaretçileri görmek mümkündür. Ayrıca halk ve Kaynaşlı kurumları tarafından 90’lı yıllardan bu yana her sene geleneksel olarak mevlid gerçekleştirilmekte ve gelenlere pilav, ayran ikramı yapılmaktadır.
Kaynaşlı’da Neler Yapılır?
Kaynaşlı; ormanları, gölleri, konumu ve yaylaları ile Türkiye’nin en önemli doğa ve motor merkezlerinden birisi haline gelmiştir. İlçede 150 dönümlük dev bir parkur arazisi kurulmuştur. Burada her sene ATV, dağ bisikleti, Off-Road, Enduro ve Motocross yarışmaları düzenlenmektedir. Son olarak düzenlenen Ekstrem Enduro Şampiyonası ile beraber, Kaynaşlı ilçesinin dünya çapında bilinirliği de artmaya başlamıştır.
Kaynaşlı, en çok Off-Road yarışmaları ile popülerdir. Çamur ve bataklık parkurlarının bulunduğu alanda, normal araçlar ile aşılması imkansız yollar, off-road araçları ile ancak aşılabilmektedir. Seyir zevki çok yüksek olan bu yarışlar, Kaynaşlı’nın muhteşem doğası da işin içine katılınca, birçok insan için güzel bir tatil fırsatı sunmaktadır.
Yarışlar öncesi birçok spor meraklısı, bölgeye gelerek kamp kurmakta. Siz de böyle yaparak hem arkadaşlarınız ile doğanın içinde güzel birkaç gün geçirebilir, hem de bu heyecan ve hız dolu off-road yarışlarını yakından takip edebilirsiniz.
Kaynaşlı İlçesine Nasıl Gidilir?
Düzce, Ankara ve İstanbul’un tam ortasındadır ve 3-4 saatlik bir kara yolculuğu ile rahatlıkla ulaşılabilir. Eğer Anadolu’nun çok uzak bölgelerinden seyahat ediyorsanız, havaalanı olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih etmenizi öneriyorum.
Düzce il merkezinde bulunan Şehirlerarası Terminal’den her 30 dakikada bir Kaynaşlı’ya otobüs kalkmaktadır. Otobüslerin kişi başı bilet fiyatları, 15 ile 25 lira arasında değişmektedir.
Kaynaşlı hakkında bildiklerinizi bizimle paylaşarak, içeriğin zenginleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak