Kefir Zayıflatır Mı? Kefir Diyeti Nasıl Yapılır?
Dünyada aslında uzun zamandır popüler bir besin kaynağı olan kefir, ülkemizde daha yeni yeni yaygınlaşmaya başladı. Ülkemiz insanının sağlıklı beslenmeye ve özellikle kilo vermeye eskisinden daha çok ilgi göstermesi, kefir gibi mucizevi besinleri daha fazla gündemde kalmasını sağlamaktadır.
Kefir, en faydalı süt ürünüdür ve evde de kolayca yapılabilir. İçeriğinde çok zengin probiyotik kaynağı içerir ve sütten daha az kaloriye sahip olması ile harika bir diyet ürünüdür. Besinlerden en verimli şekilde faydalanmamızı sağlayan bu içecek, aynı zamanda bizi de usun süre besler. Tam bir mineral ve vitamin deposu olan kefirin nasıl yapılabileceğini ve diyetlerde nasıl uygulanabileceğini, yazımızın devamında öğrenmiş olacaksınız.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
İnek ve koyun sütü ile yapılabilen kefir, aslında su ile de yapılabilmektedir fakat biz, en faydalı olduğu için inek sütünden yapılanı önermekteyiz. Günümüzde sadece Uzak Doğu’da değil Amerika ve Avrupa kıt’alarında da çok tüketilen bir içecektir.
Süt içerisindeki tüm besin değerlerini içeren kefir, en çok probiyotik içeren süt ürünü olarak bilinmektedir. Tüketiminin yoğurda göre daha kolay olması da tercih edilmesindeki bir diğer sebeptir. Tadı ilk başta biraz tuhaf gelebilir fakat, birkaç içiş sonra alışmanız muhtemeldir.
Kefir içerisinde en çok kalsiyum, protein ve potasyum bulunur. Elbette bunun için kefirin mayalandığı sütün de kaliteli olması önemlidir. Çok sayıda bakteri ve maya barındırır, bu da bağırsak florasının gelişmesine katkıda bulunur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, özellikle kadınlarda 50 yaşından sonra ortaya çıkan kemik erimesi riskini düşürür. B vitamini bakımından çok zengin olan kefir, bol miktarda folik asit içermektedir.
Doğru mayalanmış kefir sadece yetişkinler tarafından değil çocuklar ve hamile kadınlar, yaşlılar ve sindirim problemi yaşayan herkes tarafından tüketilebilir.
Kefir Nasıl Mayalanır?
Kefir tanecikleri, aslında bakteri ve mayaların birleşiminden oluşmaktadır. Gluten içermez ve küçük yuvarlakların birleşimi gibi bir görüntüye sahiptir. Beyaz veya sarımtırak bir renge sahip olan tanecikler, sütü mayalar ve kefire çevirir.
Kefir Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Halk arasında gençlik iksiri olarak bilinen kefir, kanserden hazımsızlığa kadar onlarca farklı hastalığa iyi gelmektedir. Uzak Doğu’da kefiri düzenli içen kişilerin, 100 yaşını geçtiği çok kez görülmüştür. Zira kefir bağışıklık sistemine güç verdiği için birçok hastalığa yakalanılma şansını düşürmektedir.
Öncelikle ishal, kabızlık, bağırsak iltihapları, cilt hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyonlar, sarılık, tümörler, mide iltihapları ve yüksek tansiyon gibi önemli hastalıklar üzerinde olumlu etkiler bırakmaktadır.
Kefir, bağırsakların tüm besinleri çok daha rahat emmesini sağlar. Bu sayede besinlerde bulunan tüm önemli değerler, vücudumuza geçebilir ve bu da bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun hormon sistemini ve savunma mekanizmasını düzene sokar, bu sayede olası enfeksiyonlar da engellenmiş olurlar.
Kefir, hamile kadınlar tarafından da güvenle tüketilebilir. Hatta bu sayede bebekte enfeksiyon neden olabilecek birçok bağırsak bakterisi de ölmüş olur.
Kefir Nasıl İçilmelidir?
Kefir günde yarım litreye kadar içilebilir. Uzun süreli kefir tüketimlerinde, kişi kendini daha genç hisseder ve daha az hastalanır. Özellikle 50 yaş üzeri herkes, günde en az 1 bardak kefir tüketmelidir.
Bağırsak, kan dolaşımı, böbrek, safra, karaciğer ve kalp problemleri olan kişiler, adeta bir ilaç gibi kefir tüketmelidir. Kefir, yaşlıların en büyük sorunlarından birisi olan eklem ağrılarına da çok iyi gelmektedir.
Günümüzde 90 yaşın üzerine çıkan insanların büyük bölümünün kefir tükettiği tespit edilmiştir.
Kefir içmeye başlamak için, az miktarlar ile başlangıç yapmanızı öneriyorum. Örneğin, ilk günler günde sadece yarım bardak veya küçük 1 bardak kefir yeterli olacaktır. 2 hafta sonra 1 bardağa çıkabilir, 2 ay sonra da günde 2 bardak kefiri rahatlıkla içebilirsiniz.
Kefir, içeriğinde milyonlarca canlı ve yararlı bakterinin olduğu bir içecektir. Bazı insanlar bu duruma karşı hassas olabilir ve şişkinlik, kramp veya kabızlık gibi sorunlar baş gösterebilir. Eğer bu durumda iseniz, kefir içmeyi bırakın veya çok az için. Belirtiler, çok şiddetli ise hiç vakit kaybetmeden doktora başvurun.
Kim Kefir İçemez?
- Hazır kefirler şeker içerir, o nedenle hazır kefirler, diyabet hastaları için uygun değildir.
- Süte alerjisi olan kişiler, kefire de alerjik reaksiyon gösterebilir.
- Bağışıklık sistemi çökmüş olan kişiler, kefir içmeden önce doktoru ile görüşmelidir.
- Çok nadir de olsa, bağırsak hastalığı olan kişilere kefir kötü gelebilmektedir. Bağırsak sorunlarınız varsa, doktorunuza danışmadan kefir tüketmeyiniz.
- Laktoz intoleransı olan kişiler süt içemez fakat kefir içebilir. Çok nadir de olsa, kefir bu kişilere zarar vermektedir. O nedenle, içmeden önce doktorunuza danışabilirsiniz.
- Emziren annelerin veya gebelerin, kefir içmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Kefir Zayıflatır Mı?
Evet, gelelim asıl soruya. Kefir kilo verdirir mi? Kefir içerisinde bulunan yararlı bakteriler, sindirim sistemini düzenler ve yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesini sağlarlar. Bu sayede, az yiyerek de vücudunuzu çok iyi besler ve daha az acıkırsınız.
Kefir tüketimini alışkanlık haline getirmek adına, meyveler ile tüketebilirsiniz. Kefir, süt gibi herkesin seveceği bir tada sahip değildir.
Kahvaltıda süt içmek yerine kefir içmek daha faydalı olacaktır. Kefir, hem daha az kaloriye sahiptir hem de daha çok faydalıdır.
1 su bardağı kefirde 105 kalori bulunmaktadır. Buna göre kalori hesabınızı yapabilirsiniz. Sadece 1 bardak kefir tüketen kişi günlük kalsiyum, fosfor, B12, B2, magnezyum, protein ve karbonhidrat ihtiyacının %20 kadarını karşılar.
Kefir Diyeti Nedir?
Kefir ile kilo vermek gerçekten mümkündür fakat biraz sabır gerektirir. Aşağıda sizin için örnek bir diyet programı hazırladım.
İlk gün: Diyetin ilk günü en zor günlerden birisi olacak. Gün boyunca meyveden başka hiçbir şey yemeyin. 1 adet elma, 1 dilim kavun ve 1 adet avokado yeterli olacaktır. Kefiri ise sabah aç karnına ve yatmadan hemen önce 1’er bardak olmak üzere için.
İkinci gün: Bugün sadece pişmiş veya çiğ sebze tüketiyorsunuz. 1 adet haşlanmış patatesi, çok az tereyağı ile yiyebilirsiniz. Kefirler yine sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce.
Üçüncü gün: Bugün size torpil geçiyorum ve hem sebze, hem de meyve yemenize izin veriyorum. İstediğiniz kadar sebze ve meyve yiyebilirsiniz. Öğle saatlerinde, küçük bir kase ve yağsız yapılmış bir çorba da içebilirsiniz. Kefiri ise sabah aç karnına ve gece yatmadan önce içiniz.
Dördüncü gün: Diyetin en tuhaf günü geldi. Tüm gün sadece muz veya sadece elma yeyin. Bu sefer öğlen de kefir içeceksiniz. Yani 3 bardak kefir tüketeceksiniz. Öğle saatlerinde, 1 kase çorba içebilirsiniz.
Beşinci gün: Çileniz bitti ve güzel günler geldi. Öğle saatinde 250 gram kırmızı et yiyebilirsiniz. Kefiri ise sabah aç karnına ve gece yatmadan önce. Ayrıca sabah kahvaltısında 2 domates, 2 salatalık ve 1 adet elma. Akşam ise yine 1 adet elma ile günü kapatınız.
Altıncı gün: Bugün serbestsiniz. İstediğiniz kadar et ve sebze tüketebilirsiniz. Önemli olan ikisinde de sıvı yağ kullanmamanız. Kefir yine 2 kere.
Yedinci gün: Diyetin son gününde 1 taba pilav ve sınırsız sebze yiyebilirsiniz. Kefir yine 2 kere.
Diyet boyunca spor yapmayı de ihmal etmeyin. Bu arada, diyet süresince herhangi bir rahatsızlık, kramp, halsizlik veya sağlık sorunları hissederseniz, diyeti anında kesin.
Bu diyet ile kilo vermemek imkansız fakat diyet sonrasında verilen kiloları almamak adına mutlaka sağlıklı beslenmeye devam etmeli ve kendinize iyi bir beslenme programı oluşturmalısınız.
Kefir Mayası Derin Dondurucuda Saklanır Mı?
Kefir yapmak için kullanacağınız mayayı, kefir yapan bir arkadaşınızdan veya organik ürün satıcılarından temin edebilirsiniz. Günümüzde internet üzerinden de kefir mayası almak mümkündür.
Kefir mayasını saklamak için cam bir kabın içerisine süt veya su koyarak, mayayı da onun içerisine koyabilirsiniz. Bu şekilde buzdolabında, 10 güne kadar bozulmaz. Bu arada su, tatlı su olmalı. Musluk suları, mayayı bozacaktır.
Uzun süreli muhafaza için ise mayayı içme suyu ile yıkadıktan sonra temiz bir havlu ile kurulayın. Ardından ağzı kapanacak şekilde buzdolabı poşeti içerisine koyun ve derin dondurucuya atın. Bu şekilde 2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Dondurucudan çıkardıktan sonra, 1 bardak soğuk su içerisinde birkaç dakika bekletin. Buzu çözüldükten sonra bir süzgeç yardımı ile soğuk su ile yıkayın. Daha sonra kefir maya tanelerini, az miktarda sütün içerisine koyun. Bu işlemi 24 saatte bir gerçekleştirin. Sütte pıhtılaşma olmaya başlamış ise mayanız artık uyanmış demektir. Artık kefir mayalamaya başlayabilirsiniz. Bu arada kefir tanecikleri, sınırsız kullanıma sahiptir ve çoğalırlar. Sakın, kefir yaptıktan sonra onları atmayın 🙂
Hatta bir süre sonra çok doğuracakları için yakınlarınıza vermeniz gerecektir. Son olarak kefir mayasını kurutabilirsiniz. Kurutmak için içme suyu ile yıkanan kefir taneciklerini havlu ile silin. Daha sonra hava akışının olduğu bir alanda, 5 gün kadar kurutun. Kuruyunca sararırlar, buradan kuruduğunu anlayabilirsiniz. Tamamen kuruduktan sonra, cam bir kavanoz içerisine koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Bu şekilde 1 yıl boyunca saklayabilirsiniz. Kefiri kullanmak istediğiniz zaman ılık 1 bardak sütün içerisine koyun ve canlanmasını bekleyin.
Kefir Bozuk Mu?
Kefirin bozulduğunu, tadından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Süt gibi düşünün, sütün de tadından bozulduğu çok rahat bir şekilde anlaşılabilir.
Mayalanma iyi yapılmazsa, kefir kötü bir kokuya sahip olur. Mayalarda bozulmuş olabilir. Mayaların bozulduğunu maya tanelerinin yapışkanlığından, kokusundan ve sarı renklerinden anlayabilirsiniz.
Kefir Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sütün içerisine kefir tanelerini koyun ve 24 saat boyunca bekleyin. Bu süre içerisinde, maya içerisindeki bakteriler ürer ve sütteki şekerleri mayalayarak fermata dönüştürür. Kefir, ekşi ve çok keskin bir tada sahiptir. Süt ve yoğurt arasında bir kıvama sahiptir.
Bildiğimiz kefir için inek sütü kullanılır. Koyun sütü, hindistan cevizi sütü ve soya sütünden de yapılabilmektedir. Kefir yapılacak kapların, tertemiz olması çok önemlidir.
Kefir tanelerinin, aktif olması şarttır. Buna ek olarak süt, kavanoz ve metal olmayan bir süzgece ihtiyacınız olacaktır.
Metal kap veya kaşık ya da süzgeç, kefir tanelerine zarar verir. Tahta aparatlar kullanmaya çalışın.
Kefir hazırlamak için sütün ideal ısısı oda sıcaklığı olmalıdır. Kefir taneleri de aynı şekilde oda sıcaklığında olmalıdır. Mayalama yapılan kavanoz, güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kefir çiğ sütten yapılamaz, kaynattıktan sonra yapınız. Aşağıdaki videodan, kefirin nasıl yapılacağını daha rahat anlayabilirsiniz.
Kefir Nasıl Mayalanır?
- 1 litrelik cam kavanozun içerisine, fındık büyüklüğünde kefir tanesi ekleyin.
- Kavanoza, önceden kaynattığınız ve oda sıcaklığına gelmiş olan taze sütü ekleyin.
- Kavanoz üzerinde, 2 parmak kadar boşluk kalmasına dikkat edin.
- Kavanozun ağzını kapatın ve kapalı bir dolap içerisinde bekletin. Ortam sıcaklığının 23 derece civarında olması gerekir. Bu da normal oda sıcaklığıdır.
- Mayalanma, 24 saat içerisinde gerçekleşir. Ekşi kefir seviyorsanız, 1 gün daha bekleyebilirsiniz.
- Mayalama sonrasında, plastik bir süzgeç ile kefir tanelerini nazikçe süzün. Kefir tanelerini, soğuk içme suyu ile yine nazikçe yıkayın.
- Süzme işlemi sonrasında, süzgeçte kalan kefir taneleri tekrar ve tekrar maya olarak kullanılabilir.
- Kefiri yaptıktan sonra, içerisine meyve parçacıkları ekleyerek, tadını daha güzel hale getirebilirsiniz.
- Kefir olduktan sonra mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletilmeli ve öyle tüketilmelidir. Buzdolabında, 3 güne kadar muhafaza edilebilir ve sonra bozulmaya başlar.
Haftada kaç litre kefir tüketiyorsunuz? Kefir mayalama veya kefirin kendisi hakkındaki tüm sorularınızı bize gönderebilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Kefirin Faydaları Nelerdir?
- 2 Kefir Nasıl Mayalanır?
- 3 Kefir Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 4 Kefir Nasıl İçilmelidir?
- 5 Kim Kefir İçemez?
- 6 Kefir Zayıflatır Mı?
- 7 Kefir Diyeti Nedir?
- 8 Kefir Mayası Derin Dondurucuda Saklanır Mı?
- 9 Kefir Bozuk Mu?
- 10 Kefir Mayalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 11 Kefir Nasıl Mayalanır?
Cevap Bırak