Kitesurf Nedir, Nasıl Yapılır? Kiteboard Fiyatları Hakkında Bilgi
Kiteboard/Kitesurf Nedir?
Kiteboard olarak da bilinen Kitesurf, wakeboarding, dalga sörfü, windsurf, snowboard, yamaç paraşütü ve kaykay gibi özellikleri birleştiren bir su sporudur. Temelde bir uçurtmaya bağlı ve elinizde tuttuğunuz bar ile uçurtmadan güç alarak ayağınızın altındaki board ile kayma işlemidir. Bu spor adrenalini doğanın içinde yaşamak isteyenlerin tercihi olmakla beraber su sporlarının en zorlu olanlarından biridir.
Şu ana kadarki bahsettiğimiz bölüm sadece su üzerinde kayma kısmı. Birde uçurtmadan güç alarak suyun üzerinde yükselme vardır ki işte adrenalin tam olarak bu noktada başlar. Kitsurf için yetenek gerektiren bir spor olmakla birlikte yeteri kadar eğitim ve pratik ile genç-yaşlı herkes tarafından yapılabilecek bir aktivite diyebiliriz.
Kitesurf Nasıl Yapılır?
Kitesurf yapmak için her ne kadar öncesinde bir tecrübe gerektirmiyor denilse de bir spor geçmişi işi her zaman kolaylaştırır. Özellikle denge gerektiren, el becerisi isteyen ya da boardın farklı çeşitlerinden biri ile uğraşmış biriyseniz bu sporu öğrenme hızınız ona paralel olarak artacaktır. Öncelikle videolarda gördüğünüz profesyonel uçurtmalar yerine ilk etapta elinize 2 metre kare boyutunda bir uçurtma verilerek bara bağlı olan uçurtmaya yön verme ve güçlendirme konusunda eğitim alıyorsunuz. Karada geçen bu eğitim sonrası rüzgarın yönünü saptama gibi temel beceriler öğretiliyor.
Rüzgar ile bağlantılı spor yapanların iyi bildiği rüzgar penceresi olarak adlandırılan teknik ve Kitesurf yaparken her zaman aktif olarak kullanılacak şema tanıtılıyor. Birkaç saatlik bu kara eğitiminin ardından vücudun karın kısmını saran harness adı verilen ekipman giyilip, sizi çekecek uçurtmadan biraz daha küçük bir boyuttaki uçurtma ile uçurtmayı tanıyalım dersi başlıyor. Kite‘ın iplerinin dizimi, Kite’ın şişirilmesi, iplerin Kite’a bağlanması gibi temel Kite kurulumunu öğrendikten sonra Kite havalandırılıp, kontrolü üzerine pratikler başlar.
Kite’ın kontrolü sağlandıktan sonra sırası ile body drag (gözde sürükleme) ve board üzerine çıkma ile temel seviyede kitesurf eğitimi tamamlanmış olur. Kitesurf öğrenimini 3-4 saatte tamamlayan olabildiği gibi 10-12 saatte tamamlayanda olabilir. Ortalaması 8-10 saat olarak belirlemiştir. Tabi bu süreler bire bir eğitim için geçerlidir. Aşağıdaki konu başlıklarında hangi spotta ve hangi okulda ders aldığım bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kitesurf Eğitimi Ve Fiyatları
Kitesurf eğitimi 6-8 saat ile başlayarak yeteneğinize göre uzayabilir. Eğer bir arkadaşınız ile beraber grup dersi alırsanız yine iki kişinin yetenek dengesine bağlı olarak bu süre uzayacaktır. Önerilen eğitim biçimi bire bir eğitimdir. Eğitim almadan önce denge egzersizlerinin çok faydasını göreceksiniz. Eğer kaykay ya da snowboard gibi sporlar ile uğraşıyorsanız Kitesurf sporunun board kısmında da onların faydasını görürsünüz.
Kitesurf eğitimi için çok şiddetli olmayan bir rüzgar ve sığ su idealdir. Bu ve benzeri özellikleri bir arada barındıran noktalara Kitesurf spotu adı verilir. Uçurtmanızı havalandırabilmeniz için belli bir düzeyde rüzgar gerekmektedir. Örneğin minimum istenen rüzgar şiddeti 8-10 knot civarındadır. Türkiye’de bu özellikleri barındıran noktalar sınırlıdır. Bu özellikleri en mükemmel şekilde barındıran noktalar ise eğitim almak için en iyi spotlardır.
Temel Kite becerisi edinip ve sonrasında Kite kiralayıp kayabilme seviyesine geldikten sonra eğitime devam etmek artık sporu geliştirme adına isteğe bağlıdır. Kendi kendine deneyerek sıçramayı onlarca kez denedikten sonra öğrenebilirken, eğitimle kişinin yeteneğine bağlı olarak 3-4 saatte öğrenebilirsiniz. Tabi bu ileri seviye eğitimin sadece bir hareketi.
Kitesurf eğitim fiyatları spotlara göre değişkenlik gösterir. Kendi içlerinde de sezonun başı, ortası, hafta sonları ve resmi tatillerde de değişkenlik gösterebilir. Uygun fiyatlı gördüğünü bir spotta eğitim almak isteyebilir fakat sonunda eğitime elverişsiz bir yer olduğundan yetersiz bir eğitim ile kiralama yapacak kadar dahi Kitesurf öğrenemeyebilirsiniz. Bu sebepten bu sporun eğitim kısmına önem verilmeli ve araştırılmalıdır. Eğer etrafınızda eğitim almış ve memnun kalmış birileri varsa en doğrusu risk almadan aynı okulları tercih etmektir.
Eğitim fiyatları 2019 yılında başlangıç kursu 1800 TL olarak belirlenmiştir. Buu eğitim sizin için yeterli gelmezse 3 saatlik 800 TL, orta ve ileri seviye 3 saat 800 TL, raceboard ve foil board kursu 9 saat 2500 TL gibi rakamlara ulaşabilirsiniz. Verilen rakamlar spota ve okullara göre değişkenlik gösterebilir. Rakam vermemizdeki tek amaç kafanızda bir ortalama oluşmasıdır. Kitesurf başlangıç eğitimi adımları aşağıdaki gibidir:
- Rüzgar hakkında teknik bilgi
- Karada 2 metrekarelik uçurtma ile kite kontrolü
- Kite şişirme ve iplerinin kurulumu
- Güvenlik önlemleri
- Board olmadan 4 ipli kite ile kontrol ve denizde body drag
- Board denemeler
- Kontrollü duruş
- Kite ile kayarken hız kontrolü
Kitesurf İçin Gereken Ekipmanlar
Kitesurf için gereken temel ekipmanlar Kite (uçurtma), Board, Harness, Kite ipleri, leash ve kite kontrolü için bar bunun yanında Kask, board için türüne göre bot, Wetsuit gibi olmazsa olmaz olmayan ama yer yer gerekli olan ekipmanlarda mevcut.
Kite alırken kite kullanma beceriniz ve kilonuz baz alınır ve ortaya kesin bir rakam çıkmaz. Çünkü bu bir doğa sporu olduğundan rüzgarın o günkü şiddetine göre farklı boyutlarda Kite’a ihtiyaç duyabilirsiniz. Ortalama olarak 2, 3 hatta 4 adet uçurtmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu ekipmanları kiralama ya da satın almak tamamen ne sıklıkla bu sporu yapacağınız ile doğrudan alakalı. Board boy ve kiloya göre seçilerek temin edilebilir.
Harness’ların tıpkı kıyafet gibi bedenleri mevcuttur. Kite ipleri genellikle Kite ile birliktedir. Profesyonelliğe göre farklı uzunluklarda kullanıldığından saha sonra yeniden alınabilir. Leash güvenlik için bir ekipmandır ve standart bir donanımdır. Harness’lara takılan Chicken Loop ise güvenlik amaçlı kite ile rider’ın arasındaki bağdır.
Kitesurf Ekipman Kiralama
Kitesurf eğitimi alırken verilen fiyat içinde ekipmanlar dahildir. Eğitimi tamamladıktan sonra kendinize ait ekipman satın alabilir ya da okullardan kiralama yapabilirsiniz. Kiralama ücretleri okullar arasında değişkenlik gösterir. Bazı okullarda saatli bazılarında günlük olarak kiralama yapılır. Okulların bir çoğunda ise her iki türlü kiralama yapabilirsiniz.
Ortalama günlük kiralama ücreti 200-250 TL aralığındadır. Sezonun ortasında bu rakamların birkaç saatlik ücretlere de tekabül ettiği görülebilir. Kiralanan ekipmanın içinde tüm malzeme yer alır. Uçurtmaların bir kullanım ömrü olduğundan yılda yapacağınız Kitesurf gün sayısını göz önünde bulundurarak Kite satın alın. Kimi zaman almak uygun olurken kimi zaman kiralamak en mantıklısıdır.
Kitesurf Fiyatları
Kitesurf fiyatları markaya göre ve satı alınacak ülkeye göre değişkenlik gösterir. Ortalama bir kite fiyatı 1000 Euro civarındadır. Bu rakamın altına da üstüne Kite bulmak mümkün.
2019 yılı baz alınırsa bir takım 10-12 bin TL civarına satın alınabilir. Board fiyatları ise 4-7 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir. Kontrol barları 2-4 bin TL arasında, Harness(Trapez) modelleri 800-1500 TL arasında değişir. Harness’lara takılan Chicken Loop denen güvenlik aparatı 200-400 TL civarındadır. Wetsuitler 200-1500 TL fiyatları arasında değişiklik gösterir.
Türkiye’de Kitesurf Yapılacak Spotlar
Türkiye’de başta Ege Denizi olmak üzere birbirinden farklı özelliklere sahip spotlar mevcuttur.
Kitesurf Tehlikeli Mi?
Adrenalin içeren her extreme spor gibi Kitesurf sporunda da sakatlanma riski vardır. 90 kilonun üzerinde Kitesurf tehlike arz eder. Kitesurf eğitimini tam olarak tamamlamadan rüzgar üstü ve rüzgar altı kaymayı öğrenmeden temel bir kite eğitimi ardından kite kiralayıp kitesurf yapmak tehlikeli olabilir. Fakat diğer yandan çocuklar ve kadın sporcuların neredeyse bu sporun yarısını oluşturdukları düşünülürse, yeterli eğitim ile kitesurf diğer sporlardan daha tehlikeli bir spor değildir.
Dünya’da Kitesurf Yapılacak Spotlar
Dünyadaki spotları tercih eden Türk Kitesurf severler genellikle kış aylarında sıcak denizde ya da okyanusta kitesurf yapabilmek adına bu spotları tercih ediyor.
- Boracay –Aralık ayından Mart ayına kadar Kitesurf yapmaya uygun bu spot Filipinler’de bulunuyor.
- Brezilya – Brezilya’da Kitesurf yapmak için tek bir spot yok. Brezilya kıyılarının büyük çoğunluğu Kitesurf yapmak için uygun durumda. Güney yarım kürede yer aldığında Türkiye’de kış mevsiminde iken gidilebilecek ideal spotlar arasında.
- Dominik – Uzak bir destinasyon olsa da spotun harika olmasının yanında mükemmel bir doğal güzelliğe sahip.
- Venezuella
- Cape Town – Yine Kitesuf severlerin uğrak bir sporu olan Capetown yağmurların yağmaya başladığı sezon dışında her zaman Kite surf için uygun.
- Caborette
- Capoverde
Akyaka Kitesurf
Şimdi neden Kitesurf sporunun Akyaka’da öğrenilmesi ve öğrendikten sonra bu plajda geliştirilmesi gerektiğini anlatan Akyaka plajının özelliklerine değinelim:
Termik rüzgarlar: Akyaka – Gökova körfezi Mayıs ayının başında başlayan ve Ekim aynın sonuna kadar devam eden termik rüzgarlar denizden kıyıya doğru kesintisiz olarak eser.
Su derinliği: Özellikle eğitim için aranan bir özellik olan su derinliği Akyaka’da mükemmeldir. Kite kontrolünden sonra board takıp kaymaya başlamak eğitim en zor seviyelerinden biridir. Ayağa board takılı isen bir de zemin ile temasın kesilmesi öğrene sürecini bir hayli zorlar. Akyaka metrelerce sığ su özelliği ile adeta bu sporu öğrenmek için hazırlanmış doğal bir cennet.
Rüzgar şiddeti: Kite kontrolü ve düşük hızda kaymak işçin 20 Knot rüzgarı hızının üzerine çıkmayan ortalama 10-15 knot hızında sürekli esen rüzgar yine eğitim ve başlangıç seviyesindeki kitesurf severler için mükemmel bir ortam.
Az dalgalı: Eğitim için gerekli bir diğer özelliği de rüzgarın olmasına karşın düşük seviyede ve az olan dalgasıdır. Sürekli ve yüksek seviyede dalgalar dikkat dağıtarak öğrenmeyi zorlaştırır. Akyaka’da okulların önündeki plaj durmadan rüzgar esmesine karşın neredeyse dalgasızdır.
Aynı zamanda denizin zeminin tamamen kum ile kaplı olması bu plajı kite için harika bir spot yapıyor. Kitesurf dünya şampiyonasının bir ayağının Aykaka’da yapılması ve buranın dünyanın en değerli 4. Spotu olarak anılması tüm bu maddeleri doğrular nitelikte.
Kitesurf Terimleri
Henüz Kite çılgını olmadıysanız, gün içinde aşina olmanız gereken terimlerden birkaçını sizlerle paylaşalım. Biz de (henüz) profesyonel kite‘çılar değiliz. O yüzden bu terimler kite beach’te duyduğumuz havalı duran terimler. Mutlaka daha fazlası vardır
- Rüzgar kaç knot?
- Bu rüzgar benim işimi görür!
- Jump, 12 metre jump yaptım (Uçurtmaya doldurulan rüzgar ile havaya sıçrama hareketi)
- 10 ile mi çıkıyorsun 12 ile mi? (burada alacağı uçurtmanın metrekaresini kastediyor)
- Bir de çok havalı olmayan ama eğitim sırasında sıkça duyacağınız sözler var:
- Rahatlat barı
- Kite’i 12’ye al, şimdi 2’ye al ve bekle
- Çekme barı, çok çekme
- At barı at
Kitesurf Tarihi
Bugün bilinen şekli ile Kitesurf sporunun kökleri Fransa’nın güneyindedir. 1970’lerin sonunda ve 1980’lerin başında, Dominique ve Bruno Legaignoux kardeşler su kayağında çift ipli uçurtmanın kullanımını test etmeye başladı. 1977 yılında Hollandalı Gijsbertus Adrianus Panhuise tarafından su üzerinde ayağında board ve kendini bağladığı uçurtmanın gücü ile yapılan bir spor olarak tanındı. Öncesinde tekne ya da araba ile çekilerek 1800’lü yıllarda deneniyordu.
Bugün tekne ile çekilen sörfün adı wakeboard olarak anılıyor. Kitesurf sporunun tanınır hale gelmesi dalga sörfçülerinin Kitesurf yapmaya başlaması ve ticari olarak Kitesurf’ün tanınır hale gelişi 1990’lı yıllarda uçurtma ve board kombinasyonlarının geliştirilmesine dayanıyor. Kitesurf’ün su sporları arasında hızla yayılması ise 2000’li yıllarda başlıyor ve 2012 yılında olimpiyatlarda sahne alıyor. İlk kiteboard yarışması Eylül 1998’de Maui’de düzenlendi ve 22 sporcu katıldı. Kazanan Marcus Austin oldu.
Kitesurf Stilleri
Kitesurf her extreme sporda olduğu gibi birbirinden farklı stillere sahiptir. Bu stiller tamamen Kitesurf yapan kişinin hangisinden daha çok zevk aldığı ile ilgilidir. Tabi ki bu bu stillerin her biri uzun yıllar kaydıktan sonra seçilir.
- Genellikle uçurtmadan güç alarak sıçrayıp yapılan roll ve benzeri hareketler Freestyle olarak anılır,
- Daha çok hızın ön plana çıktığı stil adından da anlaşılacağı üzere speed racing,
- Kitesurf ile dalga sörfünü birleştirince wave riding,
- Daha çok tekniğin öne çıktığı course racing ve jump Kitesurf stillerden sadece bir kaçı.
Bu adrenalin dolu macera sporu ile ilgili merak ettiklerinizi hemen aşağıdaki yorum kutucuğunu kullanarak sorabilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Kiteboard/Kitesurf Nedir?
- 2 Kitesurf Nasıl Yapılır?
- 3 Kitesurf Eğitimi Ve Fiyatları
- 4 Kitesurf İçin Gereken Ekipmanlar
- 5 Kitesurf Ekipman Kiralama
- 6 Kitesurf Fiyatları
- 7 Türkiye’de Kitesurf Yapılacak Spotlar
- 8 Kitesurf Tehlikeli Mi?
- 9 Dünya’da Kitesurf Yapılacak Spotlar
- 10 Akyaka Kitesurf
- 11 Kitesurf Terimleri
- 12 Kitesurf Tarihi
- 13 Kitesurf Stilleri
Cevap Bırak