Kızamık Belirtileri Nedir? Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamık, ani gelişen bir virüs hastalığıdır. Döküntülü bir enfeksiyon türü olarak ortaya çıkar ve bulaşıcı bir hastalıktır. Hava damlacıkları yolu ile bulaşır. Virüsün kuluçka dönemi 10 ile 14 gün arasındadır. Şikayetler başlamadan hemen önceki 2 gün ve döküntü başladıktan sonraki 4 gün, hastalığın en bulaşıcı dönemidir. Kişi hastalığı ömrü boyunca sadece 1 kez geçirir. Hastalık sonrasında vücut bağışıklık kazanmış olacağı için tekrar geçirmez.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
İlk gün ile 3. gün arasında kişide hafif ve yüksek ateş görülür. Burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve kuru öksürük de bunu izler. Üst azı dişlerinin diş etlerinde ve yanak içerisinde küçük beyaz noktalar belirir. Bunlara koplik lekeleri de denmektedir.
4. gün ile 8. gün arasında ise ateş 40 derece olur ve cilt döküntüleri görülür. Döküntü kulak arkasından başlayarak yüze, oradan da gövdeye kadar sarkar. Son olarak kol ve bacaklara yayılır. Aynı sırayı takip ederek de solmaya ve yerine geçici bir renk değişikliği bırakmaya başlar.
Göz iltihabı görülebilir, gözler kızamık döneminde ışığa karşı hassasiyet gösterir.
Kızamık enfeksiyonu, tüberkülozu tetikleyebilir. Zatürre, ortak kulak iltihabı ve beyin iltihabı da kızamık sürecinde gelişme riski olan hastalıklardır.
Kızamık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastanın 2 hafta boyunca toplumdan izole edilmesi gerekir zira hastalık çok kolay bulaşır. Hastanın ateşi düşesiye kadar tam istirahat halinde olması önemlidir. Hekim hastanın şikayetlerine göre bir takım ağrı kesici, öksürük giderici ve ateş düşürücü ilaçlar reçete edecektir.
Antibiyotik sadece bakterilere bağlı bir komplikasyon görüldüğü zaman reçete edilmektedir. Kızamık olan bir çocuk ile temas edilmesi durumunda doktora başvurulursa, hastalığın seyrini hafifletecek önlemler alınabilir.
Kızamıktan Nasıl Korunmak Gerekir?
Zayıflatılmış canlı kızamık virüsü içeren aşılar, 15 aylık çocuklara yapılır. Bağışıklık sistemi güçsüz olan veya beslenme sorunları olan çocuklara 21. ayda 2. bir doz da yapılması gerekebilir.
Salgın söz konusu ise 9 aylık olmuş tüm çocuklara uygulanabilir. Bu çocuklara 15. ayda 2. bir doz da yapılması gerekir.
Ne Zaman Doktora Gidilir?
Çocuk kızamık geçiriyor ve öksürük gibi belirtileri giderek kötüye gidiyorsa, en önemlisi balgam çıkarıyorsa, mutlaka doktora gidilmelidir zira zatürre ortaya çıkmış olabilir.
Çocuk ilk hafta içinde sürekli bir uyku halinde ise beyin iltihabı söz konusu olabilir. Bu durumda çocukta gerginlik ve şiddetli kasılmalar söz konusu olacaktır. Uykusunda da muhtemelen sayıklayacaktır.
İşitme güçlüğü veya kulak ağrısı var ise kızamık orta kulak iltihabını tetiklemiş olabilir.
Bu gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeniz çok önemlidir.
Siz kaç yaşında kızamık geçirdiniz?
Başlıklar
Cevap Bırak