Kolon Kanseri Ağrısı Nasıl Olur? Ağrı Nedenleri
Kolon, aslında kalın bağırsağın kısaltılmış adıdır. Kalın bağırsak, sindirim sisteminin en önemli parçalarından birisidir. Bazen bu bölgede yoğun bir ağrı hissedebiliriz. Bu ağrı elbette her zaman kolon kanserini işaret etmez. Çoğu zaman hiçbir nedeni bile olmayabilir ve kendiliğinden geçer.
Midede geçen besinler, ince bağırsağa geçer ve burada besinlerden faydalı olan birçok bileşik emilir. Buradan kalan gereksiz atık ise kalın bağırsağa aktarılır. Daha sonra vücudumuz, boşaltım sistemi sayesinde bu atıklardan kurtulur.
Yazımızın devamında, kolon ağrısının nasıl olduğunu ve nelere işaret edebileceğini anlatacağız. Ağrınız şu anda devam ediyor ve dayanılmayacak seviyeye gelmiş ise vakit kaybetmeden bir doktora gitmeniz gerektiğini unutmayınız.
Kolon Ağrısı Neye Benzer?
Kalın bağırsak, yaklaşık olarak 1.5 metre uzunluğa sahiptir. Uzun ve sürekli yuvarlak çizerek kıvrılmış bir organdır. Rektum ve anüs ile bağlıdır, bu sayede tuttuğu atığı kolayca dışarıya atabilmektedir.
Sağlıklı bir kolon, tuttuğu atıkları hiçbir ağrıya mahal vermeden dışarıya atabilir. Ancak ishal ve kabız gibi durumlarda, bu süreç biraz daha sancılı olabilir. Ancak bu tip durumlar da genelde geçidir ve bir kalın bağırsak rahatsızlığını işaret etmez.
Kalın bağırsak enfeksiyon, yaralanma, iltihap kapma, tıkanma veya engellenme gibi durumlarda, ağrılara neden olabilir. Bu ağrılara kalın bağırsağın doku tahribatları neden olabileceği gibi bağırsağın güçlü kasılmalar da buna neden olabilir.
Kalın bağırsak karın içerisinde farklı alanlarda kıvrılarak dolaştığı için ağrı karnın farklı bölgelerinde hissedilebilir. Bazı kişiler karnın tamamında ağrı hissederken, bazıları sadece bir noktada ağrı hissedebilir. Anüsün hemen üstünde de bıçaklama oluyormuş gibi keskin bir ağrı ortaya çıkabilir.
Kolon Ağrısı Neden Olur?
Kolon ağrısına genelde sindirim sorunları ve birkaç tıbbi durum neden olabilir. Kabızlık bunlardan en yaygın olanıdır.
Dışkının çok büyük olması veya susuz kalarak kuru hale gelmesi, kalın bağırsak ve rektumdan zor geçmesine neden olur. Bu da kalın bağırsak dokusunu zorlar ve daha ciddi kasılmaların olmasına neden olur. Bu da anüs veya karnın herhangi bir bölgesinde kişinin sancılı ağrılar çekmesine neden olacaktır.
Bu sert dışkı bazen anüs astarında yırtılmalara ve anal çatlaklara dahi neden olabilir. Bağırsak dokusu yaralanır ve bu da dışkıda kan görülmesinin nedenleri arasındadır.
Sürekli olarak kabızlık sorunu yaşıyorsanız, beslenme programınızı gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Lif yönünden zengin gıdalar tüketmek, kabızlığın da ishal olmanın da çaresidir. Bu sayede bağırsak daha rahat hareket ederek dışkının sertleşmesine izin vermeden dışarıya atılmasını sağlar.
Lifli sebzeler ve meyveleri, beslenme programınızın önemli bir parçası yapmanız da fayda var. Bu arada en önemlisi de elbette bol miktarda su içmektir.
Kullandığınız bazı ilaçlar da kabızlığa neden oluyor olabilir. Doktorunuz ile bu konuyu konuşarak, farklı bir ilaç talep edebilirsiniz. İlacınızın yan etkilerinin yazdığı prospektüsü okuyunuz.
İshal Karın Ağrısı Yapar Mı?
Bakteriler ve virüsler başta olmak üzere pek çok nedenden dolayı ishal olabilirsiniz. Kalın bağırsak çok fazla kasılır ise bu da ishale neden olabilir. Bu hızlı kasılmalar, aynı zamanda karın ağrısına da neden olacaktır. Kramp şeklinde gelen ağrı, sıvı dışkı ile sonuçlanır. Tıpkı kabızlıkta olduğu gibi çok sıvı gelen dışkı da anüs dokusuna zarar verebilir. Yaralanmadan daha çok cilt tahribatı olur ve bu da yanma gibi bir his ortaya çıkarır.
Virüs veya bir yiyecek nedeni ile ishal olursa, genelde bu ishal kısa ömürlü olur ve kendiliğinden geçer. Bakteri kaynaklı ishaller ise şiddetli olur ve kişi eğer iyi beslenmez ve susuz kalırsa kötü etkileri ortaya çıkarabilir.
İshal olan kişi, bol miktarda su içmelidir. İshal eğer 2-3 günden uzun sürmüş ise doktora gidilmesi şarttır.
İrritabl Barsak Sendromu
Kolonu etkileyen semptomlar arasındadır. Bağırsak hareketi sırasında ağrıya ve kramplara neden olabilir. Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinir. Ağrıya ek olarak gaz, şişkinlik, kabız ve ishale de neden olabilir.
Tıp dünyası neden ortaya çıktığını henüz çözebilmiş değildir. Lifli gıdalar tüketmek, glüten içeren besinlerden kaçınmak ve stresten uzak durmak, hastalığın etkilerini azaltmaktadır.
Divertiküler Hastalık
Kolon duvarlarında küçük keseler oluşması durumudur. En çok ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bu keserlerin iltihaplanması, bağırsak ağrısına ve kanamaya da neden olabilir.
Aynı zamanda kusma, mide bulantısı, ateş, dışkıda kan ve kramp şeklinde ağrılara da neden olabilir. Bağırsak hareketlerini artırmak, tedavinin bir parçası olmalıdır. Bunun için bol su içmek, yüksek life sahip besinler tüketmek ve düzenli spor yapmak çok önemlidir.
Belirtileri taşıyorsanız kesinlikle doktora görünmeniz önemlidir. Çok nadiren de olsa ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Kolorektal Kanser
Kolon veya rektumda başlar. Günümüzde kansere dayalı ölümler arasında ilk 3’teki yerini korumaktadır. İlk başlarda semptomlar ortaya çıkmayabilir ve bu da hastalığın geç fark edilmesine neden olabilir.
Kolon ağrısı yaşayanların bu nedenle doktor kontrol kontrolüne girmesi önemlidir. Hastalığın geçiştirilmemesi, kanser vakıalarında hayati öneme sahiptir.
Kanseri teşhis edilmesindeki en hızlı yol kolonoskopi yaptırmaktır. Bu sayede erken teşhis yapılabilir. Kolon kanseri de bağırsak ağrısına neden olur. Buna ek olarak dışkıda kan, yorgunluk, bağırsaklarda dışkı çıkmasına rağmen rahatlamama olmamasına ve kilo kaybına neden olmaktadır.
Tedavi sürecinde ise kemoterapi, radyasyon tedavisi ve cerrahi operasyon bulunmaktadır. Her hastanın tedavi süreci elbette farklı olacaktır.
Başlıklar
Cevap Bırak