Köpekler Ameliyattan Sonra Neden Enfeksiyon Olur?
Köpeklerde ameliyattan sonra yaranın enfekte olması nispeten yaygındır. Bununla birlikte, bunun ne sıklıkta meydana geldiği, riski neyin arttırdığı ve tedaviyi ne kadar etkilediği tam olarak bilinmemektedir.
Bilim adamları insanlarda cerrahi sonrası enfeksiyonlarını (SSI) anlamak için çok zaman harcadılar. ancak hayvanlardaki bu enfeksiyonlar hakkında çok daha az şey biliyorlar. Araştırmacılar, hangi faktörlerin insanlarda ameliyat sonrası enfeksiyon riskini artırabileceği konusunda bir fikre sahipler, ancak yine de hayvanlarda konu çok net değil.
Son zamanlarda, bir grup veteriner bilim adamı köpeklerdeki cerrahi yaraların ne sıklıkla enfekte olduğunu anlamaya başladı. Her ne kadar sadece birkaç çalışma köpeklerde SSI’yı araştırmış olsa da, araştırma çalışmasının uzmanları mevcut tahminlerin% 3 ila% 6,6 arasında değiştiğini belirtmektedir.
Araştırmacılar bir veteriner eğitim hastanesindeki verileri kullandılar. Çalışma sırasında her yaştan 184 erkek ve dişi köpeğe yumuşak doku ameliyatı yapıldı.
Araştırmacılar, ameliyattan sonra köpeklerin sağlığıyla ilgili ayrıntıların yanı sıra, her bir hayvanın yaşı, cinsiyeti, üreme durumu, altta yatan koşullar ve cins hakkında bilgi topladılar.
Hayvanların değerlendirmeleri işlemden 5 gün ve 10 gün sonra hastanede yapılmıştır. Araştırmacılar ayrıca 30 günlük işaretleri telefonla takip etti.
184 işlemden 16’sında SSI % 8.7’ye eşitti. Köpeğin yaşı, cinsiyeti ve cinsi SSI riskini etkilemedi. Ancak, ümit edildiği gibi, uzmanlar artan bir riskle ilişkili belirli faktörleri belirlediler.
Örneğin, steroidal antienflamatuar ilaçların enfeksiyon riskini arttırdığını buldular. Uzmanlara göre, veterinerlik biliminde yeni olan bu konu, steroidal antienflamatuar ilaçların immünosupresyona neden olması ve enfeksiyonu daha olası hale getirmesi olabilir.
Uzmanlar ayrıca operasyondan önce normalden daha yüksek kan şekeri düzeylerine (hiperglisemi) sahip köpekler için SSI riskinin daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Araştırmacılar daha önce hayvanlarda bu bağlantıyı göstermemiş olsa da, hiperglisemi insanlarda SSI için bilinen bir risk faktörüdür.
Araştırmacılara göre, çalışmalar hipergliseminin beyaz kan hücrelerinin kılcal damarların duvarlarından geçme kabiliyetini azalttığını ve enfeksiyon bölgesine ulaşmalarını engellediğini göstermiştir.
Benzer şekilde, idrar yaparken sondaya ihtiyaç duyan hayvanlarda enfeksiyon riski daha yüksektir. Bilim adamları ayrıca, hayvanların ameliyattan sonra bir Elizabethan tasması (köpek konisi de denir) almadıysa, enfeksiyon riskinin arttığını gösterdi. Köpeğin ağzından gelen bakteriler serbestçe cerrahi bölgeye geçebilir ve bir enfeksiyona neden olabilir.
Cevap Bırak